Marketing rondom No Man’s Sky wordt door officiële instantie onderzocht

De meeste gamers hebben wel wat meegekregen van de controverse rondom No Man’s Sky: de marketing voor de release zou sterk overdreven zijn, en veel gamers vinden dat er beloften werden gedaan die niet zijn waargemaakt. Inmiddels heeft Sony toegegeven dat de marketing van No Man’s Sky te wensen overliet en zijn de refunds op Steam niet meer bij te houden.

Maar het lijkt erop dat de problemen voor ontwikkelaar Hello Games nog niet voorbij zijn: de Britse Advertising Standards Authority (ASA) heeft een officieel onderzoek ingesteld nadat Reddit-gebruiker AzzerUK een klacht indiende vanwege misleidende marketing.

I can’t speak about other countries, but in the UK [there] are regulations about providing advertising material that could mislead a consumer in some way—[for example] displaying things that do not, in fact, exist. The ASA say they have received a number of complaints, and so the points below are not necessarily all related to things I personally took issue with, but are the issues they have picked out at the most clear-cut problems from amongst all complaints.
Overigens is Hello Games niet de enige die beschuldigd wordt. Ook Valve wordt verantwoordelijk gehouden voor misleidende marketing, aangezien het materiaal ook op Steam zichtbaar was.

De klachten die de ASA onderzoekt hebben onder meer te maken met de schaal van de combat, de gebruikersinterface, het formaat van de wezens en de AI. De ASA heeft echter geen juridische macht, maar heeft wél de autoriteit om de omstreden marketingmaterialen te laten verwijderen. Mochten Valve en Hello Games hier geen gehoor aan geven, dan kunnen ze wél officiële sancties verwachten.

Wat vind jij: is het promotiemateriaal voor No Man’s Sky inderdaad misleidend, of is het wel degelijk een goede weergave van de uiteindelijke game? Laat het ons weten in de reacties!

 1.   
  Downzilla's avatar

  Iedereen die te dom was om dit te pre orderen verdient het om zijn/haar geld niet terug te krijgen. Alsof je teleurgesteld bent met je chickenwingrekje nadat je hem van tellsell hebt gekocht. Eigen schuld dikke mijn leedvermaakbult.

 2.   
  RocknRolf's avatar

  Jezus, wat ben jij een zuurpruim..

 3.   
  tijn80's avatar

  RocknRolf schreef, "Jezus, wat ben jij een zuurpruim.."

  Inderdaad, aan de andere kant heeft hij wel een (klein) beetje gelijk. Volgens mij had Peter het hier laatst ook over in Goeie Frag. Als je nieuwe IP’s pre-ordered, weet je eigenlijk niet wat je koopt. Ik zeg bewust nieuwe IP, want bij bestaande IP’s zoals AC of GTA heb je daar wel een aardig idee over. Natuurlijk kan een game dan nog steeds tegenvallen, maar het risico is wel een stuk lager.

 4.   
  RocknRolf's avatar

  True, maar dat deze mensen het direct niet verdienen hun geld terug te krijgen is wel een beetje triest…

 5.   
  Downzilla's avatar

  Tja de wereld is hard, en als je dan zo slim bent om je geld in een reclame campagne te steken van een game waar er talloze voorbeelden van zijn dat dat geen goed idee is verdien je het dubbel en dwars.

 6.   
  MaTriXX's avatar

  Ik heb de game gekocht puur omdat ik van Space games hou, het is niet wat het geworden is maar vermaak me er we mee.

  Dat je geen nieuwe IP`s moet pre orderen is dikke onzin want zelfs een deel 2 of 3 van een vorige game die goed was wil niet zeggen dat je weer dezelfde kwaliteit gaat krijgen.

  Moet er wel bij zeggen dat ik van de week Everspace gekocht heb en me daar meer mee vermaak.

 7.   
  Downzilla's avatar

  @MaTriXX je moet gewoon helemaal niks pre orderen.

 8.   
  Throbert's avatar

  Eén van de redenen om nooit een game te pre-orderen