Binnenkort mogelijk om games direct via Twitch-streams te kopen

Kijk je wel eens naar een Twitch-stream van een nieuwe game, je afvragende hoe je snel aan diezelfde game kan komen? Kijk niet verder, want Twitch gaat binnenkort zelf aan de haal met de verkoop van games. In samenwerking met bepaalde ontwikkelaars en uitgevers wordt het mogelijk om de gestreamde games direct te verkrijgen via een legitiem verkooppunt.


De nieuwe update voor Twitch moet ergens deze lente live gaan, met game-aankopen van onder meer Ubisoft, Telltale Games, Hi Rez Studios, Devolver Digital om de optie mee af te trappen. Twitch geeft aan in de toekomst meer uitgevers en ontwikkelaars aan zich te willen binden, zodat het steeds vaker mogelijk wordt een game direct via Twitch aan te schaffen.

Naast handigheid voor de kijkers van livestreams, heeft de Twitch ‘Game Sales’ update ook voordelen voor de broadcasters zelf. Livestreamers met een Twitch Partnership krijgen een klein deel van de omzet die verdiend wordt aan hun uitzendingen. Weet een Twitch-streamer dus eigenhandig de verkoop van een game op te voeren, dan gaat hij of zij dat ook in zijn eigen portemonnee voelen. Is dat ‘fair share’ of zorgt dit voor een nadelige wisselwerking voor kijkers en streamers? Discussieer er gerust op los.

Meer uitleg over de gang van zaken en welke uitgevers al getekend hebben, vind je op het officiële Twitch Blog.


Mocht je zelf geïnteresseerd zijn in streams of het live ervaren van nieuwe games, weet dan dat je altijd welkom bent op het GamersNET Twitch-kanaal, waar we doorgaans vier keer per week een eigen livestream organiseren. We vinden onszelf best gezellig, maar het eindoordeel ligt bij jou. Geen groepsdruk of zo.

 1.   
  JaslanNL's avatar

  Zal er zelf geen gebruik van gaan maken, vind dat er wel genoeg distributiesystemen zijn, eerder te veel zelfs. Maar wat ik niet helemaal helder heb: linkt Twitch je door naar een retailer, of word Twitch zèlf de retailer? En daarmee bedoel ik; koop je het spel bij Twitch en start je het ook via Twitch op? of koop je het via Twitch bij bijv. Steam?

  Overigens wel leuk voor de streamers dat ze er een percentage mee kunnen verdienen. Je ziet nu ook al vaak dat de bekende streamers kortingscodes etc delen vanwege sponsoring. Ik zie ontwikkelaars dan ook wel games uitdelen aan diezelfde streamers zodat hun game meer in de picture komt en gekocht word. Dan rest er nog de vraag, wie speelt er nog voor het plezier en wie voor het geld?

 2.   
  Tom's avatar

  Voor zover duidelijk is, lijkt het om derden te gaan qua retail. Dat elke uitgever zelf het distributieplatform mag beslissen wat dan gelinkt staat onder een stream. Ubisoft zal bijvoorbeeld naar Uplay linken, terwijl Devolver waarschijnlijk genoegen neemt met Steam.

  Maar ja, er zijn nu al aardig wat ‘content creators’ die het eerder voor het geld doen dan de daadwerkelijke fun van games. Al heb ik altijd het idee dat die houding uiteindelijk doorschemert, en ook weerspiegeld zal worden door de kijkers.

 3.   
  Thijs.'s avatar

  Tof idee, maar is het echt handig? Worden de games misschien wel duurder erdoor ik heb geen idee.

 4.   
  JaslanNL's avatar

  Juistem. Dus dan is het eigenlijk een veredeld linkje naar de desbetreffende winkel, enige verschil is dat Twitch en de streamer voor het verwijzen een klein percentage overhouden. Lijkt me minder positief voor de games zelf omdat er dan rekening met deze uitgaven dient te worden gehouden door de ontwikkelaar, hence verhogingen in de aanschafprijs.

  En zeker weten dat er genoeg geldwolven met gladde praatjes zijn, en niet alleen op Twitch. Daar lijkt me zo’n systeem nou niet echt bevorderlijk voor. Maar eerst maar eens zien wat het precies inhoud en wat voor effect het heeft.