Video's gepubliceerd voor 14 augustus 2018 zijn helaas niet meer te bekijken.

Zijn games slecht voor kinderen? | Hot Koffie Show

Veel jonge kinders raken ook aan de games en dat doet sommigen vrezen: zijn alle wapens en drugs van slechte invloed op onze jeugd? Tom en Peter bespreken een ingezonden stelling, maar hebben een praktisch antwoord op de kwestie…

Wat jij? Reageer op de stelling en laat een nieuw onderwerp achter voor de Hot Koffie Show van volgende week!

  1.   
    Beukaapje's avatar

    Games zijn niet perse slecht voor kinderen, echter wel voor de groep kinderen waarvan de hersens na hun 7e niet verder zijn ontwikkeld.

    Als ik tegenwoordig nog eens een potje CoD of BF ga spelen online, of een willekeurige MMO dan zie ik taalgebruik voorbij komen waar de honden geen brood van lusten. En vervelend genoeg als zo’n kind dan een keer ontspoord en een ravage aanricht dan geeft de media acuut de industrie de schuld hiervan.

    Blijft toch wel erg jammer allemaal, kan me goed herinneren toen ik 15jr geleden met gamen begon dat alles nog relatief onschuldig was en dat wij niet de intentie hadden elkaars kop in te slaan na een optje Tekken, of een beest af te schieten na een potje Turok (Voor de kindertjes die dit niet kenne, google het)

    Nieuwe stelling: De online gamesfeer is tegenwoordig ver te zoeken.

  2.   
    mattioza's avatar

    Nintendo-games kunnen ook best gewelddadig zijn. 😀

    Peter schreef, "De wereld heeft heel veel te danken aan België, dankjewel hoor"

    Graag gedaan 😉

    On stelling: hmm moeilijk, het is ook weer zo’n stelling van ‘gaan mensen criminele feiten plegen doordat ze gewelddadige games spelen’. Nee enkel bij de mensen/kinderen die het al in zich hebben om het te doen, kan het ervoor zorgen dat het negatieve gedrag/gedachten gestimuleerd worden. (maar dat kan even goed door andere factoren zoals slechte vriendengroep op school)

    Vraag: Hoe ziet gamen eruit in 2050?

  3.   
    nuclearnemo's avatar

    Ik denk dat het ook heel veel te maken heeft met hoe beïnvloedbaar kinderen zijn. Sommige kinderen (zelfs jongeren) willen dingen na gaan doen die op tv/in games/op internet voorbij komen. Dit om stoer te doen ofzo. Deze personen zullen dus sneller bepaalde dingen doen, van schelden in multiplayer games tot het daadwerkelijk doen in de echte wereld. Als je als ouder in de gaten hebt dat je kind makkelijk beïnvloedbaar is door vrienden/omgevingen of door games/series, dan zou ik als ouder de toegang tot die dingen beperken. Als je iemand niet makkelijk beïnvloedbaar is dan zou het niet veel uit moeten maken, alhoewel je hun nog steeds moet beperken tot niet te hoge leeftijd games spelen (een 6-jarige gta laten spelen? nee dank je).

    Ik was ook iets van 12 ofzo toen ik aanraking kwam met een 18+ game (gta geloof ik). Maar ik ben er niks van veranderd, ik kan makkelijk het verschil tussen realiteit en games onderscheiden en weet ook dat sommige dingen gewoon niet kunnen in het echte leven (Daarom zijn ze ook zo leuk in games:P)

  4.   
    NietNickMeneer's avatar

    Ik vind wel dat Rockstar een update moet doen voor GTA dat alles roze paars en babykots blauw is en dat er eenhoorns door de map vliegen en dat er regenbogen uit de auto’s komen en alle wapens worden vervangen door snoepjes xD

  5.   
    Ralph P Scene's avatar

    If Pac-Man had affected us as kids, we’d all be running around in dark rooms, munching pills and listening to repetitive electronic music.

    Heb vroeger veel Gta San andreas gespeeld mij zie je toch geen auto stelen, dames van plezier beroven en mensen kapot schieten.
    Vindt wel dat sommige games wat strenger verkocht mogen worden.

