Gamersnet.nl

Firewatch-ontwikkelaar wil video’s van PewDiePie verbieden na racistisch schandaal

Begin dit jaar nog in opspraak wegens een antisemitistisch Disney-schandaal, nu alweer de center of attention wegens een racistische uitspraak. YouTube-legende Felix ‘PewDiePie’ Kjellberg neemt het ervan. Recentelijk riep hij plots de woorden “fucking nigger” tijdens een livestream van het razend populaire PlayerUnknown’s Battlegrounds, die hij snel verbeterde tot “fucking asshole”. Hij bedoelde het niet verkeerd.

Een foutje kan gebeuren, zou je zeggen. Maar lang niet iedereen kon de woordkeuze zo maar door de vingers zien. Het volledige internet raakte al snel in opspraak (zoals we van dit wonderbaarlijke medium gewend zijn) en meerdere grote iconen uit de game-industrie deden hun zegje over Pewds’ slippertje. Co-oprichter van ontwikkelstudio Campo Santo, Sean Vanaman, besloot zelfs actie te ondernemen om de Zweedse YouTuber voortaan dwars te zitten.

Campo Santo is voornamelijk bekend van de bejubelde indie Firewatch, die ook uitgebreid gespeeld werd door PewDiePie. Vanaman geeft aan streamers en andere content creators doorgaans lief te hebben, maar wil alles doen om Kjellbergs video’s van zijn games offline te halen en daardoor zijn winst te beperken.

Middels een reeks boze tweets maakte Vanaman zijn onvrede duidelijk. Daarbij geeft hij aan ‘genoeg te hebben’ van mensen die klakkeloos geld verdienen aan zijn harde werk en roept hij andere ontwikkelaars op eenzelfde houding tegenover PewDiePie aan te nemen.


En zo geschiedde. Inmiddels is PewDiePie’s Firewatch-content niet meer te vinden op zijn populaire YouTube-kanaal, hoogstwaarschijnlijk aan de hand van Campo Santo’s DMCA-melding.

Vanamans tirade werd door sommige gamers en YouTubers als enigszins krom afgeschreven, aangezien dat nu eenmaal is wat de verhouding tussen game-ontwikkelaars en content creators drijft: het spelen van spellen, om daarmee meer aandacht aan de game te schenken. PewDiePie’s video van Firewatch werd dan ook meer dan 5,7 miljoen keer bekeken, en zelfs Vanaman gaf toe dat Campo Santo daardoor waarschijnlijk wél wat extra kopietjes van het spel heeft kunnen verkopen.

Wat jij? Stelt de gehele industrie zich aan om één klein slippertje, of wordt het hoog tijd dat ’s werelds eerste YouTube-miljonair wat meer op zijn handelingen gaat letten?