‘Piraterij van games binnen twee jaar niet meer mogelijk’

Hoewel wij natuurlijk allemaal braaf onze games in de winkel kopen, zijn er ook tal van consumenten die om uiteenlopende redenen hun spellen op minder legale wijze vergaren. Uitgevers zijn hier vanzelfsprekend niet blij mee en implementeren dan ook allerhande DRM-technieken om deze piraterij tegen te gaan. Met succes, zo blijkt nu. Volgens de oprichter, ‘Bird Sister’, van het beruchte Chinese cracking forum 3DM zal het binnen twee jaar namelijk niet meer mogelijk zijn om games op illegale wijze te downloaden.

Dit komt volgens ‘Bird Sister’ doordat de huidige DRM steeds ingewikkelder wordt om te kraken, waarvan het vorige maand verschenen Just Cause 3 een voorbeeld is. Momenteel is de beveiliging hiervan nog niet gekraakt en dat komt door de Denuvo-technologie, die steeds verder geperfectioneerd wordt. Indien de ontwikkeling van antipiraterijtechnieken de komende jaren op gelijke voet doorgaat, voorziet ‘Bird Sister’ dat het kat-en-muisspel tussen ontwikkelaars en piraten dus gewonnen zal worden door de eerste groep:

Recently, many people have asked about cracks for ‘Just Cause 3′, so here is a centralized answer to this question. The last stage is too difficult and Jun [cracking guy] nearly gave up, but last Wednesday I encouraged him to continue. I still believe that this game can be compromised. But according to current trends in the development of encryption technology, in two years time I’m afraid there will be no free games to play in the world.

 1.   
  soldierarjan's avatar

  We zullen het niet maar het blijft een feit dat welke beveiliging je ook maakt alles valt te kraken met tijd en geduld.

 2.   
  Leon's avatar

  Grappig, er was een tijd dat ontwikkelaars in wanhoop stopten met het beveiligen van games “omdat het toch wel binnen paar dagen gekraakt zou worden”. De aanhouder wint, blijkbaar.

 3.   
  TinusGN's avatar

  Wat jammer nou

 4.   
  WauWsy's avatar

  Dat ze die tijd beter besteden in het spel zelf.. Als het echt goed is kopen mensen het toch wel!

 5.   
  Bram_M99's avatar

  Laten we het hopen, ik kan er slecht tegen als een game maker zijn best doet op een game en vervolgens een paar gamers hem gratis gaan downloaden omdat zij te skeer zijn.

 6.   
  mheiden21's avatar

  Kan het alleen maar toejuichen, feit blijft dat het gewoon diefstal is.

 7.   
  matdriks's avatar

  games zijn ook niet meer zo duur als vroeger.
  Dus maakt mij ook niet meer uit.
  Ik ben al lang geleden gestopt met illegaal downloaden.

 8.   
  Fabianb's avatar

  Leon schreef, "Grappig, er was een tijd dat ontwikkelaars in wanhoop stopten met het beveiligen van games “omdat het toch wel binnen paar dagen gekraakt zou worden”. De aanhouder wint, blijkbaar."

  Het zal er waarschijnlijk aan liggen dat de beveiliging steeds complexer wordt. En dat heeft als gevolg dat minder mensen daar de skills voor hebben. Als je zo door gaat wordt het zó complex dat heel weinig mensen het meer kunnen kraken. Natuurlijk, alles valt te kraken, maar het wordt dan zó intensief om het te kraken, dat kraken het gewoon niet meer waard is. Tijd is geld.

 9.   
  HWSHHZ's avatar

  Dat lijkt me nog es mooi werk, games proberen te kraken in opdracht voor een ontwikkelaar, was ik maar zo slim

 10.   
  mattioza's avatar

  Zou wel straf zijn.

 11.   
  PaNNa's avatar

  Zou ik wel eens willen zien, is gewoon onmogelijk. Komt binnen de tijd weer een of andere freak af die de boel kraakt, en als dat niet lukt gaan er databases gekraakt worden.. Ook al ben ik er een voorstaander van.

