Ontwikkelaar No Man’s Sky wint rechtszaak; mag ‘Sky’ in titel gebruiken

Drie jaar geleden werd ontwikkelaar Hello Games aangeklaagd door Sky TV. Deze Amerikaanse televisie-aanbieder beweerde het alleenrecht te hebben om ‘Sky’ in een productnaam te gebruiken en eiste dat Hello Games zijn spel zou hernoemen.

Hello Games was sindsdien verwikkeld in een slepende rechtszaak, maar deze week is daar eindelijk een einde aan gekomen. Hello Games is namelijk in het gelijk gesteld, zo liet studiobaas Sean Murray weten via Twitter:

Yay! We finally settled with Sky (they own the word “Sky”). We can call our game No Man’s Sky. 3 years of secret stupid legal nonsense over.
Later liet Murray zien dat hij inmiddels om het voorval kan lachen:
On the plus side perhaps this is the real reason Skynet never happened…
Dat Sky een serieuze tegenstander is, bewees het in 2013 al. Toen dwong het Microsoft (met succes) om zijn cloud-opslagdienst SkyDrive te hernoemen naar OneDrive. Voor No Man’s Sky is een dergelijke wijziging gelukkig niet nodig en dus blijft de releasedatum van 9 augustus vooralsnog ongewijzigd.

  1.   
    Niels_Jager's avatar

    wordt skyradio straks ook aangeklaagt?

  2.   
    Downzilla's avatar

    Ik denk dat je nu wel kan zeggen dat het No Man’s Sky is.

  3.   
    ronineter's avatar

    Wat een onzin dat zon bedrijf uberhaubt kon winnen van Microsoft. Het woord Sky zou om te beginnen niet door een persoon gecopyright mogen worden. Goed dat Hello Games deze rechtszaak gewonnen heeft. En Ik ben het helemaal met zijn opmerking eens dat het een zinloze rechtszaak was.

  4.   
    Neolite's avatar

    Het is natuurlijk idioot dat woorden als “sky”, “apple” en “windows” een dergelijke bescherming genieten. Generieke woorden zouden hier niet voor in aanmerking moeten komen.

  5.   
    Throbert's avatar

    Dus als ik het ‘7’ trademark en copyright, kan ik Apple, Samsung en 7/11 aanklagen?

  6.   
    Ik kom Harambe wreken's avatar

    Volgende week in het nieuws; Microsoft verliest rechtzaak en moet Skype veranderen in “Pe”

  7.   
    Sixty's avatar

    ongelooflijk dat ze het wordt Sky kunnen bezitten, op deze manier mag je straks niks meer gebruiken.

  8.   
    MikeGevers's avatar

    Ikziehetnietmeerzitten schreef, "Volgende week in het nieuws; Microsoft verliest rechtzaak en moet Skype veranderen in “Pe”"

    Maar “Pe” komt wel erg dicht in de buurt bij “Fe”, en dat is weer in handen van EA. Ik denk dus dat Skype binnenkort een volledig nieuwe naam moet krijgen. Ik stel “MSN” voor.

  9.   
    Xtremie's avatar

    Ikziehetnietmeerzitten schreef, "Volgende week in het nieuws; Microsoft verliest rechtzaak en moet Skype veranderen in “Pe”"

    ‘Ook de film-industrie slachtoffer. Zo gaat een hoofdpersonage in Star Wars nu verder als Luke Walker.’

  10.   
    Bosnegert's avatar

    tja amerika … tja

  11.   
    Ik kom Harambe wreken's avatar

    Ik zit nog te wachten tot Bethesda wordt aangeklaagd en “rimmen” een synoniem wordt voor “Skyrim spelen”. “Ik heb geen oog dicht gedaan, ik heb de hele nacht zitten rimmen”

  12.   
    Leukste's avatar

    Ikziehetnietmeerzitten schreef, "Ik zit nog te wachten tot Bethesda wordt aangeklaagd en “rimmen” een synoniem wordt voor “Skyrim spelen”. “Ik heb geen oog dicht gedaan, ik heb de hele nacht zitten rimmen”"

    Dan denken ze dat je typo’s maakten en je eigenlijk “rammen” bedoelde.

    En hoe zit het dan met de Sky wielerploeg, Sky Radio, Sky-Park, Sky Airlines, Dark Sky voor iPhone en Android, Dinner in the Sky, enzovoort. 😕

  13.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    Neolite schreef, "Het is natuurlijk idioot dat woorden als “sky”, “apple” en “windows” een dergelijke bescherming genieten. Generieke woorden zouden hier niet voor in aanmerking moeten komen."

    Je haalt me de woorden uit de mond. Volstrekte ONZIN!! octrooi op een woord, ga ik binnenkort octrooi op het woord “The” aanvragen. Kunnen ze geen enkele film of boek met een fatsoenlijke titel meer uitbrengen.

  14.   
    Hitman047's avatar

    Ikziehetnietmeerzitten schreef, "Volgende week in het nieuws; Microsoft verliest rechtzaak en moet Skype veranderen in “Pe”"

    Je bedoeld het als grap, maar ook daar is Microsoft serieus voor aangeklaagd door Sky. Ik geloof dat ze de naam wel mochten blijven gebruiken maar geen trademark konden krijgen op de naam ‘Skype’, of iets in die richting. Volgens mij loopt er nog een hoger beroep in die zaak.

  15.   
    Lazar93's avatar

    @leukste je beseft dat rimmen zelf ook een woord is hea.. en dat is geen typo. En dat is nog vele malen erger dan zeggen dat je aan het rammen bent.