PewDiePie: YouTube Red is een gevolg van massaal adblocker-gebruik

Recentelijk onthulde Google de nieuwe abonnementsdienst YouTube Red. Voor tien euro per maand kun je video’s niet alleen reclamevrij bekijken, je krijgt ook toegang tot exclusieve shows van bekende YouTubers. Veel mensen hebben zich negatief uitgesproken over YouTube Red, maar PewDiePie, de grootste YouTuber van het moment, meent dat men het aan zichzelf te danken heeft.

In een recent blogbericht stelt PewDiePie dat YouTube Red het gevolg is van het massale gebruik van adblockers. Aan het begin van PewDiePie’s carrière gebruikte zo’n 15 tot 20 procent van zijn kijkers een adblocker, nu is dat aantal opgelopen tot 40 procent. YouTube loopt hierdoor naar schatting jaarlijks een miljard dollar mis.

PewDiePie geeft adblocker-gebruikers niet direct de schuld, maar benadrukt wel dat het installeren van dergelijke extensies indirect zware gevolgen heeft:

YouTube Red exist largely as an effort to counter Adblock. Using Adblock doesn’tt mean you’re clever and above the system. YouTube Red exists because using Adblock has actual consequences.
Wat vind jij van PewDiePie’s uitspraken? Laat het ons weten in de reacties!

  1.   
    PaNNa's avatar

    Zolang het werkt ben ik blij. Adverteren kan, maar YouTube overdrijft wel.

  2.   
    Glenn Lambrix's avatar

    Misschien is het installeren van AdBlock een gevolg van te veel reclame op YouTube. Soms kijk je vijf paar video’s en 8 daarvan hebben precies de zelfde advertentie. Zelf gebruik ik ook adblock, behalve op die site voor Gamers. NET of ik dat daadwerkelijk meen. 😛

  3.   
    TinusGN's avatar

    Zoveel ads zijn er niet vind ik

  4.   
    JustKais's avatar

    Ik vind dat adblocker niet nodig is je wilt toch je favo youtuber steunen en youtube moet wel al die ads neerzetten door alle adblockers lijkt mij

  5.   
    Noice!'s avatar

    Er wordt vaak gezegd “niets is gratis”, maar voor het internet ging dit een hele lange periode niet op en was vrijwel alles gratis te verkrijgen: muziek, films, games, porn…alles kon je vanuit de luie stoel binnenhengelen. Op het moment dat dit voor veel Westerlingen gebruikelijk was waren de problemen nog niet zo groot omdat die groep mensen nog altijd relatief klein was. Maar in de loop der jaren kregen meer en meer mensen beschikking over (snel) internet, waardoor complete verdienmodellen voor goederen en vooral diensten uit het verleden op de schop moesten: bedrijven moesten weer gaan verdienen op hun content en reclames waren daarvoor uitstekend geschikt. Daarnaast zag je ook veel diensten opduiken die legaal downloaden of streamen mogelijk maakte tegen betaling, maar hiervoor moesten de gratis diensten wel eerst het loodje leggen.

    Er is nu een grote groep Nederlanders die het gewend is dat alles wat zij ondernemen op het internet gratis en reclamevrij is, maar er is een nieuwe realiteit. Ik ben hier pas komen wonen ver na Napster en andere diensten en ik heb het internet pas echt ontdekt in Nederland, maar hierdoor heb ik geen moeite om te betalen voor m’n films en muziek, of om een ad te bekijken, want ik ben niet anders gewend. Maar voor de kinderen van het “millennium (wisseling) internet” is het moeilijk te verkroppen dat ze moeten betalen wat eerst “gratis” was (het was nooit echt gratis, het was stelen :D)

  6.   
    420blazeit's avatar

    Logisch toch? Wie gaat er nou 15 tot 20 seconde zitten wachten bij elke video die je wilt bekijken?

  7.   
    Overload14's avatar

    Ze stoppen die reclamefilmpjes ook wel echt in je strot.. Als ze nu bij suggesties ofzo in het klein en zonder irritant geluid wat reclame zouden tonen zou het ok zijn vind ik maar elk filmpje hetzelfde reclamespotje te hoeven zien is om gek van te worden.

