XCOM 2: 11 handige tips voor beginners

XCOM 2 ligt sinds afgelopen vrijdag in de (digitale) winkelrekken. Deze turn-based strategische game voor de pc is in elk geval een extreme aanrader, zoals je kunt lezen in onze XCOM 2 review. De game kan echter best lastig zijn. Tot groot genoegen van fanatieke fans, maar misschien ook tot grote frustratie van nieuwkomers.

Om nieuwe XCOM 2-spelers een handreiking te bieden, vind je hieronder 11 handige tips om je door de campaign heen te helpen.

1. Let op je routes zolang je nog in concealment bent
Zoals je in de review kunt lezen is concealment een belangrijk onderdeel van XCOM 2. Zolang je nog niet gezien bent, kan je een heerlijke hinderlaag opzetten. Let er echter wel op waar je je soldaten naartoe stuurt. Een tegel waar ze op uitkomen kan in principe nog tot ‘ongezien’ behoren, maar als ze daarvoor dwars door een deur of raam moeten beuken, is de kans groot dat de aliens je horen en je squad niet meer in concealment is.

2. Je kunt niet altijd zien welke tegels een ‘concealed’ personage onthullen
Als je een vijand hebt gespot, krijg je meteen te zien welke tegels in zijn blikveld liggen en waarmee je je concealment zult opheffen als je eroverheen loopt. Deze tegels zijn dan rood gekleurd. Dit betekent dus ook dat je nog niet weet welke tegels gevaarlijk zijn, als je de vijand nog niet gezien hebt. Sprint dus niet zomaar blind naar voren. En wees je er ook van bewust dat een object het blikveld van de vijand kan blokkeren. Als na jouw beurt de aliens ineens verder lopen, kan het zomaar zijn dat ze je ergens wel kunnen zien. Let dus goed op waar je soldaten eindigen na hun beurt.

3. Overwatch = love
GamersNET is love en GamersNET is life. Ook Overwatch is love. Door een soldaat in Overwatch te zetten, zal deze een ‘reactie-schot’ afvuren zodra ze een vijand zien. Soms is het beter om een soldaat in Overwatch te zetten, wachtend op een beweging van de vijand. Met meerdere soldaten in Overwatch op strategische plekken kan je je vijanden heel goed in het nauw drijven, voordat ze zichzelf in veiligheid kunnen brengen. Een schot vanuit Overwatch is vanwege de haastige actie wat minder nauwkeurig, maar vaak levert het meer op dan het gokken op een moeilijk schot met een laag percentage voor succes.

4. Explosieven hebben meerdere functies
Een groot object kan een heerlijke schuilplaats bieden, maar met een welgemikte granaat kan je die dekking op brute wijze uit de weg ruimen. Zo kan je de weg vrijmaken voor een doeltreffend schot van een teamlid. En als een vijand wordt geraakt door de explosie, zal dit ook Overwatch bij diegene weghalen indien van toepassing. En heb je behoefte aan een nieuwe ‘deur’ bij een muur of zie je aliens ergens op het dak staan? Een granaat kan ook bouwwerken kapot maken, met alle gemakken van dien.

5. Contact opnemen met resistance cells is cruciaal
XCOM 2 wordt vanzelf moeilijker tijdens het spelen, ongeacht hoe goed je resultaten zijn. Zorg voor voldoende slagkracht door te investeren in het netwerk van resistance cells. Zij zijn je verborgen vrienden en kunnen voor een aanvoer van Supplies zorgen, waar je veel aan hebt.

6. Denk goed na over oude save games
Het kan heel verleidelijk zijn om te “save scummen”: het terugkeren naar oude save games als je een fout hebt gemaakt of niet blij bent met een resultaat. Toch is juist het risico op falen een belangrijk onderdeel van XCOM. Je kunt de game absoluut succesvol doorstaan, zonder altijd een perfecte missie te spelen. Sterker nog, het verdient eigenlijk zelfs de aanbeveling om gewoon door te gaan als je een keer op je bek gaat in een missie. Zo word je nog strijdlustiger voor de volgende missies. Probeer door te zetten en er het beste van te maken. Des te groter het plezier en des te meer reden om de game voor een tweede keer volledig te spelen. Of een derde keer. Of vierde keer…

7. Het richtkruis toont wie wie kan zien…
… en het richtkruis geeft tevens aan welke vijanden je onder vuur kan nemen als je soldaat op een bepaalde tegel is aangekomen. Wederom is haastige spoed zelden goed, dus kijk ook uit dat je niet blind naar voren gaat rennen. Maar met de line of sight-indicator naast de levensmeter van vijanden kan je wel alvast bekijken welke vijanden je onder vuur kunt nemen als je op je plek van bestemming bent.

