Twitch verbiedt AO-games in aanloop naar release Hatred

ESRB, de instantie die games in de Verenigde Staten van een leeftijdsbeoordeling voorziet, onderscheidt verschillende categorieën. Vrijwel alle gewelddadige games, die in Nederland met een 18+ sticker in de winkels gelegd worden, krijgen van ESRB de “Mature 17+”-beoordeling. In de complete geschiedenis van de videogames is het echter twee keer voorgekomen dat ESRB deze stempel te mild vond en zich genoodzaakt zag de strengste beoordeling toe te kennen: “Adults Only (18+)”.

Dit is nu voor de derde keer het geval, want het controversiële Hatred kreeg begin dit jaar van ESRB een AO-beoordeling. Ontwikkelaar Destructive Creations reageerde destijds verontwaardigd:

Well, I’m not quite convinced why Hatred got AO rating while it lacks any sexual content, but it’s still some kind of achievement to have the second game in history getting AO rating for violence and harsh language only. Even if this violence isn’t really that bad and this harsh language is not overused. The guy from ESRB (by the way – very nice, polite and cooperative one) told me it’s all about ‘the context’ which people they’re testing gameplay video on will see.
Hatred is de derde game met een AO-beoordeling en, zoals de ontwikkelaar zelf al aangeeft, de tweede game die deze sticker ontvangt puur vanwege het geweld. Enkel Thrill Kill, een nooit verschenen vechtspel voor de PSOne, ging Hatred voor.

Eerder kregen onder andere Grand Theft Auto: San Andreas en Fahrenheit een AO-beoordeling, maar deze werden uiteindelijk voor de release nog gecensureerd in Noord-Amerika en kregen derhalve een Mature-sticker. De enige uitzondering is Manhunt 2, die met een AO-beoordeling uitgebracht werd voor de pc.

Destructive Games is allesbehalve blij met de beoordeling, aangezien AO-games niet uitgebracht mogen worden voor de consoles. Toch lijkt de studio geenszins van plan om zijn game te censureren:

I would prefer to get a standard M rating, because with AO we will have problems to get to consoles in the future, but on the other hand I think you guys (our fans) would be disappointed with it. I’m curious what PEGI will give us.
Nu de release van Hatred steeds dichterbij komt, heeft Twitch een opvallende aanpassing doorgevoerd in zijn beleid. Het is voortaan niet meer toegestaan om via Twitch games met een AO-beoordeling te streamen. De hierboven besproken gecensureerde versies van AO-titels als GTA: San Andreas en Fahrenheit: Indigo Prophecy mogen wel gestreamd worden. Games die door het Europese PEGI van een 18+-beoordeling voorzien zijn, mogen enkel gestreamd worden zolang de ESRB ze niet van het AO-zegel voorzien heeft. Op zijn blog verklaart Twitch dit besluit:
Our goal at Twitch is to create a safe, welcoming, inclusive community platform where everyone can feel comfortable and have fun. Previously, we made game-specific decisions about which games would and would not be available for broadcast – sometimes due to overtly sexual content, sometimes due to gratuitous violence. Simply put, AO games are not welcome on Twitch.
Wat vind jij deze beleidswijziging? Laat het ons weten in de reacties!

 1.   
  Alfa Warrior's avatar

  Ik vind het aandachttrekkerij van de ontwikkelaars, je spel gewoonweg betekenisloos vol stoppen met bloederige scenes en extra veel dood gewoonweg om te kunnen zeggen: We did it!

 2.   
  VkraM16's avatar

  Goed dat ze dat gedaan hebben. Ik vind dit spel in moreel opzicht echt een krankzinnig gestoord spel. Wil ik niks mee te maken hebben.

 3.   
  Tom's avatar

  Als Twitch op een morele queeste wil gaan, moeten ze dat vooral doen. Kan me voorstellen dat niet iedereen daar even blij mee is.

 4.   
  nanathan's avatar

  ik vind het goed. we moeten onze community beschermen. zinloos geweld kan niet gepromoot worden.

 5.   
  michael030's avatar

  we moeten onze community beschermen???

