Video's gepubliceerd voor 14 augustus 2018 zijn helaas niet meer te bekijken.

Roccat Ryos TKL Pro | GamersNET Gear

Deze week stuurde Roccat ons een gaaf apparaat op: De Roccat Ryos TKL Pro Keyboard. Een geavanceerd gamers keyboard met een gaaf lichtsysteem.
Een stevig maar ook luid toetsenbord voor je Game PC. Tom en Peter bespreken dit stukje tech in een nieuwe GN Gear

 1.   
  _BeefCake99_'s avatar

  Ik wil wel kijken, maar zit helaas bij de chinees

 2.   
  soldierarjan's avatar

  Zeer mooi toetsenbord en zal vast wel goed werken.
  Al blijf ik het toch jammer vinden van numpad er niet op zit ik gebruik dat altijd buiten het gamen als cijfers moet typen.

 3.   
  MikeGevers's avatar

  Vooral het ontbreken van het numpad is de reden dat ik deze niet ga kopen, hoewel ik wรฉl op zoek ben naar een mechanisch toetsenbord met Cherry MX Brown-switches. Ik wil het zowel voor gamen als voor werk en studie gebruiken, dus dan is dit niet echt een handig model.

  Ik zie de functietoets inderdaad steeds vaker aan de rechterkant van het toetsenbord verschijnen, ook op mijn huidige toetsenbord. Ik vond het op mijn laptop wel handig dat hij links zat, maar sinds ik dit toetsenbord gebruik, heb ik de functietoets nooit meer gebruikt. Maar mijn toetsenbord heeft sowieso niet veel Fn-functies, dus missen doe ik hem momenteel ook niet ๐Ÿ˜›

 4.   
  3333/3333's avatar

  Zo’n toetsenbord noemen ze een tenkeyless keyboard, vandaar TKL Pro. ๐Ÿ˜‰

  ben naar een mechanisch toetsenbord met Cherry MX Brown-switches. Ik wil het zowel voor gamen als voor werk en studie gebruiken

  Dan zou ik voor rode switches gaan. Heb zelf Cherry MC Black, zijn nog iets zwaarder dan bruin, maar die zijn niet echt geschikt voor lange typ sessies. Te vermoeiend voor je vingers.

 5.   
  Tom's avatar

  Vind de bruine Cherry’s zelf wel een mooie middenweg tussen echt zware aanslag en nog relatief gemakkelijk voor langere sessies. Maar als je iets zoekt mรฉt een numpad en dezelfde switches, kun je best de standaard Roccat Ryos pakken. Identiek aan dit model, maar dan met numpad (en zonder fade op de ledjes, voor zover ik weet).

  Het model is ook al wat ouder, dus de kans op lagere prijzen is ook aanwezig.

 6.   
  Thijs.'s avatar

  Toevallig naar dit toetsenbord zitten kijken. Voor de volgende keer zou ik graag willen weten of de pols steun eraf kan of niet. ๐Ÿ˜›

 7.   
  MikeGevers's avatar

  Erik Rommel schreef, "Zo’n toetsenbord noemen ze een tenkeyless keyboard, vandaar TKL Pro. ๐Ÿ˜‰

  ben naar een mechanisch toetsenbord met Cherry MX Brown-switches. Ik wil het zowel voor gamen als voor werk en studie gebruiken"

  Dan zou ik voor rode switches gaan. Heb zelf Cherry MC Black, zijn nog iets zwaarder dan bruin, maar die zijn niet echt geschikt voor lange typ sessies. Te vermoeiend voor je vingers.

  Ja, ik heb ook rode overwogen, ik vind lineaire switches niks ๐Ÿ˜› Daarom zoek ik een middenweg, zoals Tom ook al zegt.

 8.   
  PlayingGamesNL's avatar

  Coole Gear! ๐Ÿ˜€

 9.   
  TinusGN's avatar

  Ik heb gewoon een desktop toetsenbord en daarmee vind ik t wel mooi.

 10.   
  Nitrix31's avatar

  Ik heb een Corsair toetsenbord, ook mechanisch. Het was voor mij wel even wennen, nu kan ik denk ik niet meer zonder. En eigenlijk vind ik het tik geluid dat ie maakt wel fijn op de een of andere manier. Dit toetsenbord heeft GEEN macro keys (je kunt wel een duurdere kopen met macro keys). Maar de macro keys heb je eigenlijk niet nodig. Je kunt profielen maken en per profiel kun je elke toets op je toetsenbord voorzien van een macro. Daarnaast kun je de profielen koppelen met een game of programma. Kortom wanneer ik Battlefield opstart veranderd mijn toetsenbord van kleur en dus ook een aantal verschillende macro’s. Dit is echt ideaal als je het mij vraagt. Het gaat hier om de Corsair Vengeance k70. Een echte aanrader voor iedere PC gamer!

