Video's gepubliceerd voor 14 augustus 2018 zijn helaas niet meer te bekijken.

Wat presteert beter? Een GeForce GTX 970 of GTX 1060? | Benchmark

Recentelijk stapte ons Tom (met wat hulp van NVIDIA) over op een Gigabyte GeForce GTX 1060 G1 Gaming 6G. Na twee jaar met plezier gewerkt te hebben op een MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G klinkt dat als een logische upgrade, maar in hoeverre is dat ook zo? Wat vergelijking in de vorm van benchmarks moet het duidelijk maken…

Heb je als gamer baat bij een overstap als deze of blijft het wezenlijke verschil miniem? Je beleeft het samen met Tom in deze hardware-technische nieuwe video van GamersNET…

Relevante pc-specificaties:
Moederbord: MSI X99A SLI (Krait Edition)
Processor: Intel i7 5930K @ 3.50 Ghz
Geheugen: 4 x 4GB Crucial Ballistix Sport DDR4
Voeding: Cooler Master V650
SSD: Samsung 850 EVO 500 GB

 1.   
  sjaak19832015's avatar

  Ik heb dezelfde 970 gtx van msi en draai de meeste games wel op de hoogste setting. Misschien was het duidelijker geweest dat jullie erbij hadden vermeld minimale vermogen van 500 watt (in het geval van de 970 gtx) betekend dat je een 500 watt voeding in je systeemkast moet hebben zitten. Mensen die hier niet al te bekend mee zijn kunnen er anders ook vanuit gaan dat hier anders op het minimale verbruik van de videokaart wordt gedoeld wat niet het geval is.

 2.   
  Tom's avatar

  Die ‘minimale vermogens’ zijn anders wel de (door de fabrikanten zelf) aangeraden hoeveelheid voeding die je nodig wilt hebben om de kaarten stabiel te gebruiken. Natuurlijk betekent dat niet dat je de kaarten niet kunt gebruiken met een kleiner vermogen, maar het is sowieso niet slim om daarmee te gaan tarten. Mocht je rendement een beetje inkakken of heb je veel andere componenten in je systeem zitten, dan krijg je power surges die je systeem kunnen vernachelen.

  En ja, misschien is het handig als dat uitgelegd wordt in de video. Goede tip voor de volgende keer, al vond ik dit persoonlijk ook al een flinke bom informatie om door te spelen. Weet niet of iedereen zit te wachten op een twee keer zo lange video waarin letterlijk alles van de specificaties en vereisten uit wordt gelegd.

 3.   
  sjaak19832015's avatar

  Tom schreef, "Die ‘minimale vermogens’ zijn anders wel de (door de fabrikanten zelf) aangeraden hoeveelheid voeding die je nodig wilt hebben om de kaarten stabiel te gebruiken. Natuurlijk betekent dat niet dat je de kaarten niet kunt gebruiken met een kleiner vermogen, maar het is sowieso niet slim om daarmee te gaan tarten. Mocht je rendement een beetje inkakken of heb je veel andere componenten in je systeem zitten, dan krijg je power surges die je systeem kunnen vernachelen.
  En ja, misschien is het handig als dat uitgelegd wordt in de video. Goede tip voor de volgende keer, al vond ik dit persoonlijk ook al een flinke bom informatie om door te spelen. Weet niet of iedereen zit te wachten op een twee keer zo lange video waarin letterlijk alles van de specificaties en vereisten uit wordt gelegd. "

  Het was ook niet verkeerd bedoeld verder :D. Wat betreft de voeding speel ik het zelf ook op safe want ik heb een modulaire voeding van 750 watt. Ook hier geldt natuurlijk better safe then sorry LOL.

 4.   
  Tom's avatar

  Haha, nee dat ik snap. Maar goed; voor de leken lijkt het me ook handig om op zijn minst te voldoen aan die minimale vereisten. Gezien niet iedereen even kundig is met hardware, is het sowieso zaak om op safe te spelen.