 6.   
  Regge's avatar

  uhm jammer, kan ik niet kijken of het wat is voordat ik het aanschaf:/

 7.   
  Downzilla's avatar

  Wat een bs. Ik weet niet of iemand al gameplay heeft gezien maar het lang niet zo erg als die trailer het eruit laat zien. De moraalridders en de media hebben het gewoon opgeblazen. Het is maar een spelletje mensen.

 8.   
  Alias's avatar

  Regge schreef, "uhm jammer, kan ik niet kijken of het wat is voordat ik het aanschaf:/ "

  Op Youtube is nog altijd genoeg gameplay materiaal te vinden om een kijkje te nemen. 😉

 9.   
  Fabianb's avatar

  Het blijft lastig. Het spel gaat voor mij zelf ook te ver, maar om het een soort van te censureren vind ik eigenlijk nog belachelijker. Vrijheid gaat bij mij nog altijd boven onderdrukking. 😛

 10.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Heb laatst wat gameplay gezien, viel echt heel erg mee allemaal. Deed me heel erg denken aan de eerste Postal. Het is zoals Downzilla zei opgeblazen door de moraalridders en verschillende gamesites (De game vergelijken met wat Anders Breivik heeft gedaan ging ook nogal ver). Ik dacht dat de gaming community wel wat kon hebben qua gewelddadigheid. Maar dat terzijde, censuur is altijd -1

 11.   
  DeAdSeYe's avatar

  nanathan schreef, "ik vind het goed. we moeten onze community beschermen. zinloos geweld kan niet gepromoot worden."

  Dus, jij speelt alleen games waar geen geweld in voorkomt? Dus geen shooters, GTA, MMORPG’s of allerlei andere zaken.

  Ik sta er wel van te kijken dat mensen GTA of bijv. zo’n games als Postal wel waarderen maar Hatred niet. Ik heb ook nog nooit zoveel hypocriete en achterlijke gamers gezien.

  Ze haten allemaal Hatred maar van de andere kant starten ze games zoals GTA V op en lachen zich kapot wanneer er onschuldige mensen worden vermoord of rare dingen gebeuren waar onschuldige mensen bij omkomen.

  Hoevaak gaan mensen daar wel niet op killing spree? Owjah, tegen woordig heb je ook animaties waar je een onschuldige met een bijl op z’n hoofd slaat en vervolgens in z’n buik trapt om de bijl weer eruit te halen. Maar dat is allemaal OKEEEEE omdat het GTA V is.

  Sjesus, wat een hypocriete benden!

  Nu gaan mensen zeggen, maar in Hatred is het doel om onschuldige mensen te vermoorden. Dat klopt, maar in GTA kom je er ook niet onderuit om mensen te vermoorden en daar zitten ook vaker onschuldige tussen.
  Het is ook apart dat Carmageddon geen kritiek krijgt, waar je een match kunt winnen door alle onschuldige mensen kapot te rijden.

  Al dat hypocriete en zielige gedoe…….. Het is en blijft een game man, als je geen verschil ziet tussen werkelijkheid en een game, zou ik liever langs een doctor gaan.

  Al dat zielige gedoe man. 😕

  Tjah, ik ben het onderhand gewend dat mensen een 2de gezicht hebben. Van de ene kant zijn ze ergens tegen, maar van de andere kant ook weer voor. Want tjah, GTA zou natuurlijk erg saai zijn zonder geweld en in shooters zou het raar zijn als er verf balletjes uit het geweer kwamen.

  Geweld = geweld, hoe je het wend of keert of wat het verhaal is. Het is ook raar dat Twitch zoveel optreed tegen zo’n dingen, maar andere dingen waar WEL opgetreden moet worden, gebeurt helemaal niks.

  Laten we het maar niet hebben over sexuele dingen in games, want owjeeeee dan heb je ook teveel gezegd.

  En de media? Tjah, die gooit alleen maar meer olie op het vuur…..

 12.   
  Musicman88's avatar

  Twitch is hypocriet, dan moeten ze meer games gaan verbannen als ze het om het geweld doen. Ik hoop dat er een goede nieuwe tegenhanger voor Twitch gelanceerd gaat worden, die deze onzin weg laat. En gewoon alle games toe staat. 😛

  Voor de mensen die Hatred niet willen zien in de “community”, wat daar dan ook mee bedoeld mag worden, ga gewoon Hello Kitty Island Adventure spelen ofzo, of is dat al te gewelddadig? 😉