8. Investeer in rekruten voordat je ze echt nodig hebt
Het leven is hard. Zeker voor de soldaten in XCOM 2. De kans is groot dat je wat grote helden zult verliezen in je strijd met de aliens en dan wil je wel in staat zijn om de leegte van hun verlies op te vullen. Denk dus aan de lange termijn bij het spelen. Ga je steeds met hetzelfde topteam op pad? Dan loop je het risico dat bij een misstap ineens heel je A-selectie verdwenen is. En dan heb je ineens allemaal beginnelingen die de strijd moeten aangaan. Niet fijn. Neem dus af en toe wat groentjes mee op pad, zodat ze wat sterker voor de dag kunnen komen indien ze echt nodig zijn. In de Guerrilla Tactics School kan je je rookies tevens trainen voor een gewenste klasse.

9. Een missie verlaten is beter dan iedereen verliezen
Deze tip is heel wreed en gaat soms tegen je gevoel in. Elk succes en verlies is van invloed op het verloop van je uiteindelijke doel en avontuur in XCOM 2. Toch is elke missie op zich geen fataal ding: je kunt best verliezen lijden, falen in sommige missies en gebeurtenissen missen, terwijl je toch succes behaalt uiteindelijk. Ook hier geldt weer de lange termijn, waarbij het soms slimmer kan zijn om een missie af te breken, voordat je je hele team kwijt bent. En soms zal je een soldaat opofferen. Achterlaten om de rest van je team en de missie te redden. Pijnlijk, maar noodzakelijk.

10. Wees voorzichtig met character customisation
XCOM is een serie die je aanmoedigt om gehecht te raken aan je soldaten. Het worden echt je in-game strijders, je matties. Je kunt ze zelfs wat meer personaliseren, om ze nóg meer herkenbaarheid te geven. Wees daar wel voorzichtig mee, want het doet des te meer pijn als je een soldaat verliest waar je lange tijd mee bezig bent geweest om hem/haar te customizen. Al heeft dit emotionele tintje ook wel weer wat speciaals.

11. Accepteer dat je eerste campaign gedoemd is te mislukken
Voor XCOM-veteranen zal dit niet direct gelden, maar het is een feit dat XCOM 2 een flinke uitdaging biedt. Strategisch gezien kan het overweldigend zijn en de buitenaardse vijanden zijn op veel fronten een stuk sterker. Geen probleem. Leer van je fouten. Maak er een toffe ervaring van en zit er niet mee dat je niet in één keer alles perfect doet. Mede dankzij je nieuwe kennis en de dynamische mappen blijft XCOM 2 zo voor een lange tijd leuk.

Heb jij nog ultieme tips voor XCOM 2-spelers? Laat het weten in de reacties!

 1.   
  sksk55's avatar

  ben all 5x opnieuw begonnen op commander niveau xD

 2.   
  Thomsnov's avatar

  Je kan ook straks naar de stream van Peter kijken

 3.   
  Tom's avatar

  Hoop wel dat Peet een aantal van de tips eerst even doorneemt, anders chargeert ie zo live een aantal keer de dood in.

 4.   
  fdennis's avatar

  Vooral tip 6 is zeer belangrijk;). Dat vergat ik nog wel eens en ben daar behoorlijk hard voor gestraft.

 5.   
  ChielB's avatar

  Het is vooral een uitdaging om een balans te vinden tussen rustig aan + Overwatch en snelheid voor je doelstelling. Zeker als je missies hebt met een maximaal aantal beurten om iets te bereiken. Soldaten in Overwatch zijn echt goud waard. 8)