  6.   
    Regge's avatar

    ik durf best te zeggen dat unreal tournementer op men 7de niet veel goeds heeft gedaanXD en well, men ouders wisten van niets. De pc stond op zolder toenXD

    over de stelling, de ouderlijke toezicht werd in mijn tijd niet veel gedaan omdat ouders niets van de pc afwisten. en nu niet echt omdat ze veel te makkelijk denken.

    Stelling: Er komen tegenwoordig geen ECHTE revalutionaire games uit. Veel games zeggen dat ze ‘next gen’ games zijn, maar ik merk er altijd maar weinig van (pc gamer hier).

  7.   
    _BeefCake99_'s avatar

    ik weet niet of het slecht is voor kinderen, maar het is zeker slecht voor mijn cijferlijst 🙂

  8.   
    Thomsnov's avatar

    Stelling Console exclusieve games moeten afgeschaft worden.
    Mijn eerste “violent” game was Halo
    Ik denk dat dit mij niet heeft veranderd

  9.   
    WoKingNL's avatar

    Ik denk dat je in het engels zocht naar desensitized, wat de nederlanders equivalent is weet ik niet.

  10.   
    Carcass's avatar

    Spellen als wolvenstein 3D en Larry waren toch echt spellen die ik via paps diskettebakkie opliep.

    Lijkt me verder ook vooral de verantwoording van de ouders.

    Nieuwe stelling; de gamereviews zijn te positief en dan vooral met te hoge cijfers.

  11.   
    Glenn Lambrix's avatar

    1. Ik heb in een deuk gelegen van die intro. (teveel mij)

    2. Ik ben gewoon een Nederlander en ik woon in Nederland. Misschien maakt Limburg mij Belgie’s lol.

    3. Misschien begrepen jullie me niet helemaal goed (en had ik mijn doel niet helemaal goed over gebracht). Ik bedoelde dat kinderen misschien agressiever worden later als ze groot worden. Echter bedoelde ik niet dat kinderen wapens oppakken. Het verbieden van zo’n games wil ik ook niet. Maar er mag wel wat meer worden gecontroleerd vind ik.

    4. Ik kende het gevaar al wel op mijn 7e. Maar ja, als je schietpartijen bij woont zo jong en politie met wapens en al ziet binnenvallen bij andere, brandstichtingen bijwoont, vind ik het niet gek. Dus misschien had ik daar over moeten nadenken.

    5. Stukje wetenschap:
    Ik ken iemand die wetenschapper is over het stress systeem van het mens. Je hebt een lage frequentie (Dat is als je veel stress hebt) en je hebt een hoge frequentie (Als je weinig stress hebt) Door onderhandere games zoals GTA, CoD, levert mensen stress op. Dus mensen krijgen een lage frequentie. Een lage frequentie zorgt ervoor dat je negatiever wordt, minder respect krijgt, agressiever en letterlijk dommer wordt. En elk jaar, de laatste 15 jaar, krijgen de kinderen, jongeren en gewoon de algemene maatschappij een steeds lagere frequentie. Er zijn nog maar weinige community’s waar niemand wordt uitgescholden en wel met respect wordt behandelt.

    Volgens die wetenschapper heb ik een vrij hoge frequentie (tegenover de meerderheid volgens die wetenschapper).

    6. Weet je, het irriteert me gewoon dat mensen niet met respect met elkaar kunnen omgaan. Dat games niet meer zo onschuldig waren als vroeger. Ik vind het oprecht jammer. Misschien had ik niet de games de schuld moeten geven, misschien ook niet door de opvoeding. Maar de maatschappij is gewoon fucking klote af en toe. Vroeger kon je je fiets, auto, huis gewoon laten open staan zonder dat je bang hoefde te zijn dat ie gestolen werd. Vroeger hoefde je niet bang te zijn in sommige steden dat je elk moment een kogel door je kop krijgt (ahum, Limburgse stad genaamd Heerlen). Wat ze wel vaker zeggen, vroeger was het leven beter en dat is het zeker!

    7. Ik vind dat mijn titel “Sub Zero” veranderd moet worden naar “Lange typer” 😛

    Groeten, Glenn lol

  12.   
    TheNerdNL's avatar

    ik was 13 toen ik battlefield 3 nog spelen. mijn ouders zeiden toen. 1 18 game. maar dit is ze niet gelukt:-) 🙂

  13.   
    Jarek's avatar

    Ik vind dat vooral online multiplayer games niet goed zijn voor de jongere generatie. Niet vanwege de gameplay maar dankzij de online interactie met andere mensen.

