Mensen kijken minder naar grote YouTubers

Grote YouTubers klagen al maandenlang dat hun kijkcijfers dalen. Zij gaven de schuld aan YouTube’s nieuwe algoritme voor aanbevolen video’s, dat inhoudsloze filmpjes met clickbait-titels prominenter naar voren zou schuiven. Hoewel YouTube zo’n algoritmewijziging zelf ontkent, ondersteunen cijfers van SocialBlade wel de klachten over verdwijnende kijkers.

Uit statistieken van SocialBlade blijkt dat de kijkcijfers in de tweede helft van 2016 zo’n 5 tot 7 procent gedaald zijn ten opzichte van de eerste helft. Tussen juli en september was zelfs een daling van 10 procent te bespeuren.

YouTube beweert dat de cijfers niet kloppen, maar SocialBlade gaat daar tegenin. Volgens community manager Danny Fratella zijn de cijfers gebaseerd op data die direct afkomstig is uit YouTube’s eigen API. Fratella legt uit:

I started by pulling daily view/sub growth data from January 1, 2016 – November 30, 2016 for every channel with more than 10 million subscribers. From there, I weeded out channels that weren’t actually YouTube personalities; accounts managed by record labels (like VEVO channels) and television studios (like The Ellen Show), primarily. That left us with 49 of the biggest channels on YouTube.
Waar de dalende kijkcijfers aan te wijten zijn, is vooralsnog een raadsel.

  1.   
    Pim Huberts's avatar

    Ik kijk ook zo nu en dan YouTube maar ik kijk dan naar YouTubers due wat kleiner zijn zoals D3NAD3N die behandelt de game die niet veel mensen spelen en geeft er zijn eerlijke mening over plus hij is net zoals mij een trophy hunter dus dan heb je mij al hihi

  2.   
    Rijstekorrel's avatar

    Ik kijk sowieso geen youtube zowat en als ik kijk zit ik vast in een spel, dan is het even kijken hoe moet ik verder klaar.
    En als ze geld willen verdienen misschien eens een echte baan zoeken, in plaats van achter je pc of console zitten en lopen te gamen alleen maar.

  3.   
    Kardinalus's avatar

    Misschien omdat 80% van de Youtubers in 3/4 van de video totaal oninteressante dingen over hun leven vertellen en bedelen voor subscribers in plaats van gewoon te vertellen wat er in de titel staat. Ben zelf over gestapt op test guides voor als ik vast zit πŸ™‚

  4.   
    mheiden21's avatar

    Ik kom alleen op YT als ik cheevo’s wil unlocken en het niet lukt zonder uitleg o.i.d. Youtube zit vol met clickbait of totaal oninteressante gasten die over hun leven zitten te zwetsen. Misschien word het tijd dat de zelfbenoemde grote youtubers iets anders gaan doen wat wel interessant is?

  5.   
    Downzilla's avatar

    Ik kom alleen op youtube om volwassen venten te zien schreeuwen in hun microfoon en bijna klaarkomen bij alles wat er gebeurr. BROFIST XD

  6.   
    3333/3333's avatar

    Er zijn nog zeker wel leuke kanalen te vinden op Youtube, My Life in Gaming levert bijvoorbeeld altijd informatieve topkwaliteit af. Maar die steken dan ook veel tijd en moeite in een video, in tegenstelling tot kankerverwekkende kanalen zoals ReviewTechUSA, LeafyisHere en andere mongolen die dagelijks meerdere video’s met gameplay commentary uitschtijten.

  7.   
    CHILLOZZ's avatar

    ik zit enorm veel op YT. kijk meer YT filmpjes dan dat ik Tv kijk.

    Maar die ”zogenaamde” problemen kunnen mij dus totaal niet intresseren. Degene die erover klagen zijn degene die het puur voor de yt moneys doen. Die veelal geen recht van klagen hebben omdat ze het al breed hebben.

    Waar ik me wel aan erger zijn idd die clickbaid titels. En gasten die AL HUN TITELS IN HOOFDLETTERS ZETTEN.
    Denk je dat je dan meer opvalt ofzo. Of dat mensen er eerder op klikken…..

    schijnbaar is bij hun altijd wanneer ze de titel invoeren altijd ineens ongemerkt de capslock aan πŸ˜† πŸ˜†

    Gelukkig zijn de meeste YT’ers die ik kijk niet zo. Ik kijk ook veel content van hoe mensen iets maken.

  8.   
    BearsRidingTanks's avatar

    Heeft voor mij de plaats ingenomen van tv. Maar buiten roosterteeth en de pr kanalen van xbox en sony bekijk ik zelde videos van de “grote” tubers.

  9.   
    Leukste's avatar

    Zo BearsRidingTanks , ook RWBY aan het volgen? πŸ˜€

    Zelf zoek ik op YouTube vooral naar muziek en wat guides (als ik die niet elders vind).
    En voor uitzonderingen zoals RoosterTeeth. 8)

  10.   
    PaNNa's avatar

    Enkel voor muziek.. of tenzij ik iets ‘wil’ zien heb ik wel een bepaalde voorkeur van Youtuber. Ik ben alleen de naam kwijt.

  11.   
    JaslanNL's avatar

    YouTube is voor mij op de 1e plek een plek van muziek. Daarna een plek voor trailers/info etc voor games, series en films. Op de 3e plek waarschijnlijk filmpjes in de richting van gadgets, wetenschap, techniek, astronomie, natuur enzovoort. Als laatste pas de echte YouTubers, met dezelfde reden als hier boven ook al staat; te veel een roep om aandacht, zichzelf geweldig vinden en geen boodschap hebben. Er zitten een paar tussen die wel goed hun best doen, goede content maken en boeiend blijven, maar veel hebben ’t toch te veel in hun bol zitten dat ze op gekke manieren mensen moeten bereiken, waaronder veel ‘grote YouTubers’.

  12.   
    Ik kom Harambe wreken's avatar

    Ik kijk alleen maar Minecraft letsplays, kanalen als Pewdiepie zijn me van een iets te laag niveau

  13.   
    toqeer's avatar

    niet gek he met all die pranks ben er helemaal klaar mee gaat helemaal nergens over zien alleen maar geld πŸ™„

  14.   
    NoobAssPlayer's avatar

    Ik kijk nooit naar grote YouTubers. Ze zijn over de top nep, overdreven en heel erg commercieel. Verschrikkelijk! De kleinere YouTubers zijn echt, puur en ontzettend dankbaar.