Modder repareert cd-romspeler van zeldzame SNES CD

Vorig jaar schreven we al over de opmerkelijke geschiedenis van de SNES CD. Deze console werd in de jaren 90 ontwikkeld door Sony en Nintendo, maar helaas trok Nintendo de stekker uit de samenwerking voordat het apparaat verscheen. Lange tijd werd gedacht dat alle prototypes verdwenen waren, totdat een Amerikaan vorig jaar een exemplaar op de zolder van zijn opa vond.

Helaas had het prototype de tand des tijds niet volledig doorstaan, want de cd-romspeler functioneerde niet meer. De beroemde console-modder Ben Heckendorn is er nu echter in geslaagd om deze te repareren. Hierdoor kan het apparaat audio cd’s en zelfs cd-romgames afspelen.

De spellen die destijds in ontwikkeling waren voor SNES CD, zijn helaas nooit naar buiten gebracht. Na de ontdekking van de console waren echter eindelijk de specificaties bekend, wat het voor homebrew-ontwikkelaars mogelijk maakte om games te maken die in theorie op de SNES CD zouden kunnen draaien. Heckendorn is er inderdaad in geslaagd om deze werkende te krijgen, zij het niet volledig vloeiend:

So now, what it’s really down to is the homebrew programmers figuring out the difference between their estimated emulator and what the real hardware can do.
De Square Enix RPG Secret of Mana werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de SNES CD. Mocht er ooit een prototype van deze game verschijnen, dan kunnen we hem dankzij het knutselwerk van Heckendorn aanschouwen op de console. In onderstaande video demonstreert Heckendorn de gerepareerde cd-romspeler.

 1.   
  sjaak19832015's avatar

  The Ben Heck Show is een geweldig youtube kanaal. Zelf had ik dit kanaal al een lange tijd terug ontdekt en als je iets geks wil zien als de Xbox One S laptop kan ik dit iedereen aanraden.

 2.   
  Strange_Bretzel's avatar

  Wist niet eens dat die SNES cd bestaan heeft. Wel een mooi ding

 3.   
  sjaak19832015's avatar

  Strange_Bretzel schreef, "Wist niet eens dat die SNES cd bestaan heeft. Wel een mooi ding"

  Bestaan doet ie zeker alleen is deze nooit in productie gegaan.