    Kinderen jutten elkaar meestal op in online games waardoor de scheldwoorden je om de oren vliegen. Als je ziet hoe sommige kinderen zich online gedragen kun je niet verwachten dat ze in het echte leven wel brave kinderen zijn of worden. Ik vind dat ouders daar een rol in kunnen spelen want die laten hun kinderen schijnbaar constant met ziektes en dergelijke schelden.

  14.   
    DrupsteenNL's avatar

    Ik vind dat Tom en Peter gewoon allebei een kind moeten nemen. Ik durf te weden dat een van de twee guns blazing de straat op gaat rond de puberteit.

  15.   
    QTxJess's avatar

    DrupsteenNL schreef, "Ik vind dat Tom en Peter gewoon allebei een kind moeten nemen. Ik durf te weden dat een van de twee guns blazing de straat op gaat rond de puberteit."

    Oh ik dacht dat je bedoelde dat ze samen een kind moesten nemen 😛 Kan nooit goed gaan

  16.   
    Ik kom Harambe wreken's avatar

    De leeftijd staat duidelijk aangegeven dus de verantwoordelijkheid ligt bij de ouders en degene die de game aan de kindjes verkoopt. Iedereen met een beetje gezond verstand weet heus wel dat je niet alles wat je ziet na moet doen. Ik wist als kleuter ook wel wat een Uzi of een AK47 was maar ik heb nog nooit een school overhoop geschoten of iets dergelijks. Ok op die ene keer na dan dat ik in een peuterspeelzaal ben los gegaan met een vlammenwerper maar dat was maar 1 keer en daar heb ik wel minstens 2 keer sorry voor gezegd.

    Complimentje trouwens voor de editing, ben een groot voorstander van MLG geluidseffecten en hysterische dubstep

  17.   
    Carcass's avatar

    En och… Voorlopig zijn films veel beter in het vernaggelen van onze koters:

    http://youtu.be/9gNG3-4LUVY

  18.   
    Leukste's avatar

    Vroeger GTA II ook op jongere leeftijd gespeeld dan het Pegi advies. Maar het was voor mij meer een game die leuk was, omdat je er dingen in kon doen die je in het echte leven niet kon doen. Mijn ouders hebben echter wel limieten gesteld toen der tijd over bijvoorbeeld hoe lang ik mocht spelen en er werd ook meegekeken met het spel vanaf de bank.

    Als de ouders hun kinderen het verschil tussen de echte wereld en dat van games kunnen bijbrengen is er weinig aan de hand. De combinatie dat mensen op jongere leeftijd zo’n game oppakken met dat de ouders geen benul hebben van wat hun kind speelt en dat zij zich hier ook niet in verdiepen is veel zorgelijker. Voor sommigen jongeren is dit misschien net datgene waardoor negatieve gedachten/gedrag verder gestimuleerd worden in combinatie met anderen factoren in hun omgeving.

  19.   
    mheiden21's avatar

    Het gevaar zit niet in de games, maar juist in de opvoeding. Genoeg opvoeders die het niet boeit wat hun kind doet en dat resulteert in dat de maatschappij harder word. Als je als ouders zijnde je kind een 18 spel laat spelen ben je naar mijn mening al niet al te verstandig. Koters moeten weer eens normen en waarden krijgen in hun opvoeding.

  20.   
    TinusGN's avatar

    Ik wilde gewoon een reactie achterlaten…

  21.   
    Thomsnov's avatar

    Ps. Met “Violent” bedoel ik dat ik de game nu niet meer gewelddadig vind

  22.   
    Tom 2.0's avatar

    Allereerst hulde hulde hulde voor de editing. Over de top MLG onzin is prachtige vorm van kunst.

    ONTOPIC: Ik had een vier jaar oudere broer die al lekker aan de shooters zat, terwijl ik niet meer mocht dan Rayman 3 (overigens geniale game daar niet van). Stikjaloers uiteraard, en lang heb ik echt een bepaalde drang gehad om geweldadige games en films te kijken. Echter is dit van alle tijden, want volgens mij speelde elke jongen op jonge leeftijd met soldaatjes, of bouwde forten om de ”vijand” buiten te houden (wat gewoon je moeder was die goed bedoeld limonade kwam brengen).

