G413 wordt Logitechs eerste aluminium omhulde mechanische toetsenbord

Mechanische toetsenborden van Logitech; ze zijn vaak simplistisch en daarmee juist bijzonder charmant in hun overkomen en tast. We zagen het eerder bij de door ons bejubelde G610 Orion, maar binnenkort komt er een nieuw broertje in de familie. De Logitech G413 wordt in april gelanceerd voor een richtprijs van 99,99 euro, is mechanisch én bevat voor het eerst in de G-familie een geborsteld aluminium omhulsel.

Vooral de behuizing van de letterplank is opvallend. Deze is in zijn vormgeving enigszins gelijk aan het G610-model, maar steelt de show met het geborstelde en geanodiseerde metaal. Daarin vindt nu wél een USB-passthrough plaats, iets wat we voorheen niet altijd meer zagen bij Logitech.


Onder de strakke behuizing vinden we Logitechs eigen mechanische Romer-G schakelaars. Deze werden al eerder geïntroduceerd in Logitech G Pro toetsenbord en vormen een exclusieve samenwerking tussen Logitech en schakelaar-expert Omron.

Qua verlichting blijft de Logitech G413 vrij simplistisch. In het geval van de G413 Silver is de verlichting enkel wit (zoals ook het geval bij de G610 Orion), terwijl de G413 Carbon-uitvoering gooit met rode verlichting. Beide edities moeten deze maand nog wereldwijd beschikbaar zijn.

Meer weten over Logitech G413 en al zijn nieuwigheden of specifieke specificaties? Neem dan vooral een kijkje bij de officiële Logitech blogpost.

 1.   
  Alfa Warrior's avatar

  But why?

  Wederom een toetsenbord waarbij ik geen voordelen zie vergeleken met zijn voorgangers of alternatieven.

 2.   
  CHILLOZZ's avatar

  Kijk dit is nu wat ik erg mooi vind
  Die ”OPEN” toetsenborden vind ik toch wel erg sjiek.

  En dat hij dan enkel wit licht heeft dat zou mij persoonlijk dan geen ene zak uitmaken. [Al vind ik lichtjes wel mooi]

  En dat alu backplate dat geeft IMO echt wel zo zn klasse/charme af.

  Wat ik zelf nog wel gaaf zou vinden in een toetsenbord [Volgens mij geeft het dat alleen niet] Zou zijn als er een SD kaartslot erbij in zou zitten. Dat zou wel erg handig kunnen zijn. gewoon 1 USB aansluiting en dan wellicht SD cardslot Maar ik vermoed dat dat er niet is.
  [Scheelt dat een cardreader zelf de kosten niet meer zijn.]

 3.   
  Tom's avatar

  @Alfa_Warrior: De USB-passthrough is dus wél weer aanwezig, terwijl die op de Orion-modellen niet ingebouwd zat. Daarnaast zijn de Romer-G switches natuurlijk een nieuw soort schakelaar die Logitech nu graag pusht. Daarmee stappen ze (deels) van Cherry MX af, wat sommige gamers wellicht kunnen waarderen? Kwestie van smaak.

  @CHILLOZ: Een cardreader op een toetsenbord lijkt me niet bepaald handig. Beter bouw je dat soort poorten ín je kast of notebook, gezien die dataoverdracht altijd sneller gaat dan over een USB (vooral 2.0) aansluiting. De passthrough van USB wordt sowieso meer gezien als krachtbron, niet zo zeer voor het snel delen van data. Al ben ik persoonlijk wel voorstander van het doorsnoeren van USB 3.0, al blijken veel fabrikanten daar ook al geen zin in te hebben.

 4.   
  MikeGevers's avatar

  Alfa Warrior schreef, "But why?
  Wederom een toetsenbord waarbij ik geen voordelen zie vergeleken met zijn voorgangers of alternatieven."

  Ik denk dat dit ook geen toetsenbord is voor mensen die al een mechanisch toetsenbord in hun setup hebben. En de Romer G-switches bieden wel degelijk een voordeel: Cherry-schakelaars geven een garantie van “maar” 50 miljoen aanslagen, maar Romer G-toetsen garanderen 70 miljoen aanslagen. En daarnaast zijn er mensen die vinden dat ze fijner aanvoelen dan Cherry-toetsen.

  Zelf ben ik geen fan van zwart-en-grijze toetsenborden, maar dat is een smaakdingetje. Maar 99 euro is een redelijke prijs voor een mechanisch toetsenbord, ook al heeft hij dan geen RGB-epilepsietrigger aan boord.

 5.   
  Mattiees's avatar

  prima prijs voor een mooi uitziend toetsenbord. USB passthrough is echt ideaal en zou nu niet meer zonder willen.