Video's gepubliceerd voor 14 augustus 2018 zijn helaas niet meer te bekijken.

Hot Koffie Show: Is er hoop voor een nieuwe console?

Nu Sony lang en breed de koppositie heeft veroverd in de alomvattende
‘console war’, zou het zeker niet slecht zijn om wat meer concurrentie in de mix te gooien. Maar, is er überhaupt nog wel kans voor een gloednieuw gaming platform? Tom en Peter bespreken het in deze verhitte Hot Koffie Show…

  1.   
    Ik kom Harambe wreken's avatar

    Het gaat toch niet gebeuren (tenzij de nieuwe console van Nintendo 3rd party vriendelijk is en betere hardware heeft dan de ps4/xbone) maar ik denk dat het wel goed zou zijn om er een nieuwe partij bij te hebben die kan concurreren met sony en microsoft. Deze generatie van consoles is toch al niet heel indrukwekkend en zoals Peter al zei over sony; ze worden lui. Als er een nieuwe console komt die het uiteindelijk beter blijkt te doen dan de ps4 zal sony er ook weer wat meer druk achter zetten om met goede exclusives te komen, wat natuurlijk alleen maar mooi is voor de consument.
    Maar ik denk niet dat iemand het voorlopig nog aandurft om met een nieuwe console te komen. Misschien als de bestaande consoles te verouderd zijn (wat ze eigenlijk nu al zijn) is er ruimte voor een nieuwe partij. Maar zelfs dan gaat het nog lastig worden om er tussen te komen denk ik.

    Nieuwe stelling: De ps4 en xbox one gaan het niet langer dan 5 jaar volhouden. De hardware is in de meeste gevallen te zwak om games op 1080p te draaien (1080p is wel een beetje de standaard en over een paar jaar zijn er vast al een heleboel mensen die 4k schermen kopen) en als het op 1080p draait is de framerate niet hoger dan 30fps en vaak zijn er dan nog problemen met framedrops etc. Je kan zeggen dat de games met de tijd beter geoptimaliseerd gaan worden maar de hardware heeft zijn limieten en ze beginnen steeds verder achter te lopen op de gemiddelde game pc

  2.   
    soldierarjan's avatar

    Ik denk dat je het als nieuwe partij het heel erg lastig hebt om een nieuwe console op de markt te zetten en dat mensen het dan nog kopen ook.
    Snap dat beter zegd van dat sony lui is, maar ik zelf zie het meer als wat voorzichtiger nu na het driveclub en the order 1886 gebeuren met te korte game en game die niet werkt.
    Denk dat ze nu meer tijd nemen voor kwaliteit wat een goed ding is en meer bedrijven mogen doen.

  3.   
    Neolite's avatar

    De enige concurrentie komt van Microsoft of Nintendo. Microsoft heeft daar absoluut de financiële middelen voor. Het is te danken aan mismanagement door mensen die inmiddels hebben moeten wieberen dat ze nu niet gelijk staan.

    Nintendo heeft ingezien dat het kansloos is om tegen deze twee giganten op te boksen en zal nooit een serieuze concurrent worden. Grootste bewijs hiervoor is de toevlucht naar de mobiele wereld, ze zaten er al grotendeels in met de DS maar gaan nu ook op de telefoons zitten.

    Nieuwe stelling

    Grote ontwikkelaars zijn bang geworden om risico te nemen en brengen daarom remakes, remasters en deeltje zoveel uit van een game. Als men dan met een nieuwe game komt heeft deze zeer veel elementen uit andere succesvolle games.

  4.   
    Mr_Cranck's avatar

    vlaams incoming: ik ben nog niet lang geleden overgestapt naar console en ik heb een ps4
    gekozen en de reden omdat het bekend is stel u voor dat een redelijk klein bedrijf een console gaat uitbregen dat het geen kans maakt tegen de grote concurrenten zoals playstaion en xbox en wiu dat is mijn mening

    nieuwe stelling:
    vind je dat de graphics op ps4 en xbox altijd beter zijn?

  5.   
    UncreatedKoen's avatar

    #LangeCommentKoning.

    Eerst even over de GN Console: die moet GamersNEP gaan heette 😛 puur om iedereen te laten denken dat het “Nep” is maar bestaat gewoon 😛

    Ik ben het deels met Tom een en deels met Peter maar ik begin bij m’n bro Tom.

    Ik ben het met Tom eens want waarom zouden we meer consoles moeten hebben op de markt? Dan gaan ontwikkelaars alleen nog maar meer zeuren van dat de games niet op optimale FPS of 1080p gaan draaien aangezien we dat gezeik nu al hebben. Een game wordt meestal (in dit geval op PS4) ontwikkeld en er zijn nu al problemen dat de Xbox One het niet aan kan. Als je dan nog meer consoles hebt krijgen we straks dit lijstje:

    PS4: 1080p 60FPS
    Xbox One: 900p 60fps
    Wii U: TBA
    GamersNEP: Impossible
    Bethescube: 1080P 30fps
    Squaretriangle: 700p 60fps.