 5.   
  Kroelbeertje's avatar

  Ik zie het nut niet helemaal in van dit rubriek? Leuk dat je een kaart heb gekregen van een bedrijf, Maar jullie benchmarks maken geen verschil. We hebben al genoeg websites die dit prima doen, Gamersnet hoeft hier niet ook nog bij.

 6.   
  H4RDSTYLE's avatar

  sjaak19832015″]

  ”Tom schreef, "Die ‘minimale vermogens’ zijn anders wel de (door de fabrikanten zelf) aangeraden hoeveelheid voeding die je nodig wilt hebben om de kaarten stabiel te gebruiken. Natuurlijk betekent dat niet dat je de kaarten niet kunt gebruiken met een kleiner vermogen, maar het is sowieso niet slim om daarmee te gaan tarten. Mocht je rendement een beetje inkakken of heb je veel andere componenten in je systeem zitten, dan krijg je power surges die je systeem kunnen vernachelen.
  En ja, misschien is het handig als dat uitgelegd wordt in de video. Goede tip voor de volgende keer, al vond ik dit persoonlijk ook al een flinke bom informatie om door te spelen. Weet niet of iedereen zit te wachten op een twee keer zo lange video waarin letterlijk [i schreef, "alles[/i] van de specificaties en vereisten uit wordt gelegd. "

  Het was ook niet verkeerd bedoeld verder :D. Wat betreft de voeding speel ik het zelf ook op safe want ik heb een modulaire voeding van 750 watt. Ook hier geldt natuurlijk better safe then sorry LOL."

  Overdreven. Een kwaliteits voeding van 450W trekt het ook en met overclock. 😉

 7.   
  KevinNexus1's avatar

  Tip voor als je een benchmark gebruikt: zet vsync uit. In de laatste benchmark is overuidelijk bij de ene kaart een framelimiter actief en bij de andere niet (zie de 59,98 fps).

  Als iemand die fulltime met hardware bezig is stoor ik mij aan dit soort halfslachtige “benchmarks” waar totaal verkeerde conclusies uit worden getrokken. Hierdoor krijgen consumenten het verkeerde advies. Upgraden van een 970 naar een 1060 is wat mij betreft een veel te kleine prestatiewinst om de kosten van een upgrade te rechtvaardigen.

 8.   
  Tom's avatar

  Kroelbeertje schreef, "Ik zie het nut niet helemaal in van dit rubriek? Leuk dat je een kaart heb gekregen van een bedrijf, Maar jullie benchmarks maken geen verschil. We hebben al genoeg websites die dit prima doen, Gamersnet hoeft hier niet ook nog bij. "

  Naast een aantal Russen op YouTube, kon ik weinig één-op-één benchmark vergelijkingen vinden tussen een GTX 970 en een GTX 1060.

  Gezien er bij ons blijkbaar veel oor is naar hardware-video’s (zie met name de statistieken op YouTube), leek dit me een leuke extra feature voor GamersNET. Niet overdreven diepgaand, maar gewoon een snelle vergelijking voor de gamer die wellicht een overstap wil maken of net een systeem samenstelt.

  Wat zou je liever zien dan?

 9.   
  Tom's avatar

  ”KevinNexus1″ schreef, "Tip voor als je een benchmark gebruikt: zet vsync uit. In de laatste benchmark is overuidelijk bij de ene kaart een framelimiter actief en bij de andere niet (zie de 59,98 fps).
  Als iemand die fulltime met hardware bezig is stoor ik mij aan dit soort halfslachtige “benchmarks” waar totaal verkeerde conclusies uit worden getrokken. Hierdoor krijgen consumenten het verkeerde advies. Upgraden van een 970 naar een 1060 is wat mij betreft een veel te kleine prestatiewinst om de kosten van een upgrade te rechtvaardigen. "

  Als je even kijkt naar de statistieken van de GTX 970, zie je duidelijk dat Vertical Sync uitstaat en de framerate op ongelimiteerd. Sterker nog, het werd zelfs aangehaald in de voice-over.

