Nieuwe lijn UHD Samsung-televisies biedt hardware-loze Steam Link middels app

Steam-games naar je televisie streamen z贸nder de tussenkomst van apparaten als Steam Link of de NVIDIA SHIELD TV? Dat kan, middels de eerste beta-versie van de Steam Link App, die Valve in samenwerking met Samsung maakte. Vanaf vandaag is de applicatie te verkrijgen via de Samsung Smart Hub.

De eerste versie van de Steam Link App beperkt zich momenteel enkel tot huishoudens in de Verenigde Staten 茅n 4K-televisies van Samsung uit het jaar 2016 of 2017. Een brede afzetmarkt blijft voorlopig wellicht uit, maar het vormt mogelijk wel de bakermat om hardware-loos Steam door te kunnen sturen naar de woonkamer. En dat verwelkomen we uiteraard massaal.


Aan de hand van de nieuwe app is er vrijwel niks benodigd om je high-end gamecomputer door te streamen naar je 4K-televisie. Valve raadt ten alle tijden wel een bekabelde verbinding op het thuisnetwerk aan (of minimaal stevig 5 Ghz WiFi, indien niet mogelijk) en uiteraard een fatsoenlijke controller. De originele Steam Link werkt natuurlijk uitermate goed met Valve’s eigen Steam Controller, al moet elke Bluetooth- of USB-controller uiteindelijk opgepakt worden.

 1.   
  Thijs.'s avatar

  Hopelijkt komt dit ook als software update voor sony tv’s zou heel chill zijn 馃槢

 2.   
  Neolite's avatar

  Ik blijf het zeer jammer vinden dat de ondersteuning voor de smart functie in tv’s zo ongelofelijk kort is ten opzichte van de levensduur van deze tv. Dan koop ik liever een tv zonder deze functies en hang ik er een los kastje aan welke ik wel kan updaten met een besturingssysteem wat wel bij zijn tijd blijft door de jaren heen.

 3.   
  Tom's avatar

  Zijn dat soort applicaties niet vaak gemaakt voor de jaren? Mijn ouders hebben nog nooit een update gehad voor wat dan ook uit de ‘smart hub’ van hun Panasonic, maar tegelijkertijd heb ik in het afgelopen jaar ook nooit een patch gehad voor YouTube/Netflix/Plex/Twitch/whatever op mijn Xbox One of SHIELD TV. Naar mijn idee lopen dat soort apps ook aardig parallel aan elkaar qua mogelijkheden.

  Dat gezegd hebbende, denk ik dat dit wel een interessante zet is voor Valve. Je zag het OnLive ook al ooit doen in samenwerking met Philips. Alleen een controllertje aan je televisie hangen, ethernet erin en gaan. Stiekem toch wel wat gebruiksvriendelijker dan n贸g een kastje in de woonkamer leggen. Mits goed uitgevoerd, is het een goede evolutie voor zowel game-streams als smart televisies in het algemeen.

 4.   
  3333/3333's avatar

  Ik vind dit soort dingen vrij nutteloos. Sowieso hebben teveel tv’s en vooral 4K schermen nog last van flinke input lag. Om dan ook nog je games te gaan streamen maakt het zelfs in een ideale situatie alleen maar erger. Het idee is mooi, maar de techniek is er nog niet klaar voor.

  Misschien dat niet iedereen zich er evenveel aan stoort, maar uit eigen ervaring weet ik dat het voor mij een game verpest.

 5.   
  Tom's avatar

  Ik denk dat je games waar input lag echt van belang is sowieso niet gestreamd moet spelen. Steam Link en soortgelijke apparaten zijn dan ook vooral interessant om wat meer rustigere, laid-back spellen door te spelen. Builders, tactische games (XCOM!) of wellicht een lichte indie.

  Iets als Rocket League of een shooter zou inderdaad snel gebroken kunnen worden door de (toenemende) input lag, maar dat wil niet zeggen dat het voor andere games geen pro-consument potentie heeft.

 6.   
  matdriks's avatar

  Ik heb met de steam summer sale een steam link gekocht en ben er super blij mee 馃槈