Sony niet afwijzend tegenover cross-platform play tussen Xbox One en PlayStation 4

Eerder deze week kwam Microsoft met de opvallende aankondiging dat het voor ontwikkelaars binnenkort mogelijk moet worden om cross-play tussen Xbox One, Windows 10 én ‘andere consoles’ te implementeren. Eén van de eerste games die deze behandeling moet ondergaan is Rocket League, zodat Xbox One-gamers samen kunnen spelen met eigenaren van de pc-versie van het autovoetbalspel. Meer bijzonder dan cross-play tussen Xbox One en pc zou natuurlijk cross-platform play tussen Xbox One en PlayStation 4 zijn en gezien het statement van Microsoft zou ook dat tot de mogelijkheden behoren, als ook Sony daar brood in zou zien.

Nu heeft Sony zich eerder al niet onwelwillend opgesteld tegenover cross-play, zoals bij Rocket League tussen pc en PlayStation 4, maar samenwerking met concurrent Microsoft is vanzelfsprekend nog een brug verder. De Japanse elektronicagigant heeft nu echter een statement vrijgegeven waarin het zich niet afwijzend toont tegenover cross-platform play tussen Xbox One en PlayStation 4. Sony blijft echter vrij vaag in de mogelijkheden betreffende cross-play tussen de PlayStation 4 en Xbox One of Wii U en lijkt de bal nu vooral bij uitgevers en ontwikkelaars neer te leggen:

PlayStation has been supporting cross-platform play between PC on several software titles starting with Final Fantasy 11 on PS2 and PC back in 2002.

We would be happy to have the conversation with any publishers or developers who are interested in cross platform play.

  1.   
    jelte23's avatar

    Ben beniewd of het gaat gebeuren, ik hoop het wel, dan komt er misschien een einde aan de consolewars

  2.   
    iDraxo's avatar

    hoop dat het gaat lukken

  3.   
    MikeGevers's avatar

    Zoiets zag ik al wel aankomen. Microsoft plaatste Sony in een lastige positie door het initiatief voor cross-play te nemen. Sony moest óf toegeven en Microsoft laten triomferen als de aanzetter tot cross-play, óf weigeren en daarmee gigantische reputatieschade oplopen bij gamers. Dat Sony zijn uitspraken vaag houdt, is dus allesbehalve verrassend.

  4.   
    Neolite's avatar

    MikeGeversNET schreef, "Zoiets zag ik al wel aankomen. Microsoft plaatste Sony in een lastige positie door het initiatief voor cross-play te nemen. Sony moest óf toegeven en Microsoft laten triomferen als de aanzetter tot cross-play, óf weigeren en daarmee gigantische reputatieschade oplopen bij gamers. Dat Sony zijn uitspraken vaag houdt, is dus allesbehalve verrassend. "

    Wat mij juist weer verbaasd is dat Sony deze verschuiving van Microsoft niet zag aankomen. Sony verkoopt meer consoles en het gevolg is vaak dan dat omdat “vrienden” al console “X” hebben, jij ook deze console wilt hebben. Met Cross-Play kan je gewoon je eigen keuze maken en dat levert Microsoft potentieel meer verkopen op.

    Door de bal bij ontwikkelaars te leggen is het nu wachten op de eerste grote ontwikkelaar, (i.e. Dice, Treyarch, Rockstar, Bioware) die deze mogelijkheid in zijn volledigheid wil gaan benutten. We zijn er nog niet maar dat beide partijen er soort van voor openstaan kan niet anders betekenen dat we misschien komende E3 al wat gaan horen over deze mogelijkheid.

    Hoe vet zou het zijn als straks ineens zowel Sony als Microsoft samen het podium opkomen met een aantal grote ontwikkelaars, (i.e. Dice, Treyarch, Rockstar, Bioware) en gewoon even Cross-Play aankondigen.

  5.   
    TheNerdNL's avatar

    Ik vraag me af wat ik er dan nu echt moet gaan verwachten als het echt door gaat.

  6.   
    Neolite's avatar

    TheNerdNL schreef, "Ik vraag me af wat ik er dan nu echt moet gaan verwachten als het echt door gaat."

    Als men dit echt doorzet krijg je dus een serverpark van een uitgever die Xbox gebruikers en Playstation gebruikers in dezelfde online lobby kan plaatsen. Call of Duty of Battlefield tegen en met andere console gebruikers.

    Voor PC ligt het verhaal iets anders. Dit heeft te maken met het grote voordeel dat muis en toetsenbord geven in een fors aantal online games, met name shooters. Rocket League is een mooi voorbeeld waar het toetsenbord en muis geen voordeel geven en vandaar ook de implementatie tussen Playstation en Pc.

  7.   
    kiesmaarwa's avatar

    Voor shooters, waarbij pc gamers een duidelijk voordeel hebben, moet je gewoon een keuze beschikbaar stellen of mensen wel of niet cross-platform lobbies joinen. Dus zowel Xbox / ps / pc dedicated servers als overkoepelende servers. Geen idee of dat in de praktijk makkelijk te doen is, maar het klinkt doable.

  8.   
    Sjouke Hoogland's avatar

    Zal denk ik uiteindelijk niks worden.

  9.   
    Bram_M99's avatar

    Ook ik denk dat het in stilte zal eindigen…