De 10 slechtste current-gen console games van 2015

Het jaar 2015 heeft ons voldoende mooie titels gegeven. In ieder geval meer dan wij in 2014 voorgeschoteld kregen door de industrie die ons in onze hobby voorziet. Er is al meermaals naar de hoogtepunten van 2015 gekeken en ook het lopende jaar wordt al uitvoerig besproken in onze Fast Forwards 2016. Positieve verhalen zijn er dus voldoende, maar het is ook nodig om eens te kijken naar de dieptepunten van het afgelopen jaar.

Vandaar dus ook de lijst met de 10 slechtste current-gen console games van 2015. De lijst is samengesteld uit de gemiddelde cijfers die terug te vinden zijn op Metacritic en Gamerankings. Daarbij gaat het om games die in ieder geval door vijf reviewers beoordeeld zijn. Omdat het gemiddelden betreft, kan het zo zijn dat de kritische meningen van een aantal, het gemiddelde cijfer sterk omlaag brengen. Daarbij kan het ook aan de orde zijn dat een aantal games extra hard worden neergesabeld vanwege de hoge(re) verwachtingen vooraf, maar hoe dan ook horen deze games absoluut thuis in dit overzicht.

10. Arcania: The Complete Tale – 40 (PlayStation 4)
Arcania: The Complete Tale verscheen ook op de PlayStation 3 en de Xbox 360 en had daar eigenlijk moeten blijven. Op de genoemde systemen was de game al geen hoogvlieger en op de PlayStation 4 vallen de gebreken extra op. In de moderne tijd zijn wij verwend met veel betere rpg’s dan het saaie, niet-geïnspireerde geneuzel van Arcania. Het drama is voldoende aanwezig om nog net in deze ‘top’ 10 te vallen. Een twijfelachtige eer.

9. Frenchy Bird – 38,33 (Wii U)
Ook de Wii U mag helaas niet ontbreken bij de dieptepunten. Er zijn games die beroemd worden door hun slechte gameplay. Flappy Bird is zo’n game. De frustrerende, maar toch verslavende game, bereikte enorme downloadaantallen en dat heeft geleid tot talloze imitaties. Frenchy Bird is zo’n game, waarin Franse duiven in Parijs lantarenpalen moet ontwijken op de maat van op zich redelijke muziek. Repeterende gameplay en een slechte uitwerking, zijn echter niet te negeren en hebben geleid tot plek negen op de lijst. Een titel als Crappy Bird in Paris was beter geweest. Toepasselijk, want duiven zijn toch schijtvogels. Ook in Parijs!

8. Godzilla – 38,25 (PlayStation 4)
Godzilla is een monster met een indrukwekkende historie. Het koudbloedige gevaarte ontwikkelde zich in dik 60 jaar tijd van een man in een monster pak tot – soms ook minder geslaagde – 3D-versies op het witte doek. Het reptiel heeft een flinke evolutie doorgemaakt, hetgeen helaas niet valt te zeggen over de meest recente uiting op gamegebied. “The king of the monsters evolved for the PS4” is slechts een marketingtekst die de statische gameplay en het verschrikkelijke gebrek aan variatie niet kan verhullen. Godzilla krijgt daardoor ook een plek in deze lijst.

7. Tony Hawk’s Pro Skater 5 – 35,78 (PlayStation 4/Xbox One)
Oh Tony toch. Zelf kan de beste man nog wel een Ollie of een Kickflip uit zijn board toveren, maar de franchise die zijn naam draagt, is afgegleden tot het niveau vergane glorie. Een totaal gebrek aan glorie zelfs. Het doet pijn een serie die legendarisch was zo te zien crashen in de uitvoering. Slechte vormgeving en een waslijst aan bugs, zorgen voor zevende plaats. De enige zeven die deze game scoort en dat maakt de droge ogen waarmee de ontwikkelaars hun game aanprijzen des te erger. Tony Hawk’s Pro Skater 5 moet maar lekker achter de geraniums gaan zitten.

6. Giana Sisters: Dream Runners – 35,66 (PlayStation 4/Xbox One/Wii U)
Vier zussen rennen naar de finish in een platform-setting. Klinkt als een uitdagende multiplayer-ervaring, maar in deze reboot bezwijken de zusjes van ellende. Het feit dat er online weinig competitie te vinden is, wordt niet geholpen door het feit dat er geen singleplayer in de titel is gestopt. Slechte designkeuzes maken het dat het doen herleven van oude tijden zonde van de tijd is geweest. Misschien leuk voor even met een pintje bier erbij, maar er zijn heel veel betere alternatieven te vinden dan het drama dat Giana Sisters: Dream Runners heet.

5. Overlord: Fellowship of Evil – 35,33 (PlayStation 4/Xbox One)
De vijfde plaats in deze pijnlijke lijst is gereserveerd voor Overlord: Fellowship of Evil. De notering is te danken aan de monotone gameplay en het feit dat de I van de A.I. wel weggelaten had kunnen worden. De minions die zo belangrijk zijn voor de progressie, lopen eerder in de weg en gaan vol overtuiging in vallen staan die juist vermeden moeten worden. Het concept is absoluut leuk, maar de uitvoering zo slecht dat de beleving verkracht wordt en de fun-factor daalt naar een absoluut dieptepunt. Nog niet de slechtste van alle games, alleen wel een titel waarvoor het een schande is dat deze deel moet uitmaken van deze opsomming.

