Windows 10 verschijnt vandaag; gratis upgrade 1 jaar beschikbaar

Na een uitgebreide periode van testen verschijnt vandaag Windows 10. Grote blikvangers van de nieuwe Windows zijn de opties om Xbox One-games naar je Windows-apparaat te streamen, ondersteuning voor DirectX 12, apps die op meerdere Windows-apparaten ‘crossmediaal’ werken en de nieuwe browser Edge.

Gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 kunnen tot 29 juli 2016 geheel gratis overstappen naar Windows 10. Dit geldt ook voor mensen die een niet zo legale versie van Windows 7 of Windows 8.1 hebben draaien. Na deze periode van 1 jaar is het upgraden naar Windows 10 niet meer gratis. Heb je eenmaal Windows 10 in je bezit, dan ben je volgens Microsoft voor minimaal 10 jaar geheel gratis verzekerd van een up-to-date Windows. Je hoeft dus niet te vrezen voor verborgen kosten na 29 juli 2016, mits je op tijd bent met upgraden.

Het verdienmodel voor Microsoft is gebaseerd op toekomstige verkopen. Men hoopt heel veel gebruikers aan te trekken die de laatste jaren naar concurrenten als OpenOffice en Google Chrome zijn overgestapt. Door te zorgen voor een grote gebruikersgroep kan Microsoft in de toekomst veel verdienen aan eigen verkopen, zoals licenties voor Office 365 en betaalde apps.

Ga jij overstappen op Windows 10? Of blijf je liever bij een ander besturingssysteem? En als je Windows 10 al gebruikt: hoe bevalt het? Laat het weten in de reacties!

Benieuwd hoe wij denken over Windows 10 voor gamers? Bekijk de hilarische Hot Koffie Show over Windows 10.

 1.   
  gamepower's avatar

  ik twijfel nog of ik het ga nemen; ik zit nu nog met windows 7,
  ik ben een paar jaar geleden overgestapt op windows 8 en dat viel me zwaar tegen,
  en heb ik weer 7 geΓ―nstalleerd, ik vrees dat het bij 10 weer hetzelfde hoedje zal zijn dan bij W 8.

 2.   
  WoKingNL's avatar

  Gewoon overstappen, 8.1 was al mostly fine en 10 is best of both worlds πŸ˜‰ Ivm game crashes misschien een week wachten kan geen kwaad tho.

 3.   
  Leon 2.0's avatar

  Overstappen doe ik sowieso, maar ik wacht inderdaad nog wel even zodat de ergste kinderziektes verholpen zijn. πŸ™‚

 4.   
  tijn80's avatar

  Ik heb 2 laptops. Bij 1 ga ik 10 zeker er al opzetten. Mocht het een rampenplan blijken, dan is dat zo teruggedraaid πŸ˜‰

 5.   
  mitchel1988's avatar

  Zijn er al mensen aan het gamen op windows 10?

 6.   
  gamefreak1992's avatar

  Ik heb w10 al een tijdje (RTM versie) werkt tot nu toe super strak, heb alleen nog geen game erop uit getest maar denk dat daar geen problemen mee gaan komen. Daarnaast is de connectie met de Xbone echt top dat streamen werkt snel en super makkelijk πŸ˜€

 7.   
  Talska's avatar

  HA HA

  Windows =NSA tooltje πŸ‘Ώ

  Linux for ever πŸ˜†

 8.   
  EpicSoftworks's avatar

  @Talska voor het eerst dat ik iemand anders over Linux zie beginnen op GamersNet. Windows 10, meh, ze bieden het gratis aan. Dat voor mij is een red flag. Dit betekent dat de gebruikers het verdienmodel zijn, natuurlijk is dit speculatie aan mijn kant maargoed.

  Verder denk ik ook dat Windows gewoon van alle andere gebruikers op 7, 8 en 8.1 af wil. Ze willen iedereen op 10 weer samenbrengen omdat er veel fragmentatie van gebruikers op Windows is. Ze moeten nu voor 3 windows versies updates maken en ik denk dat ze mede daarom ook de update gratis geven aan deze doelgroep.

  Ik blijf nog lekker stug op Windows 7. Linux begint er wel te komen, SteamOS is echt een geslaagd project. Je ziet vooral dat nieuwe developers vaak publishers al passeren door platformen zoals Steam en GOG, en daarnaast brengen ze vaker dan vroeger ook meteen een platform onafhankelijke game uit door slim te kijken hoe ze de projecten aanpakken.

