Overwatch pro wordt uit eSports-team gemieterd na racistische tirade

Een eSports-carrière beëindigen is sneller gedaan dan je denkt. Het kan liggen aan vertraagde reflexen, slechte patches voor je game of, in het geval van Matt “Dellor” Vaughn, aan een gigantisch kort lontje én overdreven gebruiken van het N-woord.

De 28 jaar oude Vaughn was een professioneel Overwatch-speler voor Toronto Esports totdat hij tijdens een openbare livestream doorsloeg. Als de sluipschutter Widowmaker werd hij meermaals neergehaald door een vijandige Widowmaker, wat hem blijkbaar voedde in razernij. Onderstaande video laat zien hoe Dellor tijdens een Ranked Match plots compleet doordraait en bijna een halve minuut enkel het N-woord blijft herhalen, om het later nog te voorzien van een aantal creatieve bijvoeglijk naamwoorden.

LET OP: Onderstaande video is niet alleen rijk aan grof taalgebruik, maar kan ook flink luid worden.


Nadat Dellors enigszins racistische tirade opgeslagen werd en gedeeld met zijn eSports-team, werd besloten dat hij niet meer welkom was in de competitieve kringen. Toronto Esports liet via het officiële blog weten Vaughn op staande voet ontslagen te hebben:
The circumstances of the dismissal relate to an incident where Dellor used abusive and discriminatory racial language while streaming. Toronto Esports is an organization built on inclusivity, and we have always had a zero- tolerance policy for any forms of discrimination.

Immediately upon learning of the incident, the player was interviewed, admitted to the offence, and was notified that his contract with the organization was being terminated.

Aldus Toronto Esports-baas Ryan Pallet, kort na het terugzien van Dellors tirade op stream. Het zero-tolerance beleid wordt in ieder geval gehandhaafd, zo blijkt.

Ook Dellor zelf kwam tot inzien na het terugkijken van zijn eigen flater op stream. De jonge elektronische atleet geeft toe fout te hebben gehandeld en vindt zelf ook dat hij niet meer thuishoort in Toronto Esports, of eSports in het algemeen. Op Twitter gaf Vaughn aan met pensioen te gaan en niet meer terug te keren naar de eSport-wereld:

Wat jij? Een eerlijke afloop voor Dellor en zijn eSports-carrière, of had dit volgens jou volledig anders moeten lopen?

  1.   
    Thomsnov's avatar

    stel nou je flapt het er 1 keer uit kan ik het nog een klein beetje begrijpen, maar dit ging gewoon een hele hoop straten te ver.

  2.   
    Thijs.'s avatar

    Vind het altijd maar een beetje zwak dat iemand dan gelijk gekicked moet worden. Ik durf te wedden dat iedereen wel eens door slaat en als je dan constant nigger roept. Prima. Als je zo zielig ben dat het je ‘pijn’ doet dan moet je lekker je grot in gaan en nooit meer er uit komen. Jammer voor die jongen dat die nu zijn baan kwijt is

  3.   
    Tom's avatar

    Punt is natuurlijk wel dat Toronto Esports een zero-tolerance beleid heeft, en deze bij hun aangesloten eSporter in het openbaar bijna een halve minuut lang het N-woord roept. Duizenden kijkers hebben dat inmiddels gezien en dat doet het imago van het hele team niet bepaald goed.

    Dit kun je moeilijk afschuiven op de kwestie ‘safespace’. Deze jongen roept out-of-nowhere maar wat scheldwoorden waarmee hij niet alleen bepaalde groepen kan kwetsen, maar ook gewoon zijn eigen korte lontje voor schut zet. Als eSporter moet je gewoon tegen je verlies kunnen, en niet zo maar te pas of te onpas in een scheldende razernij veranderen.

  4.   
    Ik kom Harambe wreken's avatar

    Het filmpje deed me denken aan de eerste Black Ops op de 360. Goede tijden

  5.   
    sjaak19832015's avatar

    O dacht dat dat broekie zo trots was dat hij wat nieuws had geleerd dat hij het graag met iedereen wilde delen.

  6.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Hai. 😛

  7.   
    Oldsk00ll's avatar

    Thijs. schreef, "Vind het altijd maar een beetje zwak dat iemand dan gelijk gekicked moet worden. Ik durf te wedden dat iedereen wel eens door slaat en als je dan constant nigger roept. Prima. Als je zo zielig ben dat het je ‘pijn’ doet dan moet je lekker je grot in gaan en nooit meer er uit komen. Jammer voor die jongen dat die nu zijn baan kwijt is"

    Dus omdat jij gefrustreerd raakt moet je maar alles mogen roepen? Kom op hoor ik hoop dat je aan het trollen bent.