  8.   
    Alias's avatar

    Ze hebben er zelf met zoveel andere websites voor gezorgd dat mensen AdBlockers installeren. Vaak zat gehad dat ik een reclame video krijg van meer als een minuut terwijl het filmpje wat ik wou bekijken een seconde of 35 duurde. Vroeger kon je deze nog direct skippen, vervolgens moest je perse 10 á 20 seconden bekijken voor je dit mocht en nu komt het steeds vaker voor dat je het maar moet afkijken.

    Naar mijn mening is het niet het gedrag van mensen die AdBlockers zijn gaan gebruiken wat veranderd moet worden, maar het reclamebeleid van de websites.

  9.   
    LeroyJenkins's avatar

    Addblock of niet je gaat toch niet betalen om een ander te zien gamen, spaar dat geld op en geniet zelf van die game.

    Ooit 3 seconden gekeken naar hem omdat elke keer die naam voorbij kwam en op moment dat hij met ze vingertjes dat gebaar maakt en erbij roept pewdienogwat had ik al zoiets kom op zeg daar betaal je toch niet voor, sterker nog daar wil je niet eens gratis naar kijken.

  10.   
    Rijstekorrel's avatar

    Maak de reclames dan tenminste leuk om naar te kijken net als vroeger op de tv, hier waren de meeste reclames tenminste grappig
    https://www.youtube.com/watch?v=pk9_X4j40BU
    https://www.youtube.com/watch?v=tvU__WAZgbk
    Zoals dit toen was reclame tenminste nog leuk en hadden ze ook een doel, nu is het geen zak meer aan.
    En je ben nog eens verplicht het te kijken ook zelfs soms langer dan 30 seconde, op de npo app heb je soms zelfs 2 verplichte reclame filmpjes die je moet zien belachelijk gewoon.

  11.   
    Sa.'s avatar

    De reclames komen je op een gegeven moment gewoon echt je strot uit. YouTube Red is misschien wel den reactie op Adblock, maar Adblock zelf was een reactie op overbodig veel reclame met inhoud gelijk aan stront. Die PewDiePie vind ik een briljant mannetje ondat hij zoveel geld weet binnen halen met zo’n baan. Het is echter Youtube’s eigen domme schuld dat ze de kijker gewoon te ver pushde met reclame hoeveelheid.

  12.   
    svenysven's avatar

    Als ze die veel te lange reclamefilmpjes voor het filmpje weghalen dan vind ik de reclame prima. Maar om 30 seconden te moeten wachten voordat ik een filmpje kan zien daar heb ik het geduld niet voor…

  13.   
    RikZonderC's avatar

    Ik heb helemaal geen moeite met de advertenties op Youtube. Ik gun het mensen die de content maken er geld aan te verdienen, er wordt ook veel tijd en moeite ingestoken. Nu is het natuurlijk een hobby, maar als honderden of duizenden mensen naar je content kijken vind ik dat je er best wat geld aan mag verdienen. Wij mogen als kijkers zijnde blij zijn dat we allemaal gratis over die content beschikken. Ik snap best dat advertenties als hinderlijk beschouwd worden, maar ik vind dat we als internetgebruikers van tegenwoordig veel te weinig begrip en geduld hebben. Het is toch ook logisch dat als we gratis over alle content van GamersNET beschikken GamersNET ook geld verdient aan advertenties?

  14.   
    Sa.'s avatar

    RikZonderC schreef, "Ik heb helemaal geen moeite met de advertenties op Youtube. Ik gun het mensen die de content maken er geld aan te verdienen, er wordt ook veel tijd en moeite ingestoken. Nu is het natuurlijk een hobby, maar als honderden of duizenden mensen naar je content kijken vind ik dat je er best wat geld aan mag verdienen. Wij mogen als kijkers zijnde blij zijn dat we allemaal gratis over die content beschikken. Ik snap best dat advertenties als hinderlijk beschouwd worden, maar ik vind dat we als internetgebruikers van tegenwoordig veel te weinig begrip en geduld hebben. Het is toch ook logisch dat als we gratis over alle content van GamersNET beschikken GamersNET ook geld verdient aan advertenties?"

