Denuvo-antikraaksoftware wordt mogelijk ook gebruikt voor o.a. Far Cry Primal

Eerder meldde het Chinese cracking forum 3DM dat het kraken van games binnen twee jaar niet meer mogelijk zal zijn. De aanleiding was Just Cause 3: deze game maakt gebruik van de Denuvo-DRM, die blijkbaar extreem moeilijk te kraken is. Dit nieuws is niet onopgemerkt gebleven: ook Ubisoft en Square Enix gaan deze software in de nabije toekomst wellicht gebruiken.

Ubisoft heeft namelijk gemeld dat Denuvo verantwoordelijk zal zijn voor het beschermen van Far Cry Primal. Square Enix heeft aangekondigd dat ook de pc-versie van Rise of the Tomb Raider zal worden beschermd door deze software.

Je zou zeggen dat dit alleen maar goed nieuws is voor ontwikkelaars, want zij verkopen immers meer exemplaren van hun games. Echter, er zijn wat ethische vraagstellingen die consumenten bezighouden. Zo stellen de gebruikersvoorwaarden van Far Cry Primal dat ‘bepaalde bestanden van de antikraaksoftware op je pc kunnen blijven staan, zelfs wanneer het product van uw pc wordt verwijderd.’

Ook vereist Denuvo de mogelijkheid om eens in de zoveel tijd te verbinden met de servers van het bedrijf, om zich ervan te verzekeren dat je nog steeds een legaal exemplaar van je game gebruikt. Dat wil zeggen dat je constant verbonden moet zijn met het internet, en dat je geen toegang meer tot je games zal hebben zodra er iets fout gaat bij Denuvo. Ten slotte is het via Just Cause 3 al bekend geworden dat de DRM-software in een aantal gevallen de prestaties van games vermindert.

Maar juist de bekendheid van Denuvo zorgt er natuurlijk voor dat meer mensen gaan proberen het te kraken. Echter, op dit moment duurt het tot wel achttien maanden om de Denuvo-beveiliging te kraken, dus het is de vraag of het dan nog de moeite waard is om een game te kraken. Zeker in het geval van pc-games zijn spellen na die tijd al voor een luttele 10 euro in de aanbieding op Steam.

Wat vinden jullie van deze ontwikkeling in de game-industrie? Laat het ons weten in de reacties!

  1.   
    yannick_TXL's avatar

    mooizo

  2.   
    RidvanDuzey's avatar

    Goed nieuws!

  3.   
    Neolite's avatar

    Afschuwelijk nieuws…. Bescherming voor een game is meer dan prima, maar het gegeven dat je online moet zijn verafschuw ik.
    Als ik een game koop wil ik als het een singleplayer game is, dat deze altijd werkt.

  4.   
    PS4owner's avatar

    hebben we dit niet al een keer eerder gehad met een DRM van ubisoft. dat was volgens mij van een Tom clancy spel. dat ook altijd online DRM had. dat heeft ubisoft ook toen veel klachten opgeleverd. en dat hebben ze toen terug gedraaid. dus ben benieuwd hoe dit gaat verlopen. ik ben in iedergeval geen fan van altijd online DRM. ik heb voor just cause 3 ook gewoon het internet geblokkeerd.

  5.   
    LeroyJenkins's avatar

    Ik heb begrip dat bedrijven hun producten willen beveiligen maar als een game niet speelbaar is als je geen internet hebt dan is dat onzin, een vereiste internet verbinding is belachelijk naar mijn mening.

    Als dus dit bedrijf wat deze software maakt niet meer bestaat is de kans groot dat je game dus onspeelbaar wordt, je koopt geen game maar je huurt dus in principe een licentie.

  6.   
    Hitman047's avatar

    Bij mijn weten heeft Denuvo alleen een internetverbinding nodig bij de eerste keer dat je de game opstart?

  7.   
    scarface123's avatar

    ik heb gehoord dat dit je ssd kan kapot maken en ik heb een ssd van 1 tb dus als dat echt zo is ga ik deze niet kopen

  8.   
    Bram_M99's avatar

    En terecht