  23.   
    WesterW's avatar

    Hey, die dudes van de ‘dat heb je niet in België’-video ken ik 😛

  24.   
    DutchACfreak's avatar

    Eens met peter, het ligt toch echt aan de ouders die niet weten wat voor games hun kinderen spelen

    En ook totaal niet kijken naar wat voor games er gekocht worden van hun zakgeld..

  25.   
    bjorntukkertje's avatar

    Ik heb hier toevallig net een betoog over geschreven, conclusie, het is niet slecht zolang het maar met mate is

  26.   
    Ol’gamerdude's avatar

    (null)

  27.   
    Ol’gamerdude's avatar

    (null)

  28.   
    UncreatedKoen's avatar

    Top 3 staat onderaan!!

    Tom! Je hebt me beledigd met mijn lange comment koning titel weggeven! Zo gaan we niet met elkaar om he broer dus ik ga hem even terug winnen!

    Zijn games slecht voor kinderen? Algemeen antwoord: Nee! en ik zal dat ook even beargumenteren.

    Allereerst hebben we natuurlijk op verschillende games/films de PEGI ratings. Die leeftijdsratings staan er niet voor niks op en ik heb zelf ook momenten gemaakt dat ik of een game niet mee kreeg of dat mijn ouders eerst geïnformeerd werden over wat voor game het was.

    Eerste keer was toen ik samen met mijn ouders de Gears of War Xbox360 bundel ging kopen. Had wat extra zakcentjes gekregen voor mijn Xbox360 dus overstap maken hoezee. Eenmaal bij de Dixons en zei ik die wil ik ging die vent achter de kassa. Ja maar dat mag jij helemaal nog niet spelen eigenlijk want is voor 18 jaar en ouder. Dus die vent achter de kassa helemaal uitleggen wat voor spel het was aan mijn ouders (die beide natuurlijk vraagtekens hadden van: JA het zal wel, geef dat ding nou maar mee) en mijn ouders ja weten we, vinden het helemaal prima. geef nou maar mee. Afrekenen en weg wezen uit deze winkel met een creepy ass dude achter de kassa xD

    Ik heb toen der tijd een game proberen te kopen (was ik 14) Tenchu Z voor de Xbox360. Kwam in 2006 uit dus 10 jaar geleden maar was jaartje later dus 14 jaar oud xD. Die had mijn buurjongen van zijn moeder gehad en ik wilde die ook. Kreeg hem niet mee want was alleen. 14 jaar en totaal geen 18 xD dus ja F my life.

    18+ staat in Nederland voor 16+. Soms denk ik van nee dit moet terug naar 18 gaan en niet dat 16 jarige kinderen dit soort spellen krijgen. Daarbij even een quote die iedereen noemt:

    “WAT DOEN AL DIE KUT KINDEREN IN COD?! GA BUITEN SPELEN OFZO EN IN IEMAND ANDERS ZIJN OOR TETTEREN!”

    Tuurlijk als de ouders er achter staan kan ik het wel begrijpen. Sowieso wil ik geen censuur op mijn games. Kan me nu al niet voorstellen dat Gears of War net zoals in Duitsland groen bloed krijgt. Ik PROTESTEER!

    Maar dan moet ik wel toegeven. Nintendo (niet lullig bedoelt) die vult eigenlijk het gat tussen de 12 en 16+ rating. Nintendo komt met familiegames voor jong en oud. Iedereen vindt dit leuk. Ouderen vinden Mario Kart ook leuk, jong volwassen vinden pokemon nog leuk. Kleine kinderen spelen het liefst met Mario. Hun vullen dit gat gewoon echt op en dat vindt ik knap. Aangezien het meestal of 12 is of 18 (16 in Nederland dan). Der zit hier gewoon niks tussen. Dus even ook complimentje aan Nintendo.

    Voor de rest gewoon algemene huisregels:
    1. Ouders meer verantwoording
    2. Kinderen zelf laten spelen wat ze willen (zolang ze maar niet in mijn oor tetteren)
    3. Familie lock op de console zetten zodat kinderen niet te snel agressief worden van Call of Duty.

    Zo hoop dat ik mijn troon weer terug heb. eenmalig maar vooruit! Had weer even zin om wat te typen!

