Recap: Game of Thrones: Seizoen 5 – Aflevering 8

Je zou toch echt even denken dat we bij aflevering negen zijn, maar dat zal toch zeker nog wel een week duren. Game of Thrones heeft eindelijk laten zien waar het allemaal om draait, want hoewel iedereen vecht om op de troon te kunnen zitten, hebben we nu eindelijk het echte gevaar gezien. Laten we dus snel verder gaan met een nieuwe recap. Nogmaals spoilers volgen!

HOLY SHIT, HOLY SHIT EN NOGMAALS HOLY SHIT. Wat vind ik het toch wel weer jammer dat ik mezelf toch zo graag aan de volgorde wil houden van de aflevering, want ik wil eigenlijk alleen maar over het einde praten. Dat is hoe goed het was en dat in een aflevering die tot nu toe het beste is van dit nieuwe seizoen. Niet alleen kregen we een spectaculair en griezelig eindgevecht, we kregen ook een sterke progressie in de verhaallijnen en natuurlijk Cersei die geslagen wordt door een lepel.

Game of Thrones opent met waar we vorige week zijn geëindigd, met Tyrion en Daenerys die eindelijk tegenover elkaar stonden. Nadat Tyrion zichzelf eerst nog moest bewijzen dat hij ook echt Tyrion was, moest hij ook nog bewijzen een goede raadsman te zijn. Eerst leek het er nog op dat Tyrion ervoor zou zorgen dat Jorah kon blijven, maar dat zou een zwakte laten zien in Daenerys, dus Jorah moest weg. Een paar scenes later zaten ze al samen lekker aan de wijn, verhalen vertellend over hun vaders, over of Tyrion nu wel of niet raadsman zal worden en of Daenerys het wiel gaat breken. Wat ben ik toch uitermate blij dat deze twee personages eindelijk tegenover elkaar zitten, want het zorgt voor enorm goede scenes waarin ze beide geweldig van elkaar afspelen. Het is zeker een bondgenootschap die het wachten waard was en ik verwacht nog zeker een paar geweldige scenes tussen de twee.

Cersei daarentegen heeft het zwaar… en dat maakt het alleen maar leuker. Hoewel het soms lastig is om de scenes te zien, want ik ben zelf toch wel stiekem een Cersei fan, is het toch wel weer erg fijn om haar eindelijk zo te zien. Ze heeft enorm erge dingen gedaan en dit is eigenlijk toch nog wel te min voor haar. Haar het water van de grond af zien likken, zorgt toch wel voor een goede wraak. Al helemaal als je bedenkt dat ze er zit door een monster dat ze zelf heeft gemaakt. Ze gaat het zeker nog zwaarder krijgen, want ze zal de daden die ze heeft gedaan nooit gaan toegeven. Het wordt dus nog afwachten hoe erg de scenes in de toekomst gaan worden.

Daarnaast hebben we ook nog even het verhaal opgepakt bij de Stark zusjes. Aria heeft haar eerste taak gekregen als “iemand anders”. En moet nu dus ook al gelijk iemand vergiftigen. Het wordt nog afwachten of ze het ook echt kan doen, maar het is een verhaallijn die nu behoorlijk in de versnelling gaat en dat is maar goed ook. Daarnaast zit Sansa nog steeds vast, maar heeft ze wel cruciale informatie verkregen over haar broertjes. Zoals we al weten, die leven namelijk nog. Hopelijk gaat dit ervoor zorgen dat Sansa sterker wordt en terug gaat vechten.

Dan komen we als laatste toch eindelijk aan bij Jon Snow, die op het moment toch wel de beste verhaallijn heeft. Het was eerst nog afwachten hoe het zou gaan aflopen met de Wildlings, want die konden elk moment gaan aanvallen. Daarom was het wel gaaf om Tormund zo tegen die Bone King aanviel met zijn eigen wapen. Het liet zien dat Tormund echt in het plan gelooft van Jon, wat later ook duidelijker werd met de bijeenkomst. Hier zien we wat meer van de Wildlings en hoe ze zelf over het plan denken. Één van hen, Karsi, gaat in het plan mee. De Wildlings die mee gaan worden op de boten gezet, Karsi zet haar dochters ook op de boten en dan heb je al het gevoel dat er wat groots staat te gebeuren. En dat gebeurde dan ook.

Want WINTER IS FINALLY HERE!!!! Ja mensen, we hebben eindelijk eens een groot gevecht gehad tussen de mensen en The White Walkers en wat voor gevecht was dat! Zelf heb ik nog niet de boeken gelezen (nou ja niet alle, maar ik ben ermee bezig), maar ben erachter gekomen dat dit dus een groot verschil is met wat er in het boek gebeurd. Wat ben ik daar blij mee zeg, want het heeft toch een van de meest grote en spectaculairste scenes tot nu toe opgeleverd. Het gevecht was van begin tot eind spannend, maar ook geweldig in beeld gebracht met special effects die je normaal niet in een televisie serie ziet.

We kregen niet alleen een gevecht tussen de mensen en de doden, maar ook een spectaculaire gevecht tussen Jon en een White Walker. En hoewel het eruit zag dat hij zou gaan verliezen, blijkt het dat zijn zwaard White Walkers kan doden. Dat krijg je ervan als je zwaard is gemaakt van Valyrian Steel. Komen die draken toch nog eens goed van pas. Daarna leek het allemaal tot een einde te komen. Dit totdat Jon naar boven keek, de andere White Walkers zag staan (waarvan één de koning is) en opeens alle doden naar beneden sprongen. Je denkt misschien, waarom? Nou, omdat ze dood zijn. Verder dood gaan ze toch niet dus ze staan gelijk weer op. Mijn god, wat een gave scene was dat! Iedereen moest rennen voor zijn leven.

En toen kwam toch echt het einde in zicht, echter niet voordat Jon en de koning elkaar een tijd lang aankeken en we konden zien hoe sterk een White Walker eigenlijk is. Iedereen die dood is gegaan bij het gevecht is nu dus een dode onder de macht van de koning. Dat is zwarte magie waar Melissandre niet eens tegen op kan met haar duivelse gebroed dat uit haar is geklommen.

Game of Thrones heeft deze week een geweldige aflevering afgeleverd, die ieders verwachtingen oversteeg. Het leek net alsof dit de negende aflevering was, waarin alles gebeurde en niemand het normaal overleefde. Game of Thrones heeft zojuist zijn beste aflevering van het seizoen laten zien. Het was spectaculair en toonde ons dat er niets gevaarlijker is dan de winter.

P.S. ik ben niet vergeten hoe Karsi zo zielig is overleden. Ze heeft een geweldige personage neergezet. Het duurde echter niet lang voordat kleine zombie kinderen haar aanvielen en ze niet terug kon vechten omdat ze zelf kinderen heeft. Hartverscheurend dat zo’n potentieel gaaf nieuw personage gelijk dood is gegaan.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren