DOOM 4 was geannuleerd omdat het teveel op Call of Duty leek

De reboot die DOOM heet en dit jaar verscheen, zou niet hebben bestaan als DOOM 4 niet was geannuleerd die blijkbaar erg veel weg had van Call of Duty. Twaalf jaar na DOOM 3 kwam Bethesda met een vernieuwde visie op de serie, maar niet voordat het officiële vierde deel was afgeschreven.

Dit deel werd in 2008 aangekondigd en in 2011 van de baan gedaan, waarna in 2014 de huidige DOOM werd onthuld. De reden voor deze omslag is dus dat DOOM 4 teveel op Call of Duty leek en het gevoel van DOOM miste. Producer Marty Stratton noemde de vroege versie van de shooter zelfs al Call of DOOM.

It was much closer to something like that type of game. A lot more cinematic; a lot more story to it. A lot more characters around you that you were with throughout the course of the game. Definitely a different setting – it took place on Earth. It just didn’t play like DOOM, it was a much more scripted type of experience, with players taking cover and battling zombies.
Het begon erg veel op dat type game te lijken, veel meer cinematics, veel meer verhaal, meer personages om je heen die met je de game zouden doorlopen. En niet te vergeten een andere setting, want DOOM 4 zou zich op Aarde afspelen. Volgens Stratton speelde het gewoonweg niet als DOOM, maar als een scripted shooter waar je cover kon zoeken en tegen zombies vocht.
It was more realistic. It was more about the global impact of a hellish invasion. As a concept I could see why they went there because I would probably want to explore that, too – if it wasn’t a DOOM game.
Creative director Hugo Martin zegt dat de game een stuk realistischer was waarbij het vooral ging over de globale impact van een helse invasie. Als concept zag hij kansen en de reden waarom de ontwikkelaar die kant wilde ontdekken, mits het geen DOOM-game zou zijn. Beide heren zijn het erover eens dat DOOM 4 geweldig was met een hoge productiewaarde en dat het jammer is dat gamers dit nooit te zien krijgen, desnoods onder een andere naam.

  1.   
    mmx's avatar

    Onder een andre naam is slim daar moeten ze maar eens bij de ontwikkelaar over wakker liggen 😉