Xbox Scorpio specificaties onthuld en tegen andere consoles opgemeten

Zoals beloofd: Microsoft heeft meer laten weten over wat er nu precies onder de motorkap van de ‘Project Scorpio’ zit. Deze krachtigere Xbox One-console werd al op E3 onthuld, maar sindsdien is het vrij mysterieus gebleven omtrent de precieze specificaties van het apparaat.

In tegenstelling tot zelf een lijst met hardware-technische componenten naar buiten te brengen, heeft Microsoft ervoor gekozen om de console gewoon over te dragen aan tech-specialisten van Digital Foundry. Zij draaiden legio tests en haalde de console open om te kijken wat er nu in het specifiek veranderd is.

Onderstaande lijst weegt een aantal van de Xbox Scorpio specificaties op tegen andere consoles, zoals de reguliere Xbox One en de PlayStation 4 Pro:


Naast de harde feiten, rept Digital Foundry ook over de hoeveelheid interne aanpassingen die Microsoft heeft uitgevoerd. Zeker zestig verbeteringen zijn doorgevoerd in of rondom de console, wat prestaties zou moeten verbeteren. Denk aan hoogwaardige GPU-koelers en een slim intern ontwerp, maar ook aan software-gebonden probleemoplossing. Door het hele systeem al op te bouwen rondom DirectX 12 kan er bijvoorbeeld gigantisch bespaard worden op belasting op de CPU.

Het volledige verslag van Digital Foundry is hieronder te aanschouwen, in al zijn technologische glorie:


Binnenkort volgt er ongetwijfeld meer nieuws over de Xbox Scorpio. Zo voorspelt een lek in Microsofts marketingbeleid dat het bedrijf ergens in de komende weken de kracht van de console te tonen door onder andere Forza 7 en Red Dead Redemption 2 op 4K te laten draaien.

 1.   
  kiesmaarwa's avatar

  Oke, dus de Scorpio is op alle vlakken sterker dan de PS4 Pro, zoals Microsoft beloofde. Voor complete losers op het gebied van hardware zoals moi; in hoeverre kan dit voor verschillen zorgen tussen Xbox versies en PS4 versies van een game als ze geoptimaliseerd worden voor beide consoles?

 2.   
  Tom's avatar

  Microsoft belooft zelf vooral native 4K en meer mogelijkheden voor VR, maar volgens mij gaat het alsnog sterk afhankelijk zijn van de ontwikkelaar en diens focus. Naar verluidt moet Red Dead Redemption 2 straks dus 2160p draaien, maar zijn alle developers niet zo kundig of gewillig om de hardware zo ver te pushen.

  Ben vooral benieuwd of Microsoft zelf nog first-party plannen in het verschiet heeft. Misschien ook een eigen VR-headset? Of speciale settings voor de eigen games?

 3.   
  Heccer's avatar

  (null)

 4.   
  MikeGevers's avatar

  Een detail ontbreekt nog: de prijs. Als dit apparaat 1,5 keer zoveel kost als een PS4 Pro, zie ik de Scorpio niet heel succesvol worden, hoe krachtig hij ook is.

 5.   
  MaTriXX's avatar

  Kopen doe ik hem dat is 1 ding wat zeker is 😛

 6.   
  Sa.'s avatar

  Dit is wat de One had moeten zijn (uiteraard relatief aan zijn tijd). De 360 liep naar mijn weten (ben geen hardware expert) ver vooruit op zijn tijd, dat was mede de reden dat veel ontwikkelaars naar de 360 neigde. Daarnaast verkocht de console beter, was hij kleiner en een stuk stiller dan de PS3. Daarnaast is het apparaat ruim 7 jaar in de running geweest. Microsoft heeft gezegd dat de One 10 jaar lang mee kan gaan… ik zeg, de Scorpio gaat er 8 mee. 🙂

 7.   
  3333/3333's avatar

  Ik ben best wel enthousiast geworden na het kijken van de video’s van Digital Foundry, ik heb nog nooit een Xbox console gehad maar misschien is de Scorpio tegen die tijd wel het overwegen waard. Zeker ook vanwege de geweldige beloftes als het gaat om backwards compatibility.

  Het enige wat me tegen staat is de Xbox One controller, dat is echt een downgrade van de 360 controller. Zou mooi zijn als je de wired 360 controllers zonder adapters kan gebruiken op de Scorpio.

 8.   
  Papachico's avatar

  sdfl schreef, "Dit is wat de One had moeten zijn (uiteraard relatief aan zijn tijd). De 360 liep naar mijn weten (ben geen hardware expert) ver vooruit op zijn tijd, dat was mede de reden dat veel ontwikkelaars naar de 360 neigde. Daarnaast verkocht de console beter, was hij kleiner en een stuk stiller dan de PS3. Daarnaast is het apparaat ruim 7 jaar in de running geweest. Microsoft heeft gezegd dat de One 10 jaar lang mee kan gaan… ik zeg, de Scorpio gaat er 8 mee. 🙂 "

  Dan is er allang een ps5 dus t boeit me ook vrij weinig.

 9.   
  Kenneloth's avatar

  Tom schreef, "Microsoft belooft zelf vooral native 4K en meer mogelijkheden voor VR, maar volgens mij gaat het alsnog sterk afhankelijk zijn van de ontwikkelaar en diens focus. Naar verluidt moet Red Dead Redemption 2 straks dus 2160p draaien, maar zijn alle developers niet zo kundig of gewillig om de hardware zo ver te pushen.
  Ben vooral benieuwd of Microsoft zelf nog first-party plannen in het verschiet heeft. Misschien ook een eigen VR-headset? Of speciale settings voor de eigen games? "

  Dit dus. Ik verwacht zelf dat third party niet heel veel gaat doen met de nieuwe hardware, kost gewoon teveel geld om voor elk platform een game te moeten gaan optimaliseren.

 10.   
  Eggie124's avatar

  Als je de filmpjes had gekeken van DF, had je gehoord dat Turn 10 in 2 dagen de Forza engine hebben geoptimaliseerd op 4K en 60fps en de console verre van 100% stond te stampen.

 11.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ach ja leuk dat die krachtiger is dan de ps4 maar moeten de ontwikkelaars het wel gaan gebruiken, en dan als nog koop ik hem niet xbox heeft geen leuke exclusieve games voor mij.

  Wellicht dat de switch nog eens naast de ps4 pro komt te staan, leuk weer eens bomberman spelen enzo . 🙂