Video's gepubliceerd voor 14 augustus 2018 zijn helaas niet meer te bekijken.

Er zijn teveel retro-consoles! | Hot Koffie Show

Het is de nieuwe hype in het gaming landschap. HEt uitbrengen van retro-consoles! Is dat eigenlijk wel een goede zaak? Daniel en Peter bespreken het in een nieuwe Hot Koffie Show!

 1.   
  walkingfridge's avatar

  een emulator lost alle retro problemen op

 2.   
  AtomicDogg's avatar

  De Super Nes mini is een must buy !! Starfox 2 voor de eerste keer officieel te spelen op een snes. Dure en USA only games zoals super mario rpg en Earthbound voor de ”normale” retro gamer in Europe speelbaar.

 3.   
  mattioza's avatar

  Ik ben het volledig met Daniël eens, zal wel aan het PlayStation brein liggen. 🙂

  Die games van de NES, SNES en Atari zijn voor de meeste mensen gewoon te gedateerd. En veel mensen trappen er in omdat ze denken van ‘daar hebben we ons vroeger goed mee geamuseerd, dus dat zal nu ook wel’. Met het gevolg dat je een mini retro console gekocht hebt, waar je zo goed als nooit op speelt. (zeker met de concurrentie van heel veel hedendaagse games)

  Nintendo begint het concept nu ook uit te melken, wat hun goed recht is. Ze zien dat mensen er geld voor willen geven, dus easy money. Het zou nog leuk geweest zijn, moest Nintendo meteen uitgepakt hebben met een retro console van de beste NES, SNES en N64 games, maar ze hebben natuurlijk geld geroken. Ze zouden beter wat meer inzetten op nieuwe Switch-games, denk maar aan een nieuwe Donkey Kong.

  En Atari doet al 20 jaar niet anders dan terugblikken naar hun vergane glorietijd.

 4.   
  MikeGevers's avatar

  De SNES Mini kan ik inderdaad begrijpen, want zoals AtomicDogg ook zegt: daar zitten nog echt (voor ons) nieuwe dingen aan verbonden. Maar voor pure nostalgie zou ik persoonlijk eerder gaan voor een koopje op de rommelmarkt. Mensen verkopen “dat ouwe apparaat waar pa altijd spelletjes op speelde” voor een paar euro, vaak ook met nog een aantal games erbij. Ook voor die oude aansluitingen zijn meestal nog wel adapters te vinden en dan ben je alsnog goedkoper uit dan met zo’n NES Mini.

  Maar ja, aan de rommelmarkt verdient een Nintendo of een Atari natuurlijk niks, dus vanuit hun standpunt kan ik wel begrijpen dat ze dit doen. Retro is echt een enorme markt, die alleen maar groter wordt naarmate meer mensen een verleden in de games hebben.

 5.   
  3333/3333's avatar

  De tijden dat je voor een paar euro een NES of SNES kon vinden zijn wel echt voorbij, tenzij je in een uitzondering hele dikke mazzel hebt. De meeste mensen weten onderhand echt wel wat die apparaten en games nu waard zijn, ze hoeven maar een keer op marktplaats of ebay te kijken.

  De NES en SNES hadden trouwens beide enkel composiet als het best mogelijke beeldsignaal geloof ik, dat ziet er tegenwoordig echt niet meer uit op een moderne tv. Om nog maar te zwijgen over RF van de Atari’s. In dat opzicht zie ik nog wel meerwaarde in zo’n retro ding. Maar op bijvoorbeeld een originele PS1 via een scart kabel (werd los verkocht, zat niet bij de console) ziet alles er nog behoorlijk scherp uit. Daar zou ik geen hdmi mod voor nodig hebben.

 6.   
  Papachico's avatar

  Ik dacht altijd dat Daniël alleen een playstation met enkel Uncharted had 😆

  Ik ben t volledig met Peter eens om eerlijk te zijn. Kijk ieder zn mening enzo maar ik moet wel lachen om Daniël met zn “verouderde kut gameplay”. Qua Atari zou ik zeggen ja want die gameplay is idd verouderd en qua gameplay is t niet bijzonder. Beetje Nokia 3310 snake crap.

  Qua NES en SNES zijn sommige games beter dan wat wij nu voorgeschotelt krijgen. Die “verouderde kut gameplay” was groter, moeilijker dan al die drie Uncharted games bij elkaar. Als je, precies wat Peter zei, Quick Time Events, 3/4 Cutscenes en gameplay van 20 uur een game kan noemen en dan daar daadwerkelijk blij en trots op kan zijn dan is de gamer van tegenwoordig best wel simpeltjes geworden.. Ik stel dan echt voor om gewoon een film in de bioscoop ofzo te gaan kijken.

  Kijk naar Dark Souls en Bloodborne. Mensen zeggen dat t zulke moeilijke games zijn waar je continu dood gaat en alles weer opnieuw en opnieuw moet doen, maar laat ik wel eerlijk zijn: vroeger toen je als kind Super Mario op de NES speelde was dit net zo moeilijk en had je precies diezelfde dingen.