    Dit willen we toch ook niet? Komen alleen meer problemen van.

    Dan nu even naar Peter zijn deel:

    Peter ik geef je volledig gelijk op het feit dat Sony nu zegt: hee kijk we hebben het dubbele van Microsoft. Biertje erbij, Frituurpan aan en lekker onderuit hangen in het ow zo warme zonnetje… Het mooiste zou zijn is als Steam en Microsoft nu even flink gas gaan geven en de wedstrijd aangaan. (Nintendo sorry jongens maar jullie doen niet mee in dit verhaal) want wat heeft Sony nou nog wat dit jaar uitkomt? God of War 3 opnieuw, Uncharted 1 tm 3 opnieuw, Nieuwe IP van Guerilla? en nog wel een paar maar durf ze zo niet uit mijn hoofd op te noemen. Microsoft kan nu omdat hun (ook niet extreem veel) wel meer titels op hun lijstje voor deze E3 hebben staan: Gears of War 4 (Of 1 tm 3 HD), Halo 5, Nieuwe IP’s? CoD staat er sowieso weer bij Microsoft. En Steam moet gewoon even dat Steam OS even gaan fixen onderhand. Hoelang geleden is het al aangekondigd en we hebben het nog niet? Steambox zou best kunnen concurreren met een Sony of Microsoft in mijn ogen. Aangezien je toch een controller erop aan kan sluiten en gewoon de console games kan spelen maar dan op een bakbeestje
    😉

    Nieuwe stelling: Game nieuws wat lekt voor de E3 maar bedoeld was voor de E3 is zonde.

    Ik vind toch echt dat dit zonde is aangezien op de E3 juist HET Game evenement van het jaar is met persconferenties etc en dat je dat moet proberen geheim te houden tot dan.

    Veel lees plezier en tot volgende week!

  6.   
    KeesMommaiseenbaas's avatar

    Ik denk dat er wel toekomst is voor een nieuwe console. Ze zijn nog steeds nodig om de game industrie gezond te houden omdat de verkopen gewoon stukken beter zijn dan op andere platformen.

    Nieuwe stelling: Hatred is, los van de hype, ook gewoon een pittige en leuke game geworden.

  7.   
    3333/3333's avatar

    Stelling:

    Door het overmatige gebruik van allerlei visuele effecten, gaan games er tegenwoordig steeds minder echt uitzien.

  8.   
    QTxJess's avatar

    De console: de GamersNES

  9.   
    RCF2027's avatar

    Ik denk dat het wel goed is voor een nieuwe console omdat PS en Xbox goedkoper wordt

  10.   
    Sa.'s avatar

    Tis weer zo’s typische stelling met ja én nee. Inderdaad moet Microsoft meer tegenstand bieden aan Sony, maar tegelijkertijd denk ik niet dat er ruimte is voor een nieuwe speler. Daar zijn Sony en Microsoft simpelweg te groot voor. Ze hebben samen 99% van de mainstream games in handen qua exclusives of DLC voorang. Ik denk eerlijk gezegd dat Microsoft gewoon moet gaan terugvechten tegen Sony. Op die manier onstaat er weer heerlijke concurentie en gaan ze weer verbeteren. Tot nu toe zijn de One en PS4 slechts nieuwe kastjes met nieuwe hardware, qua functionaliteit doen ze hetzelfde. MS heeft een poging gedaan met Kinect, maar dat werd hem echter niet. Ben ontzettend benieuwd wat de bedrijven in petto hebben voor de toekomst.

    Nieuwe stelling : Alle Lore (achtergrond verhaal) moet worden behandeld in de game zelf, al is het maar een voorlees stem die een synopsis geeft. Hiermee bedoel ik vooral wat Peter paar afleveringen geleden aangaf over Destiny, waar de meeste Lore buiten de game te vinden is in verhalen. Ik zelf vind dat er aardig wat Lore buiten de game mag worden behandeld, maar ik weet bijvoorbeeld van Koen dat hij liever ziet dat je alles te weten komt in de game zelf. Jullie? 😉

  11.   
    nuclearnemo's avatar

    Ja en nee, ben het wel eens met het feit dat er op dit moment geen nieuwe console bij hoeft te komen. Maar toch lijkt het me inderdaad wel beter als er meer verschil zit tussen de consoles. (en dan nog niet eens tussen frame rates enz. Gewoon verschil in exclusive games).

    Verder is het gewoon een kwestie van tijd voordat het er weer een nieuwe ontwikkeling gedaan word op het technologie vlak (oculus rift gecombineerd met een console?) dan zal er wel weer een nieuwe console maker komen die dit perfect weet uit te voeren. Verder zullen microsoft en sony ook niet altijd consoles blijven maken, dus dan komt er ruimte voor iets nieuws.