    1. Nieuwe stelling
    Uitgevers moeten gaan overwegen om games niet elk jaar uit te laten komen

    Vooral bedoel ik hiermee dat AC jaartje overslaat omdat de developers ook weten dat er teveel fouten in hun games de laatste tijd zitten.
    Bij Guitar Hero heeft het daarnaast ook goed uitgepakt. Aantal jaar weggeweest en weer helemaal fris terug.

    2. Eerste game die ik speelde
    Pff geen idee meer maar denk RollerCoaster tycoon

    3. Heeft die game mij veranderd?
    Nee want kan niet in het echte leven een achtbaan bouwen en mensen te pletter laten vallen dus nee maar over het algemeen misschien wel een beetje. Heb laatst gehoord van bepaalde personen dat ik wat meer ben gaan vloeken omdat games totaal niet mee werken op de manier zoals ik het wil. Maar voor de rest ben ik juist veel socialer geworden. Ik was vroeger namelijk altijd het verlegen jongetje van de klas en durfde niks te zeggen en dankzij gamen ben ik socialer geworden. Heb hartstikke gezellige mensen elke avond in de party. Leuke mensen in het echt ontmoet via Xbox Live en ook GamersNET dus bedankt daarvoor! Deze mensen doel ik uiteraard op de Xbox Crew (Basman01, sdfl, sebastiaanwwe, Mheiden, Tom, Peter, Lennart, Bastiaan en nog veel meer)

  29.   
    Musicman88's avatar

    Als ik die van UncreatedKoen nu quote en ik zet er 2 regels van mijn eigen onder……telt dit dan ook als de langste stelling? 😛

  30.   
    iksanderzijn's avatar

    Ik was 10 jaar toen ik voor het eerst Gta Vice City mocht spelen. Het mocht alleen wel maar 1 uur per dag.

  31.   
    Rolf31's avatar

    Mijn eerste… GTA 1. 1997, wat een tijd. Althans, ik reken Super Mario op de gameboy en Sonic the Headgehog maar even niet mee. Heel agressief in die tijd 😀

    Een game is niet erger dan de gemiddelde serie of film die “kinderen” voorgeschoteld krijgen. Legio voorbeelden te noemen als de autopsies in de crime series, verhaallijnen en twisted criminelen in Law & Order of Profiler series.

    Freud zei eens: “Geef een kind de macht en hij vernietigt de wereld” Dus concludeert Freud dat kinderen niet in staat zijn met wreedheden om te gaan. Nuance is wel op zijn plaats hier, want ouders zijn wel bij machte hun kind te beschermen daar waar nodig. Deze grens ligt voor iedereen ergens anders. Dat is een eigen vrije keuze. Ik vind het wel zorgelijk dat ouders zich laten beïnvloeden door de publieke opinie. Uitspraken als “ik ben wel tegen, maar hun vriendjes spelen er allemaal mee”
    Dat vind ik zulke dooddoeners van een gesprek. Maar het geeft wel aan dat degene met de laagste grens in de directe omgeving de grens bepaald.

    Stelling: Commercie verloochend de echte nerd waar de industrie groot door geworden is

  32.   
    Bacotje's avatar

    Mensen die agressie bij kinderen toewijden aan gamen hebben het mis. Het ligt aan de ouders hun opvoeding of het kind zich kan meten aan de standaarden van de maatschappij. Veelal zie ik tegenwoordig dat ouders veel en veel te makkelijk zijn geworden. Ik heb zelf een “strenge” (maar rechtvaardige) opvoeding gehad. Mijn ouders lieten me los maar met strikte grenzen. Daarentegen was ik vrij om te spelen wat ik kon spelen. Doom, Wolfenstein 3d etc waren voor die tijd aardige agressieve spellen. Ik heb nooit de drang gehad om dit in werkelijkheid te uiten. En ik game nu vanaf mijn 10e jaar (nu 32). Ik vind het veel te makkelijk om te zeggen dat games kinderen op een dwaalspoor zetten. De meeste gekke op deze planeet hebben een moeder in de prostitutie, een alcoholist als vader…..en totaal geen liefde gehad.

  33.   
    Carcass's avatar

    http://nos.nl/l/2088530

    Sluit mooi Aan.

  34.   
    Emrys1804's avatar

    Stelling: scholen zouden meer gebruik moeten maken van games om de leerlingen iets bij te brengen. (Denk aan: Engelse taal, ruimtelijk inzicht, geschiedenis etc.)