4. Wander – 35 (PlayStation 4)
Als je denkt dat slakken traag zijn, bekijk dan Wander eens even. De ontdekkingsgame is trager dan drogende verf en wordt geplaagd door een abominabele besturing. Het idee had meer kunnen bieden, maar verzandt in een slaapverwekkende ervaring. Op ontdekkingsreis door je eigen straat is boeiender. Dit is niet waarvoor wij onze current-gen console hebben aangeschaft.

3. Maze – 33 (Wii U)
Maze is wat je noemt een First Person Puzzle Adventure Game. Klinkt geweldig, maar de praktijk is anders vanwege de bizarre visuals en vooral lelijke uiterlijk. Zelfs in deze simpele uitvoering stottert de framerate vaak en en dat is eigenlijk een prestatie op zich. De lage prijs in de eShop mag niet verbloemen dat dit een ervaring is om ver bij weg te blijven. Exclusief voor de Wii U en gelukkig is deze titel de overige systemen bespaard gebleven.

2. Rugby World Cup 2015 – 27.00 (PlayStation 4/Xbox One
Rugby is een dynamische game, gevuld met actie. Op de consoles bleek de World Cup 2015 een stotterende en haperende ervaring, gekenmerkt door treurige grafische prestaties. Het gebrek aan licenties hielp de ontwikkelaar niet om een pakkende ervaring te bieden en de lage productiewaarden en slechte uitvoering compenseren dat op geen enkele manier. Ben je fan van rugby, ga dan lekker met vrienden in het park rennen. Een maat tegen de vlakte werken, is in het echt veel toffer dan deze vage rommel.

1. Afro Samurai 2: Revenge of Kuma – 21.14 (PlayStation 4/Xbox One)
De Samurai met de Jackson 5-afro had vast meer verwacht van zijn tweede avontuur. Afro Samurai 2: Revenge of Kuma is echter kapot en stuk. De game zit vol glitches en zelfs de audio doet niet altijd mee. Het counteren in de gekopieerde Arkham-stijl is niet betrouwbaar en framedrops zijn frequenter dan de televisieverschijningen van Peter R. de Vries. Vermijden ten koste van alles. Zonde van het geld.


Zo, dit was dan de lijst met de 10 dramatische game-ervaringen van vorig jaar. Ben jij het eens met de lijst, of heb je nog ‘eervolle’ vermeldingen die in de comments toegevoegd kunnen worden?

 1.   
  stan_the_manNL's avatar

  Gelukkig heb ik geen van alle games gespeeld!

 2.   
  FireBallz's avatar

  Ik vond de TONY Skater serie wel altijd erg leuk op PlayStation 2. Jammer dat ze er nu werkelijk niks van gebakken hebben.

 3.   
  Puddingboom's avatar

  frenchy bird, is dit een grap.
  zwevende lantaarnpalen ontwijken met een mild vermakelijk muziekje 10/10.

 4.   
  fdennis's avatar

  Wat mij betreft had fifa 16 ook niet misstaan in deze lijst. Wat een geld klopperij was dat. Ze updaten de transfermarkt , gooien er vrouwen elftallen in en er is een draft mod. Voor de rest precies hetzelfde voor 60 ( !!! ) euro.

 5.   
  mvbadbob's avatar

  fdennis schreef, "Wat mij betreft had fifa 16 ook niet misstaan in deze lijst. Wat een geld klopperij was dat. Ze updaten de transfermarkt , gooien er vrouwen elftallen in en er is een draft mod. Voor de rest precies hetzelfde voor 60 ( !!! ) euro. "

  Kom je daar nu pas achter?!?!

 6.   
  Neolite's avatar

  🙄 Dat is al jaren zo? Daarnaast kunnen ze natuurlijk ook niet super veel vernieuwen bij een sport die zichzelf elk jaar weer weigert te vernieuwen.

 7.   
  Bram_M99's avatar

  fdennis schreef, "Wat mij betreft had fifa 16 ook niet misstaan in deze lijst. Wat een geld klopperij was dat. Ze updaten de transfermarkt , gooien er vrouwen elftallen in en er is een draft mod. Voor de rest precies hetzelfde voor 60 ( !!! ) euro. "

  Precies, al heb ik dat het gevoel bij elke FIFA….

 8.   
  Kenneloth's avatar

  Tony Hawk’s Pro Skater 5 for sure!

 9.   
  Kenneloth's avatar

  fdennis schreef, "Wat mij betreft had fifa 16 ook niet misstaan in deze lijst. Wat een geld klopperij was dat. Ze updaten de transfermarkt , gooien er vrouwen elftallen in en er is een draft mod. Voor de rest precies hetzelfde voor 60 ( !!! ) euro. "

  En Battlefield, COD, Need for Speed etc etc…. die games zijn inderdaad veel al 100x uitgebracht en inderdaad bij Fifa gaat het enkel om een aantal updates maar de games zijn van goede kwaliteit (playable etc). Deze lijst bestaat duidelijk uit titels die niet eens speelbaar waren.

 10.   
  Rijstekorrel's avatar

  stan_the_manNL schreef, "Gelukkig heb ik geen van alle games gespeeld!"

  Ik ook niet 🙂