 12.   
  Musicman88's avatar

  Dat ze het moeilijker kunnen maken om te kraken…..ja, maar om het helemaal te stoppen….nee, dat gaat ze nooit lukken. Hoewel ik vind dat je de game moet kopen om de ontwikkelaar te steunen zodat deze weer nieuwe kan kopen, gebruik ik een illegale versie wel eens om te kijken of een game iets voor mij is. Ik speel deze dan niet geheel uit, maar ik probeer het eens. Neem nu Fallout, nog nooit gespeeld, dus deel 4 heb ik niet gekocht. Nou maakt iedereen er zo’n hype over dat ik zoiets had van, is het dan wel iets? Dus even gedownload, 10 uur later, verwijderd van pc en de game gekocht op Steam. Had ik ‘m niet eerst geprobeerd, had ik ‘m waarschijnlijk ook nooit gekocht. Niet dat ze nu maar weer moeten stoppen met het beveiligen, maar af en toe is het wel handig. Maar dat ontwikkelaars zich nu maar niet blind staren op de magische 100% beveiliging. Die bestaat niet en zal ook nooit bestaan.

 13.   
  Sa.'s avatar

  (null)

 14.   
  Ralph P Scene's avatar

  over 2 jaar zijn alle top games beveiliging de mindere games niet. Download zelf ook wel is maar na paar uurtjes koop ik de game als ik echt goed vindt.

 15.   
  Flapjack's avatar

  creatie en vernietiging, bestaan niet zonder elkaar. onzin dus, elk jaar wordt dit zo’n beetje geroepen. piratebay en dergelijke zijn hydra’s, dood er 1, en 7 zullen zijn plaats in nemen. er is veel beter te controleren als het gewoon gedoogd wordt. en misschien moeten de prijzen van de games ook wel wat naar beneden, moet je zien hoeveel meer winst ze maken. alleen laten de grote jongens de stuiver niet los op de euro aan te pakken. prijsverhoging is voeden van piraterij.

 16.   
  Rijstekorrel's avatar

  ”Musicman88″ schreef, "Dat ze het moeilijker kunnen maken om te kraken…..ja, maar om het helemaal te stoppen….nee, dat gaat ze nooit lukken. Hoewel ik vind dat je de game moet kopen om de ontwikkelaar te steunen zodat deze weer nieuwe kan kopen, gebruik ik een illegale versie wel eens om te kijken of een game iets voor mij is. Ik speel deze dan niet geheel uit, maar ik probeer het eens. Neem nu Fallout, nog nooit gespeeld, dus deel 4 heb ik niet gekocht. Nou maakt iedereen er zo’n hype over dat ik zoiets had van, is het dan wel iets? Dus even gedownload, 10 uur later, verwijderd van pc en de game gekocht op Steam. Had ik ‘m niet eerst geprobeerd, had ik ‘m waarschijnlijk ook nooit gekocht. Niet dat ze nu maar weer moeten stoppen met het beveiligen, maar af en toe is het wel handig. Maar dat ontwikkelaars zich nu maar niet blind staren op de magische 100% beveiliging. Die bestaat niet en zal ook nooit bestaan."

  Daarom gewoon weer terug gaan naar demo tijdperk, laat mensen een gedeelte van spel proberen.
  Zo kan je kijken of een spel leuk is en of je hem dan wil kopen om verder te spelen, ik kan mij nog wel herinneren vroeger naar www.gamerevolution.com enzo gaan om demo’s te downloaden(en gamersnet uiteraard :p)

 17.   
  RockerRoy's avatar

  matdriks schreef, "games zijn ook niet meer zo duur als vroeger.
  Dus maakt mij ook niet meer uit.
  Ik ben al lang geleden gestopt met illegaal downloaden."

  … Wat? In welke wereld betekent de stijging van de prijs van een gemiddelde game van 50 naar 70 euro op pak ‘m beet 10 jaar dat games niet meer zo duur zijn? De prijzen voor PC games zijn niet veel veranderd, maar console games worden toch echt alleen maar duurder.

 18.   
  Kenneloth's avatar

  Ik ben het absoluut ben bovenstaande mensen eens dat het diefstal is maar laten we niet vergeten wat de nadelen zijn van DRM. Zo staat Denuvo er bekent om je SSD te slopen omdat het giga veel data wegschrijft en ga mij niet vertellen dat je niet kan gamen op een SSD want dat is slecht voor je SSD. SSD’s kunnen tegenwoordig 9000TB wegschrijven voordat ze overlijden.

  Ik blijf mij verzetten tegen DRM en daardoor koop ik games al niet meer op release ook zoek ik vaak GOG.com ipv Steam.

