Hoewel er bij de combinatie van kinderen en gewelddadig gedrag nogal eens wordt gekeken naar het spelen van games, blijkt dit volgens recent onderzoek van eigen bodem niet relevant. Communicatiewetenschapper Karen Fikkers onderzocht voor haar promotie aan de Universiteit van Amsterdam het verband tussen gewelddadige games en agressie bij kinderen.
Uit het onderzoek blijkt dat vooral de sociale omgeving van invloed is op het ontwikkelen van agressief gedrag. Kinderen die in een normale omgeving opgroeien worden volgens Fikkers niet agressiever door het spelen van gewelddadige games of het bekijken van tv-programma’s met geweld.
De thuissituatie is volgens het onderzoek van doorslaggevend belang. Kinderen die opgroeien in een omgeving waar veel ruzies zijn, of met veel agressieve vriendjes, zijn vatbaarder voor het geweld uit games en tv-programma’s. Fikkers concludeert dat kinderen het geweld uit de media sneller interpreteren alsof het oké zou zijn. Ze verklaart:
Terwijl kinderen die in een harmonieuze omgeving opgroeien donders goed weten dat een klap geven in de echte wereld niet wordt gewaardeerd door ouders. Ik denk dat de belangrijkste boodschap is dat ouders zich meestal geen zorgen hoeven te maken.
Fijn dat wat wij al lang weten ook weer eens met onderzoeksresultaten wordt bevestigd.
Kweet niet hoor, ik heb soms best zin om zwangere vrouwen te slaan na een slecht potje tetris.
Ik verbaas mij toch elke keer weer over dit soort onderzoeken. Blijkbaar is er elke keer de behoefte om de belangen van een bepaalde belangengroep te bevestigen met onderzoeken waar de uitslag iemand met een gezond verstand ook wel kan vaststellen.
Dit onderzoek is gewoon even een open deur intrappen voor veel geld.
Zou het niet zo kunnen zijn dat kinderen die in een gewelddadige omgeving opgroeien, geweld eerder als oké ervaren?
Gewoon als losstaand feit? Zonder invloed van (al dan niet geweldadige) games?