    Ben ik met je eens, maar GN heeft een veel relaxtere AD-policy. Er staat er eentje rechts, en rond grote releases hebben ze vaak een thema week. Helemaal prima! YouTube daarentegen, heeft 3 minuten aan reclame voor elk RTL XL filmpje, man dat is meer reclame dan de TV! (In verhouding). 😉

  15.   
    Ralph P Scene's avatar

    Wordt altijd zo ge irriteert door die reclames helemaal als je ze niet kan overslaan. Daarom heb ik Adblock overal aan staan behalve hier omdat ik Gamersnet hun reclame inkomsten niet wil afnamen. De reclames hier zijn ook niet irriterend soms een oud vrouwtje die op zoek naar je is.

  16.   
    Alfa Warrior's avatar

    Ik heb het geprobeerd hoor, adBlocker uit te zetten en dan krijg ik de volgende onzin:

    Reclame #1 duurt 2:17, na 10 seconden kan ik op skip drukken. Deze reclame heeft luid geluid en gaat over een of ander vreemd project waar ik totaal geen interesse in heb. Nou is dat skippen niet zo een probleem, als ik niet naar mijn Playlist zat te luisteren en in een game zat, ik moet dus om deze advertentie te skippen, eerst alt+tabben.

    Reclame #2 duurt ~10 seconden en kan niet eerder geskipt worden. Dit maal een deodorant merk, verpest weer de muziek en ik zou er nooit op klikken, geluid bij deze viel wel mee het enigste vervelende is dat ik hem die dag al een keer of 10 gehoord had.

    Een goede reclame zou als volgt werken: Duur is < 10 seconden, er wordt gewoon verteld waar je reclame voor wilt maken en deze reclame hoor je voor minimaal 2 uur niet meer. Als voor filmpjes, < 20 seconden en altijd skipbaar zijn.

  17.   
    Bosnegert's avatar

    maak dan geen filmpjes voor reclame en irritante pop-ups maar houdt het bij banners

  18.   
    Flippow's avatar

    Ja ik geef iedereen groot gelijk om de ad.blocker te gebruiken Ik word helemaal gek van al die reclames door de filmpjes heen alsof ik MTV aan het kijken ben alleen heeft MTV nog minder reclames.

  19.   
    PSPfreaky's avatar

    Als YouTube teveel advertenties gaat tonen, dan zoeken bezoekers eenmaal een weg om ze te vermijden: Adblockers. Het is voor een deel hun eigen fout. Zeker een reclame van 10-20 seconden voor een filmpje korter dan een minuut vind ik zelf echt niet kunnen. Het is gewoon die verplichting van het kijken van een advertentie die het helemaal heeft verkloot. Een banner die je meteen kan weg klikken zou ik niet erg vinden.

  20.   
    Sjouke Hoogland's avatar

    Er zijn youtubers die plaatsen 3 advertenties in hun video, 1 voordat de video begint en 2 tussendoor.

    Daar heb ik dus echt een hekel aan, vandaar dat ik adblock heb geinstalleerd.

    Om de 5 video’s een reclame…. Daar erger ik me niet echt aan.

  21.   
    mastertje's avatar

    Ik vind het wel ontzettend veel gezeik van mensen hier.. Ja ads zijn ook niet mijn favoriete dingen met name die 2 kinuut durende. Maar come on.. dat gezeik over 10 seconde durende ads, die lui moeten ook geld binnenkrijgen.

  22.   
    Rijstekorrel's avatar

    mastertje schreef, "Ik vind het wel ontzettend veel gezeik van mensen hier.. Ja ads zijn ook niet mijn favoriete dingen met name die 2 kinuut durende. Maar come on.. dat gezeik over 10 seconde durende ads, die lui moeten ook geld binnenkrijgen. "

    Vaak genoeg kan de filmpjes niet skippen na 10 sec, en zit je gewoon 1 of 2 minuten te kijken.
    Met de NPO app zit je verplicht naar 2 reclame filmpjes te kijken voor je uitzending begint, dit vind ik gewoon niet normaal meer.

  23.   
    PaNNa's avatar

    mastertje schreef, "Ik vind het wel ontzettend veel gezeik van mensen hier.. Ja ads zijn ook niet mijn favoriete dingen met name die 2 kinuut durende. Maar come on.. dat gezeik over 10 seconde durende ads, die lui moeten ook geld binnenkrijgen. "

    De reclames de dag van vandaag zijn bloed irritant, niets leuks om naar te kijken. En ze hebben al geld genoeg, het gaat hier wel om een gigant..