  12.   
    MikeGevers's avatar

    Terug naar de jaren ’80, dat zo’n beetje elke game wel op een eigen console verscheen! 😛 En de GamersNET-console zie ik ook wel zitten: always-online, alleen maar 2D-indies… 😀

    Overigens herinner ik me dat ik inderdaad over het altijd-online-aspect van Need for Speed heb gereageerd, maar dat bedoelde ik meer in de zin van: “Leren ze het dan nooit?” of: “Too soon!” Ik heb zelf niks met racegames, dus ik ga niet zeggen of Need for Speed een kutgame wordt o.id., want ik heb er niet genoeg verstand van om een oordeel te vellen. Wel vind ik het vreemd dat EA het blijft proberen, ondanks de shitstorm die ze er telkens weer mee ontketenen. Beter laten ze het even rusten en komen ze later met een goede formulering om het te rechtvaardigen.

    Oh, wacht, dat was de stelling niet 😛
    Wat betreft het aantal consoles, denk ik dat het aantal consoles waarschijnlijk geen invloed (meer) heeft op de kwaliteit en/of vernieuwing. Microsoft en Sony zijn door de jaren heen steeds verder naar elkaar gekropen en hebben elkaars ideeën overgenomen. Waarom? Simpelweg omdat het goede ideeën zijn/waren. Inmiddels heeft de gamer dit overgenomen: waarom gokken dat andere ideeën ook goed zijn, terwijl je wéét dat de volgende PlayStation of XBox al goeie ideeën heeft? Klinkt een beetje bekend: een aantal afleveringen terug ging het over innovatie in games (correct me if I’m wrong), en toen zei Peter iets van: “Iedereen schreeuwt altijd om innovatie, maar als het er dan komt, wordt het afgekraakt.”

  13.   
    DutchACfreak's avatar

    Lijkt me weinig kans dat iemand nu nog zich wil bemoeien tussen microsoft en playstation
    Het zou leuk wezen ! Zou denk ik de game prijzen wel omlaag knallen..

    Maar zie het niet zomaar gebeuren..

  14.   
    Mandamo's avatar

    Ik zie een nieuwe console niet zo snel gebeuren, helaas. Misschien dat Facebook nog een ultieme Farmville, Mafia Wars, Candy Crush console wil maken..Maar liever niet. 😛

    Het zou echter wel goed voor de markt zijn. Ik ben zeer teleurgesteld in de huidige generatie consoles. Dan had ik nog liever dat ze twee versies hadden gemaakt, PS4 Pro en de PS4 Casual of iets dergelijks, waarbij de Pro een stukje duurder is maar meer power heeft.

    Ik heb ook het idee dat veel mensen weer overstappen naar de pc om die reden, iets waar ik op het moment zelf ook over twijfel. Het grote probleem daar zijn uiteraard de kosten..

    Nieuwe stelling:

    De volgende generatie consoles moeten meerdere versies krijgen: Een mainstream versie voor de gamer die zo nu en dan een spelletje speelt, maar niet zoveel geeft om resolutie en FPS en een Pro versie met betere specs.

  15.   
    Supermanneke's avatar

    Een echt nieuwe console niet, maar de Steam machines gaan binnenkort launchen. Het voordeel van de Steam machines is wel dat je kan blijven upgraden, of nog gewoon even wacht, en misschien over 1 a 2 jaar een console kan samenstellen voor de prijs van een Xbox One of PS4 maar dan wel krachtiger. Daar komt dan nog bij kijken dat je geen abonnement voor internet toegang nodig hebt. Het is enkel de vraag of developers zin hebben om voor SteamOS/Linux te ontwikkelen.

    Als nieuwe stelling (Gewoon van vorige week gekopieerd, en ook mooi om even terug te komen op Peter over NFS/Origin aan het einde van het filmpje): Gamers zijn de reden dat de gameindustrie maar traag vernieuwd, en vaak games uit brengen met meer van hetzelfde. Zoals vorige week (Zaterdag 30 mei) al weer blijkt uit de reacties van het nieuwsitem waarin vermeld wordt dat de nieuwe (reboot van) Need for Speed een always-online requirement heeft. Het werd gelijk negatief onthaald, ondanks dat nog niet duidelijk is wat de ontwikkelaar er mee wil bereiken. Dat we nog geen superintelligente AI krijgen via cloud computing is wel duidelijk, maar dat komt doordat gamers ontwikkelaars de vrijheid niet geven om te experimenteren. Dingen als cloud computing voor games komen maar traag op gang, en zal uiteraard ook stapje voor stapje gaan. Maar we durven zelfs kleine features al niet uit te proberen en beginnen gelijk massaal moord en brand te schreeuwen als een ontwikkelaar (of fabrikant in het geval van de Xbone) een always-online vereiste in z’n game (of console) stopt. We zijn toch vrijwel 100% van de tijd met internet verbonden op zowel console als PC. En ja, er kunnen soms storingen zijn met servers, maar daarom moet je een always online game niet op launch kopen ;). De servers van Blizzard runnen vrijwel 95% (Als het niet meer is) van de tijd zonder problemen en al hun games zijn always-online.

  16.   
    Turk–Life's avatar

    Stelling: Meer strategie games (bijv. Age of empires) voor de xbox en playstation. Electronic Arts heeft met red alert 3 bewezen dat het heel goed kan.