Amazon lanceert eigen gratis en open-source engine ‘Lumberyard’

Naast een eReader, mobiel platform en uiteraard een van ’s werelds grootste webwinkel heeft het Amerikaanse concern genaamd Amazon nu ook een eigen game-engine gelanceerd. ‘Amazon Lumberyard‘ is een gratis en open-source ontwikkelomgeving voor het maken van allerlei soorten games. Vanaf vandaag kunnen developers ermee aan de slag om hun eigen creaties mee te verwezenlijken, in een open beta dan weliswaar.


Aan het hoofd van Lumberyard staat Eric Schenk, die ruim vijftien jaar actief was voor Electronic Arts bij Radical Entertainment. In de eerste GameDev blogpost weidt Schenk uit over hoe en wat de plannen zoal zijn voor Lumberyard, alsmede ook de nieuwe internetdiensten van Amazons eigen ‘GameLift’.

De openheid van de ontwikkelomgeving en veel vertrouwen in de altijd machtige internetcloud staan centraal voor de nieuwe takken van Amazon Web Services. Zo moet het net zo recent gelanceerde GameLift ontwikkelaars in staat stellen om snel een backend en multiplayerservers voor hun eigen game aan te maken.

Ook zet Lumberyard meteen in op een samenwerking met de streamingdiensten van Twitch. Geïntegreerde functies in de engine maken het mogelijk om sneller interactieve gameplay-elementen met bijvoorbeeld de live-chat te maken. Denk aan games die zich aanpassen naarmate Twitch-activiteit toeneemt, zoals #IDARB dat idee ooit een zet in de rug gaf.

Wij zijn vooral benieuwd of ontwikkelaars goed uit de voeten kunnen met de game-engine van Amazon. Wie weet recenseren we binnenkort een nieuwe en interactieve game die gemaakt werd in Lumberyard, maar laten we eerst de enthousiaste developers hun tijd geven met de nieuwe ontwikkelomgeving…

 1.   
  Tom's avatar

  Met dank aan Supermanneke voor de nieuwstip!

 2.   
  Supermanneke's avatar

  Amazon word binnenkort een kwaadaardige corporatie die de wereldmacht wil, denk ik zo. Ze zijn op steeds meer gebieden actief.

  Maar goed, wel leuk dat het gratis is. En wat extra concurrentie voor bijvoorbeeld Unreal Engine kan geen kwaad. Hopelijk kunnen (indie)ontwikkelaars er wat leuks mee maken.