 19.   
  Musicman88's avatar

  ”Carlos0_0″ schreef, "[quote=”Musicman88″]Dat ze het moeilijker kunnen maken om te kraken…..ja, maar om het helemaal te stoppen….nee, dat gaat ze nooit lukken. Hoewel ik vind dat je de game moet kopen om de ontwikkelaar te steunen zodat deze weer nieuwe kan kopen, gebruik ik een illegale versie wel eens om te kijken of een game iets voor mij is. Ik speel deze dan niet geheel uit, maar ik probeer het eens. Neem nu Fallout, nog nooit gespeeld, dus deel 4 heb ik niet gekocht. Nou maakt iedereen er zo’n hype over dat ik zoiets had van, is het dan wel iets? Dus even gedownload, 10 uur later, verwijderd van pc en de game gekocht op Steam. Had ik ‘m niet eerst geprobeerd, had ik ‘m waarschijnlijk ook nooit gekocht. Niet dat ze nu maar weer moeten stoppen met het beveiligen, maar af en toe is het wel handig. Maar dat ontwikkelaars zich nu maar niet blind staren op de magische 100% beveiliging. Die bestaat niet en zal ook nooit bestaan."

  Daarom gewoon weer terug gaan naar demo tijdperk, laat mensen een gedeelte van spel proberen.
  Zo kan je kijken of een spel leuk is en of je hem dan wil kopen om verder te spelen, ik kan mij nog wel herinneren vroeger naar www.gamerevolution.com enzo gaan om demo’s te downloaden(en gamersnet uiteraard :p)[/quote]
  Ja, een demo is volgens mij het beste verkoopmiddel. Laat iemand in een nieuwe auto rijden (die beter is dan het barrel waar hij mee aan kwam rijden) en je hebt een verkoop te pakken. Rainbow Six Siege had ik in eerste instantie ook niet gekocht, maar toen ik een key kreeg voor de closed beta en ik daarna nog de open beta heb kunnen proberen was ik overtuigd.

 20.   
  FCBaselFan's avatar

  het blijft diefstal dus het is beter dat ze dit wel doen. ook moeten we misschien onze Nederlandse gierigheid op zij zetten en een game gwn kopen

 21.   
  Mr Agon¥'s avatar

  Kijk al jaren op deze site maar nu maak ik voor dit onder werp maar een acount
  zie dit onder werp downloaden zo vaak voor bij komen
  ik praat het downloaden niet goed maar er zit ook een ander staatje aan
  Wij betalen ook download compensatie op elk spel of film die je koopt komt of zit al download compensatie in geloof 1,99
  zo als star wars ook die heeft geloof ik al 35 miljard winst moeten die nou echt download compensatie recht
  het gaat niet om het verlies maar om wat ze er bij kunnen pakken
  de wereld moet eens stoppen om de groote bedrijfen te speken met geld van burgers
  call of duty zou stoppen met spellen maken door dat het ineens hoorde van het downloaden na een week was call of duty x-keer verkocht toen kwam in eens het nieuws we kijken uit naar het maken van een nieuw deel
  en dan maar niet te spreeken over de map packs
  hoe komt het dat ze vroeger met een spel maken ook altijd winst maakte zonder map pack shit en de rest
  Ps spel van 18 uur speel tijd is geen 60 euro waard

  In Nederland hebben we de thuiskopieheffing; een soort belasting op diverse producten om de gemiste inkomsten uit het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal tegen te gaan. Waar komt die regeling vandaan en waarom is hij er?

  De thuiskopieheffing bestaat al sinds 2003 en werd ingevoerd om artiesten, filmmakers en andere rechthebbenden te compenseren voor de opkomst van downloaden uit illegale bron. In die tijd was de extra belasting alleen van toepassingen op lege cd’s en dvd’s die gebruikt werden om films en muziek op te zetten.

  Sinds 1 januari 2013 is de heffing uitgebreid naar onder meer externe harde schijven, smartphones, tablets en pc’s omdat deze producten worden gebruikt om films op te bekijken en muziek op te luisteren.

  Thuiskopieheffing

  Cd € 0,03
  Dvd € 0,03
  Externe hard disc (hdd) € 1,00
  Audio- of videospeler (< 2GB) € 1,00 Audio- of videospeler (> 2GB) € 2,00
  Hdd-recorder/settopbox (< 160GB) € 2,50 Hdd-recorder/settopbox (> 160GB) € 5,00
  Smartphone (< 16GB) € 2,50 Smartphone (> 16GB) € 5,00
  Tablet (< 8GB) € 2,50 Tablet (> 8GB) € 5,00
  Pc/Laptop € 5,00

  Miljoenen worden miljarden
  En ik eet droog brood 🙂