Gabe Newell is ‘helemaal voor’ cross-play

Vorige week was natuurlijk de week van crossplay: Microsoft kondigde aan dat het ontwikkelaars gaat helpen om multiplayer-games (zoals Rocket League) speelbaar te maken tussen Xbox One en ‘andere platforms’, inclusief concurrent PlayStation.

Sony is daarover misschien terughoudend, maar ook de pc behoort natuurlijk tot andere potentiële crossplay-platforms. Valve-baas Gabe Newell is een stuk positiever over cross-network-mogelijkheden. Op Reddit werd de god van pc-gaming gevraagd hoe hij tegenover Microsofts initiatief stond, en de beste man antwoordde dat Valve ‘helemaal voor’ is. De kans dat het gaat om iemand die zich slechts voordoet als de Steam-baas, is klein: het Reddit-account van lord Gaben is beveiligd door middel van de Steam-authenticator.

Binnen Steam kennen we al een vorm van cross-platform-functionaliteit: als je een game via de gamegigant koopt, krijg je de game voor andere besturingssystemen (zoals Linux of MacOS) er gratis bij. Wel geldt hetzelfde als bij de eerder aangekondigde crossplay: games moeten dit zelf ondersteunen. Daarnaast zal het natuurlijk moeilijker zijn om deze functionaliteit te implementeren tussen de pc en consoles.

Ook zijn er zorgen om de eerlijkheid: vooral in shooters levert besturing met toetsenbord en muis een voordeel op ten opzichte van gamers met controllers.

Dus de pc mag dan een meer open platform zijn dan de consoles, zoals Sony het formuleert, maar ook crossplay tussen afzonderlijke consoles en de pc is niet zonder problemen. Laten we hopen dat deze moeilijkheden uiteindelijk kunnen worden opgelost.

 1.   
  Mjolnir's avatar

  Ik denk ook dat het voor de pc het minste werk kost om dit voor elkaar te krijgen, dus… 😆

 2.   
  nielsiebro's avatar

  abadu gaben!

 3.   
  Kevidoppo's avatar

  Best nice…..

 4.   
  Bram_M99's avatar

  Precies wat er staat, bij shooters zou dit enorm oneerlijk zijn. Tussen Xbox en PlayStation lijkt mij enorm tof, maar pc hoeft van mij niet.