  Een emulator lost alle retro problemen zeker op want ik wil van tijd tot tijd nog wel eens een NES, SNES, PS emulator downloaden op mn PC en tegenwoordig op mn mobiel. Toch kies ik voor een retro console boven een PC of mobiel omdat 1. nostalgische console blijft vet om naar te kijken, 2. een controller en geen touch knoppen die gaar werken (is sowieso al lastiger bij een PS, N64).

 7.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ik zou aan de 1ne kant de snes mini wel willen, maar vind games toch te beperkt die erbij zitten.
  Aan de andere kant 80 euro ofzo uitgeven best veel geld, en ik zou ook toch nog wel eens nintendo en de nin64 ook nog eens willen spelen.

  Ik ga niet voor alle 3 een apart classic aanschaffen, ik denk dat ik in me vakantie gewoon eens een rasberry pi in elkaar knutselen.
  Misschien is het niet legaal maar goed hoe lang speel je er mee, het is voor soms en daarom vind ik denk ik zelf rasberry maken beter.

  Als ik het zat ben koppel ik hem los en gebruik ik hem weer ergens anders voor, en dan heb ik geen 80 euro vergooid wat loopt te verstoffen.

 8.   
  Rolf31's avatar

  Ik ben zo’n noob die een NES bezit en een SNES in pre-order heeft staan. Gewoon nostalgische waarde. Niet dat vroeger alles beter was, verre van zelfs, maar gewoon Mario… Mario was revolutionair. Tijdje terug nog op een originele SNES gespeeld en het grappige was dat we Super Mario World in 3,5 uur uitgespeeld hadden. Kun je niet voorstellen met de hedendaagse games.

  Ik ben het eens met Peter eens. Hij zegt letterlijk “mooi dat de optie er is” oftewel ben je er voor dan goed dat je het kan kopen. Vind je het niks kan je het gemakkelijk links laten liggen. Voor ieder wat wils…

  Stelling: QTE moet direct verboden worden bij wet.

 9.   
  Daniel Z's avatar

  mattioza schreef, "Ik ben het volledig met Daniël eens, zal wel aan het PlayStation brein liggen. 🙂
  "

  Dat zal het zijn, wij hebben gewoon een ander brein :O

  Papachico schreef, "Ik dacht altijd dat Daniël alleen een playstation met enkel Uncharted had 😆

  Ik ben t volledig met Peter eens om eerlijk te zijn. Kijk ieder zn mening enzo maar ik moet wel lachen om Daniël met zn “verouderde kut gameplay”. Qua Atari zou ik zeggen ja want die gameplay is idd verouderd en qua gameplay is t niet bijzonder. Beetje Nokia 3310 snake crap.

  Qua NES en SNES zijn sommige games beter dan wat wij nu voorgeschotelt krijgen. Die “verouderde kut gameplay” was groter, moeilijker dan al die drie Uncharted games bij elkaar. Als je, precies wat Peter zei, Quick Time Events, 3/4 Cutscenes en gameplay van 20 uur een game kan noemen en dan daar daadwerkelijk blij en trots op kan zijn dan is de gamer van tegenwoordig best wel simpeltjes geworden.. Ik stel dan echt voor om gewoon een film in de bioscoop ofzo te gaan kijken."

  Ik heb in mijn leven een enorm scala aan games gespeeld en qua diversiteit al helemaal. Vroeger was ik de strategyguy, maar tegenwoordig kan ik nagenoeg alles spelen (buiten Japanse en Souls-achtige games). En voor de afwisseling en de ervaring – als het een goed verhaal betreft – vind ik een game met QTE’s helemaal niet erg. De emotionele ladingen in Heavy Rain en Beyond: Two Souls waren gewoon magistraal. Dan kun je zeggen: “het biedt te weinig gameplay”, dat is waar, maar voor mij zijn games meer dan alleen maar full gameplay. Het is alles eromheen: vloeiende gameplay, verhaal, sfeer, emoties en als daar af en toe een game bij zit met QTE-cutscenes die de ervaring wel spectaculair maken, prima. Ieder zijn smaak.

  En ik weet dat ik niet zo’n skilled gamer ben en dus titels als Dark Souls en Bloodborne links laat liggen. Als ik daarmee geen echte gamer ben, ook goed. Als ik maar plezier beleef aan mijn hobby die we hier met zijn allen delen. Ieder z’n voorkeur, ieder z’n smaak, ieder z’n skills. Anders gaan er controllers vliegen xD. Het is maar net wat je belangrijk vindt.

  Aan het einde geef ik ook toe dat het fijn is voor de mogelijkheid van een retroconsole. Al is het altijd grappig als mensen achteraf nooit meer op dat ding spelen, terwijl ze hyped waren en alles kapot zouden spelen. Het leuke aan hypocrisie 😉

  Getekend: kuthipsterige PlayStation QTE-gamer and I’m proud of it 8)