Metal Gear Solid is ‘rip-off’ van ‘Escape from New York’; Carpenter wilde geen rechtszaak

Metal Gear Solid is doordrenkt met referenties naar Escape From New York, John Carpenters actiefilm uit 1981. Sommige zijn klein en subtiel, andere (zoals de hoofdpersonen die allebei Snake heten) iets minder. CanalPlus, het bedrijf dat de rechten voor deze film bezit, is echter niet te spreken over deze referenties en vindt Metal Gear Solid “een rip-off van Escape from New York”.

CanalPlus wilde Konami daarom aanklagen, maar uiteindelijk heeft Carpenter daar een stokje voor gestoken:

CanalPlus wanted to go after the video game Metal Gear Solid, which is kind of a rip-off of Escape From New York, too. But I told them not to do that. I know the director of those games, and he’s a nice guy, or at least he’s nice to me.
Recentelijk klaagde CanalPlus de beroemde filmregisseur Luc Besson (Léon, The Fifth Element, Lucy) nog aan. Het bedrijf had succes en Besson moest uiteindelijk 80.000 euro ophoesten. Als Carpenter niet zo vriendelijk was geweest, waren Konami en Kojima mogelijk hetzelfde lot ondergaan.

 1.   
  Neolite's avatar

  Indien dergelijke overeenkomsten daadwerkelijk bestaan is de reden voor de rechtzaak zeker geldig. En dan had Kojima en Konami beter moeten weten.

 2.   
  PaNNa's avatar

  Het enige dat lijkt op de hoofdpersonage in de film is het ooglapje en de naam. Maar of dat nou nodig is om er drama aan te wijden, geen idee.

 3.   
  bambam1979's avatar

  Het personage in de film heet Snake Plissken. Plissken is ook de naam die Snake gebruikt in MGS2 bij zijn ontmoeting met Rayden. Is wel bewust overgenomen. Maar ik denk dat Carpenter het eerder als een eer voor zijn werk opvat.

 4.   
  Daniel Z's avatar

  Dit is echt al bekend en zichtbaar sinds Metal Gear zo’n beetje bestaat. Denk dat John Carpenter het inderdaad niet zo erg vindt, maar ik heb altijd gedacht dat daar toestemming voor was gevraagd door Kojima/Konami. Lekker laten gaan, de gelijkenissen zijn tof en de Escape from.. zijn gewoon vet!

 5.   
  rainking's avatar

  Ik heb hier ergens nog een exemplaar van Official PlayStation Magazine rondslingeren met een interview met Kojima ten tijde van de release van Metal Gear Solid 2, waarin hij vertelt dat hij gek is op films en de Metal Gear spellen bol staan van dingen die op verschillende films zijn gebaseerd. Denk maar aan het themalied van Snake Eater. Puur James Bond. Af en toe laat ik dat nummer aan mensen horen met de vraag of ze weten uit welke James Bond film het komt. Tip; probeer dat zelf ook eens uit.