  Als Windows 10, ( nadat ik het zelf heb gezien & geprobeerd ) niet een volledige en volwaardige desktop ervaring aanbied blijf ik op 7 totdat Linux support hellemaal uit de kinderschoenen is. Ik werk proffesioneel met Linux en het is een geweldig OS, je kan letterlijk alles veranderen naar hoe jij het wil en je bepaald zelf wat je wel en niet wil. Ik zit er echt op te wachten totdat Linux uit de schaduwen stapt op het Personal Desktop gebied. πŸ˜‰

 9.   
  mmx's avatar

  I kgebruik n nog 8.1 ik wil wel overstappen maar alleen als ik mijn oudere software kan blijven gebruiken .

 10.   
  PaNNa's avatar

  ”Leon 2.0″ schreef, "Overstappen doe ik sowieso, maar ik wacht inderdaad nog wel even zodat de ergste kinderziektes verholpen zijn. πŸ™‚ "

  Zelfde hier, na de eerste 2 updates zit je wel goed denk ik. Nog eventjes afwachten
  πŸ™‚

 11.   
  3333/3333's avatar

  mmx schreef, "I kgebruik n nog 8.1 ik wil wel overstappen maar alleen als ik mijn oudere software kan blijven gebruiken ."

  Ik geloof het wel, want het is in eerste instantie slechts een upgrade en niet direct een clean install.

  Zelfde hier, na de eerste 2 updates zit je wel goed denk ik.

  Dus je gaat hem alsnog vandaag installeren? We hebben het over Microsoft he, niet een willekeurige game. πŸ˜›

 12.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Weet iemand of je het vandaag kan downloaden?

 13.   
  Mayonaka's avatar

  ben net klaar met upgraden en het bevalt me prma me pc is twee keer zo snel en alls draait ook super stabiel πŸ™‚ voor de mensen die nog geen melding hebben gehad over de upgrade microsoft heeft een tool online gezet waarmee je windows 10 kan downloaden en upgraden. https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10

 14.   
  GBA43's avatar

  Over welke kinderziektes hebben jullie het? Volgens mij lijkt mij wel een goede release, alles is stabiel en werkt perfect. (Mag ook wel eens gezegd worden)
  De upgrade ging gemakkelijk en is voor iedereen wel te doen, en natuurlijk is de gebruiker het verdienstmodel.. alles wat commercieel is heeft dat doel.

 15.   
  Talska's avatar

  EpicSoftworks schreef, "@Talska voor het eerst dat ik iemand anders over Linux zie beginnen op GamersNet. Windows 10, meh, ze bieden het gratis aan. Dat voor mij is een red flag. Dit betekent dat de gebruikers het verdienmodel zijn, natuurlijk is dit speculatie aan mijn kant maargoed.
  Verder denk ik ook dat Windows gewoon van alle andere gebruikers op 7, 8 en 8.1 af wil. Ze willen iedereen op 10 weer samenbrengen omdat er veel fragmentatie van gebruikers op Windows is. Ze moeten nu voor 3 windows versies updates maken en ik denk dat ze mede daarom ook de update gratis geven aan deze doelgroep.
  Ik blijf nog lekker stug op Windows 7. Linux begint er wel te komen, SteamOS is echt een geslaagd project. Je ziet vooral dat nieuwe developers vaak publishers al passeren door platformen zoals Steam en GOG, en daarnaast brengen ze vaker dan vroeger ook meteen een platform onafhankelijke game uit door slim te kijken hoe ze de projecten aanpakken.
  Als Windows 10, ( nadat ik het zelf heb gezien & geprobeerd ) niet een volledige en volwaardige desktop ervaring aanbied blijf ik op 7 totdat Linux support hellemaal uit de kinderschoenen is. Ik werk proffesioneel met Linux en het is een geweldig OS, je kan letterlijk alles veranderen naar hoe jij het wil en je bepaald zelf wat je wel en niet wil. Ik zit er echt op te wachten totdat Linux uit de schaduwen stapt op het Personal Desktop gebied. πŸ˜‰ "

  De dingen die ik wil doen kan ik doen. Vroeger gamede ik op de PC en dan kan je niet onder Windows uit. Maar heb oud bakje Pentium D en linux is gewoon geschikt voor oudere systeemen.

  En dan heb ik het nog niet gehad over hoe veiliger linux wel niet is.

 16.   
  Glenn Lambrix's avatar

  Duurt lang, wachten op een melding πŸ™