Project Ariana van Razer breidt je scherm uit met beeldprojectie op je kamer

Naast het bizarre drieluik-notebook genaamd Project Valerie, komt Razer met nog een vooruitstrevend concept op de proppen. Onder het mom van Project Ariana wil de Amerikaanse hardware-fabrikant een projector brengen, die je game-ervaring doorspeelt naar je woonkamer. In ander woorden: je beeldmonitor wordt uitgebreid naar de muren, meubels of wat er ook rondom je scherm hangt.


De projector in kwestie bestaat uit een extra brede visooglens en een tweetal dieptecamera’s. De twee ‘ogen’ interpreteren de ruimte om je beeldscherm, terwijl de projectorlens die omgeving vervolgens vult met een uitgebreide visie van de game. Hierdoor stopt je game niet bij de randen van je scherm, maar bijvoorbeeld op je muur, bankmeubel of wat er dan ook rondom je scherm hangt. De technologie is niet geheel onbekend; zowel Microsoft als Philips hebben ooit openlijk geëxperimenteerd met schermuitbreidingen als deze.

Uiteraard is er niet veel informatie te zien op de nieuwgewonnen schermruimte. De game-ervaring trekt weliswaar door de hele kamer, maar de bruikbare resolutie blijft op je originele monitor bestaan. Razer beweert dan ook dat Project Ariana de kers op de taart binnen hun Chroma-reeks is, en niet zo zeer een broodnodige uitbreiding voor gamers. Onder de Chroma-vlag brengt Razer al langer apparatuur uit waarbij kleuren en verlichting ingezet worden om de spelervaring buiten het scherm af te laten spelen. Dit zagen we in het verleden al gebeuren met onder meer Blizzard-games, zoals Overwatch.


Naast Project Ariana heeft Razer ook aangegeven met Philips Lighting samen te willen werken om meer licht- en kleureffecten uit games naar de (woon)kamer te brengen. Hierover, alsmede de prijs over releasedatum van Razers eigen projector, is tot dusver nog weinig verdere informatie bekendgemaakt.

 1.   
  JaslanNL's avatar

  Het idee is goed, lijkt me erg mooi om bij een open wereld game de omgeving in je hele huiskamer te zien. Maar van alleen deze afbeelding word ik niet veel wijzer. Tot nu toe vind ik de Microsoft Illumiroom variant interessanter, al is het maar de vraag hoe actief ze daar mee bezig zijn.
  Youtube filmpje uit 2013.

 2.   
  Tom's avatar

  Ik kan me vergissen, maar volgens mij was Microsofts poging op een dergelijk project een verlengde van de Kinect-productlijn. Grote kans dat dit experiment dan ook gestorven zou zijn met de stilgezwegen dood van dat product.

 3.   
  JaslanNL's avatar

  Daar zit wel logica in. Zeker nu Kinect ook niet echt meer een ding is zullen ze zich wel meer focussen op hun AR dan de IllumiRoom. Wel jammer, had het graag in levende lijve eens willen meemaken, en jullie GamersGear review willen checken ;).

 4.   
  Tom's avatar

  Jammer genoeg hebben we nog nooit gear echt uitgebreid mogen testen voordat het in de schappen lag, maar als die mogelijkheid zich ooit voor zou doen, zou ik het met beide handen aangrijpen.

  Wie weet mogen we van Microsoft wel een keer aan de slag met de HoloLens, al lees ik her en der dat die hele ervaring nog ver van af is.

 5.   
  JaslanNL's avatar

  Begrijpelijk, dat zou mooi zijn voor jullie en een boost voor de site!
  Voor zover er beelden van zijn leek de HoloLens inderdaad nog niet af. Maar ben al lang blij dat ze er mee doorgaan en er ook verbetering in komt. Lijkt me persoonlijk toch een leukere ervaring dan VR.

  Hier overigens een andere mooie uitvinding die had mogen komen.

 6.   
  GENERAL_DS's avatar

  Lijkt me wel tof, een soort dure ambilight.