’s werelds beste Dota 2-spelers met gemak verslagen door zelflerende bot

OpenAI heeft een bot ontwikkeld die zichzelf Dota 2 zo goed meester heeft gemaakt, dat het van ’s werelds beste spelers heeft gewonnen. Diverse internationale professionals werden inmiddels verslagen door de kunstmatige intelligentie, waaronder de Oekraïense wereldtopper Dendi, die bekend staat om zijn onorthodoxe, en daardoor lastig te voorspellen, speelstijl. Door een haast oneindige hoeveelheid potjes tegen zichzelf te spelen, wist OpenAI elke situatie te begrijpen en van de juiste counter te voorzien.

De bot werd gedemonstreerd bij Dota 2 International, het jaarlijkse Dota 2-evenement dat door Valve wordt georganiseerd. De OpenAI-bot speelde diverse potjes tegen professionele spelers, waaronder ook Dendi. In de één-op-één matches dolf de Oekraïense speler genadeloos het onderspit: de best of three-wedstrijd kwam niet eens tot een derde potje, aangezien de bot de eerste twee rondes al had gewonnen. Onderstaand filmpje toont de twee gevechten.


Volgens de OpenAI-website heeft de bot ook SumaiL en Arteezy verslagen, twee Dota 2-spelers die zichzelf hebben gespecialiseerd in het spelen van één-tegen-één. De kunstmatige intelligentie van OpenAI kan het allen tegen één andere speler opnemen, terwijl Dota 2 met teams van vijf wordt gespeeld. OpenAI is echter ook bezig met een bot die bij vijf-tegen-vijf-gevechten moet presteren. Een kwestie van tijd dus.

Dat kunstmatige intelligentie steeds slimmer wordt, staat buiten kijf. Deze snelheid wordt voor ons vaak pas goed zichtbaar als er wordt gekeken naar spellen waarin de mens wordt verslagen. Gebonden aan regels en binnen de grenzen van een speelveld, kan een AI logischerwijs beter presteren dan in de chaotische realiteit. Schaakmeester Kasparov werd in 1996 verslagen door computer Deep Blue en eenzelfde scenario heeft zich dus recentelijk afgespeeld bij het complexe Dota 2.

  1.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    En dit, DIT is nog maar een begin! Nog even en dadelijk heeft het een Ultron AI ontwikkeld en leert het sneller dan verwacht!

    Goddamn, this is Skynet all over again! 😮 😥

  2.   
    Thijs.'s avatar

    Het is knap maar ik had begrepen dat de spelers geen gebruik mochten maken van potions etc. Het is leuk maar ongeveer het halve werk 😆

  3.   
    DeAdSeYe's avatar

    Ingemaakt door een bot, haaaaa… Deinstalleer je game, GOUW! 😆

  4.   
    Pakz's avatar

    Hopelijk duurt het niet zo lang tot ze followers in games als skyrim wat slimmer kunnen maken met al die doorbraken. Die zijn nog niet al te slim.

  5.   
    Flapjack's avatar

    dat hele skynet gebeuren is echt klinklare onzin
    ai zal altijd een failsafe hebben, en echte true artificial intelligence is toch alsnog geprogrammeerd. het doet alleen maar commandos uitvoeren en heeft dus geen daadwerkelijke wil. opties voor 1 oplossing ja maar vrije wel nee.

  6.   
    JuulsJo's avatar

    Zijn stiekem gewoon noobs 😆