Blizzard onderneemt actie tegen grootste Vanilla-private server

Veel spelers van World of Warcraft zien de uitbreidingen niet zitten: zij spelen de game liever ‘vanilla’. Om dat te bereiken, moeten zij echter hun toevlucht zoeken bij private servers, die de World of Warcraft-servers emuleren zoals ze werkten voordat er uitbreidingen uitkwamen. Het probleem hiermee is dat ze technisch gezien tegen de gebruiksvoorwaarden van World of Warcraft ingaan.

Normaal gesproken knijpt ontwikkelaar Blizzard een oogje toe als het aankomt op private servers, maar in het geval van Nostalrius (de grootste private server) lijkt dat niet op te gaan. De makers van deze server hebben een brief ontvangen waarin ze namens Blizzard voor het gerecht worden gedaagd.

In feite komt dit neer op het einde van de Nostalrius-server: vanaf 10 april gaat die op zwart. Hoewel Nostalrius nooit een winstoogmerk heeft gehad, is en blijft World of Warcraft natuurlijk intellectueel eigendom van Activision Blizzard. Daarom heeft Nostalrius eigenlijk geen enkele kans in de rechtszaak.

Maar ook na deze regenbui is er zonneschijn: Nostalrius gaat verder als community-driven project. Dat wil zeggen dat de broncode van de private server publiek is gemaakt, net als de (geanonimiseerde en versleutelde) gegevens van spelers. De mensen van Nostalrius zelf blijven actief op de achtergrond, maar nemen niet langer de leiding.

Daarnaast is er nog goed nieuws voor de meer technisch onderlegde gamer: Nostalrius gaat door met het verspreiden van softwarepakketten om je eigen Nostalrius-server mee op te zetten.

Ten slotte is er een petitie gestart om Nostalrius alsnog in leven te houden.

Tenzij er echter een wonder gebeurt, lijkt het erop dat de Nostalrius-servers op 10 april op zwart gaan.

  1.   
    rainking's avatar

    Ik heb zelf nog nooit een private server geprobeerd, maar ik begrijp ’t wel. Ik zou ’t best leuk vinden om The Burning Crusade te spelen als toen dat nog de enige uitbreiding was. De Outland dungeons en raids stelden nog wat voor, vliegende mounts pas op lvl. 70, good times!

  2.   
    Leukste's avatar

    Ooit eens begonnen met deze game op een private server. Dat beviel goed. Na dit opstapje smaakte het naar meer en ben ik de originele game gaan spelen met maandelijkse betalingen. Jammer om te zien dat er op deze manier wordt geprobeerd om mensen te laten terugkeren naar de game op hun servers. Want zoals al werd aangegeven werd hier voorheen niet zo’n probleem van gemaakt.