  8.   
    mheiden21's avatar

    N-word zo kwetsend…. Gemiddeld filmpje uit Murica en de groep die het oh zo kwetsend vind roept het zelf te pas en te onpas. Dus kan me moeilijk voorstellen dat ze het kwetsend vinden. Neemt niet weg overigens dat het voor een professioneel gamer gewoon dom is om zo uit je pan te schieten publiekelijk.

  9.   
    BearsRidingTanks's avatar

    Met het constant zelf te gebruiken schieten ze zichzelf wel mee in de voet.

  10.   
    Tom's avatar

    Ik gebruik het woord bijtijds ook (lekker reppe weet je), maar enkel als ik alleen ben en ik zeker weet dat ik er geen mot mee krijg.

    Probeer het maar eens in de VS op straat te zeggen, dan zit je geheid in de problemen. Daarom ook nul verstandig dat deze jongen het ruim dertig seconden non-stop schreeuwt. Beter doe je dat niet als je een professionele partij dient te vertegenwoordigen.

  11.   
    3333/3333's avatar

    Want alle negers raken totaal buiten zinnen als ze iemand ‘nigger’ horen zeggen? De meeste hebben ook gewoon relativeringsvermogen, die halen hun schouders op voor dit soort non-problemen. Zo vermoeiend al die white knights die voor andere groepen denken te kunnen bepalen wanneer zich gekwetst moeten voelen.

    Dat gezegd hebbende, grappig filmpje maar als dat team dit niet wil hebben ze er goed aan gedaan die jongen te kicken.

  12.   
    Tom's avatar

    Patriotic Pepe schreef, "Want alle negers raken totaal buiten zinnen als ze iemand ‘nigger’ horen zeggen?
    "

    Ik ben ook voor het vrije gebruik van alle bestaande en niet bestaande woorden, maar je hebt duidelijk nooit een blanke man het woord horen zeggen in de VS. Ik snap dat het soms hypocriet en een compleet non-probleem is, maar je zit daar gewoon dubbel en dwars in de problemen. Of het nu terecht is of niet.

  13.   
    3333/3333's avatar

    Oke, dat neem ik direct van je aan. Jammer dat ze daar zo slecht mee omgaan, zou het als neger eerder als geuzennaam gebruiken, want zoiets neemt voor de echte racisten al het plezier weg om het woord te gebruiken. Kijk naar sommige bekende homo’s die zichzelf spottend ‘faggot’ noemen, dat vind ik een veel betere manier om er mee om te gaan.

  14.   
    Tom's avatar

    Het woord ís ook een geuzennaam. Een erg populaire eigenlijk. Denk aan rapmuziek, waar het N-woord allerlei verschillende ladingen kan dekken. Het probleem is inderdaad dat ze het wel ‘claimen’, alleen zij mogen het gebruiken, zo is doorgaans de gedachte.

    Liever zou ik zien dat iedereen in alle vrijheid alle woorden mag toe-eigenen, maar gezien de sociale en historische lading die het in Amerika heeft, zijn we helaas nog niet op dat punt.

    Wat jammer is, want het klinkt nog steeds zo lekker in rapmuziek. En het is de ultieme geuzenterm, maar goed.

  15.   
    Oldsk00ll's avatar

    Patriotic Pepe schreef, "Want alle negers raken totaal buiten zinnen als ze iemand ‘nigger’ horen zeggen? De meeste hebben ook gewoon relativeringsvermogen, die halen hun schouders op voor dit soort non-problemen. Zo vermoeiend al die white knights die voor andere groepen denken te kunnen bepalen wanneer zich gekwetst moeten voelen.
    Dat gezegd hebbende, grappig filmpje maar als dat team dit niet wil hebben ze er goed aan gedaan die jongen te kicken. "

    De mensen die eens moeten relativeren zijn de mensen de zo opgefokt raken van een spelletje, ultiem droeftoeter gedrag. De ene zal zeggen dat hij/zij zich er aan stoort en de ander niet gewoon rekening houden met elkaar lijkt mij het beste.

  16.   
    Batman360x's avatar

    En dat noemt zich een ‘professionele speler’ …. eerder iemand die wat ‘aandacht’ wil …

  17.   
    Ik kom Harambe wreken's avatar

    Nu we het toch over boze gamer memes hebben; dit blijft ook wel een klassieker

  18.   
    MikeGevers's avatar

    Ik vind dit een beetje een rare manier om je woede te uiten… Het klinkt ook echt niet alsof hij boos is ofzo, maar eerder alsof hij het strafwerk van een passief-agressieve 8-jarige aan het voorlezen is.

  19.   
    MaTriXX's avatar

    Erge van alles is dat een 28 jarige zich voor doet als iemand van 8 terwijl er vele mensen naar zitten te kijken.