 11.   
  Musicman88's avatar

  Ik gebruik nu een maand of 3 de Roccat Ryos MK Glow (rondom de 170 euro), nadat ik jaren lang alleen maar Logitech keyboards gewend was met silent keys. Het typ geluidje is dus wel weer even wennen en ik kan me voorstellen dat het voor een streamer niet zo ideaal is. Al vond ik het best meevallen tijdens je stream Tom. Het is dan ook weer even wennen aan de dikke toetsen, ipv de platte toetsen die Logitech biedt.

  Een numpad vind ik eigenlijk essentieel voor een toetsenbord, dus voor 160 euro verwacht ik die eigenlijk wel erbij. Jammer dat ze dat bij Roccat niet zo van mening waren bij de Ryos TKL Pro. De kleuren, ja, ik heb zelf niet de Pro versie van de MK Glow, dus ik heb niet die per-key lichteffecten (fade enz.) maar voor de 50 euro extra voor de Pro versie, dat was het me niet waard.

  De easy-shift functie ipv de caps-lock toets, als je veel extra functies wil instellen kan ik het je zeker aanraden. Bij de Ryos MK Glow zit er dan ook links van het toetsenbord nog 5 extra macro toetsen die zowel met als zonder de easy-shift ingedrukt te houden verschillende functies kunnen hebben. Er zijn zelfs vaste instellingen voor verschillende games die voorgeprogrammeerd zijn en je kan er zelf ook nog vele instellen. Gebruik je de easy-shift toets niet kun je deze in de bijgeleverde software gemakkelijk uitschakelen. Je kan ook gemakkelijk profielen aanmaken voor verschillende games, de verlichting kan ik per profiel dan wel instellen, maar dit geldt dan voor alle toetsen.

  De functie toets zit niet echt ideaal daar helemaal rechts, dat ben ik eens met Tom, maar het went. Het toetsenbord opzich is best een joekel en de polssteun is bij de Ryos MK Glow tenminste niet afneembaar.

  Al met al, Roccat levert goed materiaal en ze leveren er goede en duidelijke software (drivers) bij. De prijs is wel ineens een tegenvaller, of je moet het gewoon zien als een goede investering.

 12.   
  Musicman88's avatar

  Thijs. schreef, "Toevallig naar dit toetsenbord zitten kijken. Voor de volgende keer zou ik graag willen weten of de pols steun eraf kan of niet. ๐Ÿ˜› "

  Bij de andere series is dit niet mogelijk, dus het lijkt me ook voor deze dan sterk dat het wel zou kunnen. Op zich is de polssteun best fijn bij het typen.

 13.   
  Tom's avatar

  Thijs vroeg er ook al naar op Steam, maar nee: deze polssteun kan niet losgekoppeld worden. Als je goed kijkt, zie je dat de steun direct bevestigd is aan de omhullende body van het toetsenbord. Eraf halen zou betekenen dat je even met een zaag in de weer moet, want dat ding zit er stevig aan vast.

 14.   
  QTxJess's avatar

  (null)

 15.   
  PSPfreaky's avatar

  Ik zit op dit moment met een Razer Lycosa, echt een k*t toetsenbord! Het valt regelmatig uit of een toets blijft een soort van vastzitten (niet fysiek, maar dat er ergens iets niet goed zit). Op internet zag ik dat meerdere mensen hier last van hadden. Dag 70 euro :/

  Op dit moment heb ik de Roccat Kone XTD gaming muis en die bevalt me echt goed. Ik zit ook een beetje naar een Roccat toetsenbord te kijken, de Isku FX. Kunnen jullie dit toetsenbord niet eens testen? ๐Ÿ˜›

 16.   
  AtomicDogg's avatar

  Ik vind 150 euro eigenlijk wel veel voor zo’n minimalistisch toetsenbord.

 17.   
  Tom's avatar

  De Isku FX hebben we helaas niet toegestuurd gekregen, maar misschien kunnen we kijken of we die aan kunnen vragen in Roccats volgende batch producten voor GamersNET Gear!

  En wat betreft de prijs: er zijn veel goedkopere alternatieven en het toetsenbord is ook vrij basic, maar het is wel gewoon een erg degelijk ding. Voelt bijzonder robuust aan en kan zeker tegen een stootje, een soort garantie die niet elk doorsnee mechanisch toetsenbordje kan leveren. Daarvoor betaal je vooral wat meer, zonder echt dat topsegment qua budget in te schieten.