  Ik vond het zelf ook enorm apart, maar ik kreeg Gears of War 4 gewoon niet van die lock af, op de een of andere manier. Meerdere malen goed ingesteld, drivers vernieuwd, opnieuw opgestart en alles.

  Overigens vermeld ik ook duidelijk dat er weinig enorme prestatiewinst is op een overstap als deze. Met het prijspunt waar beide (type) kaarten nu echter op ligt, wordt hiermee wel duidelijk dat je beter af bent met een GTX 1060 dan een GTX 970. Misschien zijn we daarmee niet compleet de diepte ingegaan, maar voor de leek is dit wellicht handige informatie bij het samenstellen van een systeem.

  Belangrijker puntje: hoe zou jij deze “benchmarks” dan willen zien? In andere woorden: wat moet ik doen om je te verlossen van die aanhalingstekens?

 10.   
  Strange_Bretzel's avatar

  Tip: zet alle specs van de pc er ook even bij, dan kun je ook echt zien met welk systeem datgene is gepresteert. Cpu, ram etc.

 11.   
  Tom's avatar

  Goeie! Ik gooi de componenten die ertoe doen nog even in de beschrijving.

 12.   
  sjaak19832015's avatar

  H4RDSTYLE schreef, "

  ”sjaak19832015″ schreef, "[quote=”Tom”].."

  Het was ook niet verkeerd bedoeld verder :D. Wat betreft de voeding speel ik het zelf ook op safe want ik heb een modulaire voeding van 750 watt. Ook hier geldt natuurlijk better safe then sorry LOL."

  Overdreven. Een kwaliteits voeding van 450W trekt het ook en met overclock. 😉 [/quote]

  Dat mag je vinden ik heb juist een wat sterkere voeding voor toekomstige upgrades. Daarnaast ligt het eraan wat je verder nog in je pc hebt zitten uiteraard lol.

 13.   
  darroox's avatar

  GTX 970 kan je af en toe 2e hands voor een leuke prijs op de kop tikken en dan is het prijsverschil met een nieuwe of tweehands GTX1060 wel een groot verschil. 8)

 14.   
  S3MM3R's avatar

  Goede review Tom! Nu weet ik dat ik de 1060 ga halen als ik mijn Processor heb geupgrade bedankt 😀

 15.   
  Neolite's avatar

  sjaak19832015″]

  ”H4RDSTYLE schreef, "[quote=”sjaak19832015″ schreef, ".."

  Overdreven. Een kwaliteits voeding van 450W trekt het ook en met overclock. 😉 "

  Dat mag je vinden ik heb juist een wat sterkere voeding voor toekomstige upgrades. Daarnaast ligt het eraan wat je verder nog in je pc hebt zitten uiteraard lol.[/quote]

  Helaas heb je het toch echt niet bij het goede eind. Ik heb de stap gemaakt van een 560TI naar een 1060 en daarnaast van een 650W naar een 450W. Videokaarten van Nvidia zijn simpelweg een stuk zuiniger geworden en dat is ook absoluut de kant waar de markt op gaat. Daarnaast zijn de overige onderdelen ook zuiniger geworden zoals de processor.

  Als je een upgrade doet, de mogelijke toekomstige upgrades waar je het over hebt, dan ben je beter af om ook de voeding te vervangen en niet nu al een veel te sterke voeding in je desktop te zetten, want overbodig.

 16.   
  NoobAssPlayer's avatar

  Even voor de goede orde. Ik draai een GTX 1070. Zolang ik die niet overclock of andere instellingen verander gaat alles gewoon z’n gangetje, toch?

 17.   
  Tom's avatar

  GTX 1070 is gewoon een aardig luxe kaart. Mits je een beetje bijbehorend werkgeheugen en processor hebt, ga je met weinig games echt moeite hebben om ze heel netjes te draaien, ook op hogere framerates of grotere resoluties.