  24.   
    Musicman88's avatar

    Een klein reclame venster aan de zijkant van je scherm heb ik helemaal geen problemen mee. Daar is het internet ook groot mee geworden. Maar zoals YouTube en bepaalde andere online diensten de reclames je strot af duwen door filmpjes van compleet een minuut af te spelen, die je pas na een 15 seconden kan skippen, of door volledig scherm vullende reclames te gebruiken, of waar veel oudere mensen en leken nog in trappen, de schermpjes rechtsbeneden “uw computer bevat een virus, klik hier om dit te verwijderen”…..nee, dat gaat gewoon te ver. Daarom zijn adblockers dus in het leven geroepen. Dat PewDiePie maar een end oprot met de bonus die hij van YouTube krijgt, om dit te zeggen. 😉

  25.   
    FireBallz's avatar

    de reclame maakt mij om meerdere redenen niks uit:

    1. Ik kijk meestal via mijn telefoon of tablet, dan heb je nauwelijks last van Advertenties

    2. Wat maakt het nou uit als je af en toe tijdens een video een advertentie van 17 seconden krijgt met een (toch wel tikkeltje te) utopische vakantie?

    3. Je zorgt ervoor dat de YouTuber ook nog wat centjes verdient, weten jullie wel hoeveel moeite je eigenlijk moet doen om een video van 15 minuten te maken? Daar mag hij dan ook een financiële bijdrage voor krijgen vind ik.

    4. de reclame wordt dacht ik gemaakt naar aanleiding van je zoekopdrachten. Als je veel Gaming video’s kijkt, krijg je meestal ook de trailer van Assassin’s Creed Syndicate te zien. Niks mis mee.

  26.   
    H4RDSTYLE's avatar

    Betalen voor advertentievrije content? Lol, echt niet..

    Laat mensen maar betalen die films uploaden oid.

  27.   
    superdedupe's avatar

    Welk systeem staan wij niet boven? Want het YouTube addsysteem, daar staan we duidelijk wel boven. Of bedoeld hij de normen en waarden van het Kapitalisme? Datzelfde systeem dat hem miljoenen heeft betaald voor praktisch geen werk, terwijl anderen zich voor een paar centen doodwerken in een kolenmijn.

    Die kwijlbal wil nóg meer geld en zit zich hier ff uit te leven op de normale passant met addblock geïnstalleerd.

  28.   
    mattioza's avatar

    Het reclamebeleid zou inderdaad eens dringend moeten herbekeken worden, want door de adblockers missen zij nu ook heel wat inkomsten. Het is trouwens niet alleen youtube, op twitch zijn het ook tergend lange reclames.

  29.   
    Flapjack's avatar

    die gouwe ouwe tijd, toen de guldens nog van hout waren en youtube advertentie vrij was

  30.   
    Triggernl's avatar

    Als PewDiePie alleen maar te zien is na betaling denk ik dat hij zijn nummer 1 positie gauw kwijt is.
    Als ik overigens zie wat hij doet schaam ik me voor de mensheid dat hij zoveel aandacht krijgt.
    Wat dom door een spel heengaan en wat schreeuwen of heb ik iets gemist?
    Nee dan kijk ik nog liever naar de Nederlandse YT game figuren die ik dankzij mijn kinderen heb leren kennen8)
    Ben er mee eens dat YT het aan zichzelf te danken heeft dat er zoveel geadblocked wordt.
    Wist trouwens niet dat de blocker het reclamefilmpje ook blockt wat voor mij een reden is om hem zo te gaan installeren. De banner onderaan het filmpje was blijkbaar niet genoeg voor YT en als je de dienst veelvuldig gebruikt zijn die reclamefilmpjes een crime zit je op een site te kijken maar wil je volledig scherm dan ga je naar YT waar je dan eerst weer moet wachten op de reclame etc…
    Zo is het internet niet bedoeld en krijg je toestanden als voor het begin van barsten van de eerste internetbuble waar je de inhoud van sites soms niet eens zag staan door alle flitsende banners.
    Waar uiteindelijk voor de adverteerders niks meer rendabel uitkwam omdat de consument door het bos de bomen niet meer zag.