Recap: Game of Thrones: Seizoen 5 – Aflevering 6

Nu we over de helft zijn van seizoen 5 begint Game of Thrones op te bouwen naar de finale. Dat was vorige week al te merken met verschillende grote veranderingen in de verhaallijnen van Jon Snow en Daenerys Targaryen. Deze veranderingen zijn op het moment nog niet te merken, omdat deze week Game of Thrones weer andere verhaallijnen oppakt. Dus laten we snel beginnen met de recap van Game of Thrones S05E06. Nogmaals spoilers volgen!

Het is alweer twee afleveringen geleden dat Arya te zien was in Game of Thrones. Voor andere shows zou dat niet zo lang zijn, maar die hebben ook meestal 24 afleveringen en Game of Thrones maar 10. Daarom is het weer fijn om haar terug te zien, aangezien haar verhaallijn veel potentie heeft. Dat beginnen we nu ook al te merken. Haar verandering in het worden van een “no one” begint vorm te krijgen.

Hoewel ze volgens Jagen H’ghar nog eigenlijk niet niemand kan worden, kan ze volgens hem wel iemand anders worden. En ja dat is inderdaad behoorlijk verwarrend. Het was een belangrijke aflevering voor Arya, waarin ze moest bewijzen dat ze kon liegen over haar leven om een nieuw persoon te worden. Ook mocht ze eindelijk voorbij de deur om te kunnen zien waar de lijken naartoe gaan. Het was een behoorlijk verontrustend beeld om al die hoofden in die tombe te zien. Arya was er zeker onder de indruk van en het geeft haar ook meer een beeld voor wat het betekend om niemand te zien. Ze heeft een grote stap kunnen maken, maar het wordt afwachten of ze ook echt haar oude leven achter zich kan laten.

Jorah en Tyrion zijn nog steeds onderweg naar Mereen. Ik had het er al eerder over dat ik bang was dat het erg lang zou gaan duren voordat ze aan zouden komen in Mereen. En hoewel we enorm goede scenes hebben gekregen met de tocht van Tyrion, word het nou wel eens tijd dat ze in de stad arriveren. Het enige wat er deze week bij hun gebeurde, was dat we nog herinnerd worden dat Jorah is aangeraakt door een Stone Men. Er vond ook een gesprek plaats over vaders en ze werden gepakt door slavenhandelaren. Het is nu dus maar weer hopen dat de slavenhandelaren ze snel naar Mereen zullen brengen zodat Tyrion eindelijk Daenerys kan ontmoeten.

Dan zijn we deze aflevering ook weer even in Dorne terechtgekomen, waar we een Myrcella zien die verliefd is en tijdens het kussen word onderbroken door haar oom/vader Jaime. De Sand Snakes waren ook weer aanwezig in de aflevering en konden een iets beter beeld geven, maar ik ben nog steeds niet onder de indruk. Toen het werd aangekondigd dat de Sand Snakes zouden deelnemen dit seizoen, werd het als iets groots gezien. Maar alles wat we tot nu toe hebben gekregen is een minuscuul gevecht. We weten dat ze dit allemaal doen uit wraak, maar als drie behoorlijk gevaarlijke meisjes niet eens een anderhalve persoon (want Jaime is natuurlijk zijn hand kwijt) aankunnen, weet ik niet of dit wel het wachten waard was. Het gevecht was wel leuk om te zien, maar liet niet een al te grote indruk achter. Dus het is hopen dat ze snel met een groter gevecht kunnen terugkomen.

Cersei heeft ook weer eens grote week. Maergery’s moeder is terug en dacht dat ze Cersei wel aankon. Om eerlijk te zijn dacht ik dat ook wel, maar dan had ik ook niet zien aankomen dat Cersei zowel Loras als Margaery zou oppakken. Het is een twist die groots kan gaan uitpakken. Het is daarnaast wel jammer te zien dat Tommen nog steeds zo zwak is en zelfs zijn mannen achterhoud wanneer zijn vrouw wordt opgepakt. Hij had makkelijk Margaery kunnen redden, maar het is en blijft een moederskindje. Het is daarom dus zeker te hopen dat hij snel tegen haar in gaat, want anders gaat het nog een stuk gevaarlijker worden voor zowel Loras als Margaery. En anders is het maar hopen dat Olenna ze kan redden.

Als laatste komen we aan bij Sansa. Het leek er even op dat Sansa weer sterker begon te worden, nadat ze opkwam tegenover Myranda. Ze begon eindelijk zelfstandiger te worden. En hoewel ze natuurlijk moeite had met trouwen, wist ze dat ze dat moest doen om Winterfell terug te krijgen. Maar dan komt het einde van de aflevering, wat behoorlijk bruut was om te zien. Ik kreeg zelf eerst nog wel de indruk dat Ramsay normaal zou gaan doen, maar dat is dus mooi even niet zo.

Nu is Sansa dus verkracht door Ramsay en Theon moest nog toekijken ook. Ergens dacht ik nog dat Theon Ramsay zou gaan aanvallen en Sansa zou gaan bevrijden. Nu is het hopen op een bloederige dood voor Ramsay. En het liefst nog door Sansa ook. Ik denk zeker wel dat Sansa er hierdoor sterker zal uitkomen. Ze doet dit allemaal om de macht terug te kunnen krijgen en wraak te kunnen nemen op de mensen die haar familie van haar hebben afgenomen. Ze weet waarvoor ze het doet en ze is blijkbaar dus bereid om er alles voor te doen.

Game of Thrones had op zich wel weer een goede week. Hoewel sommige scenes tegenvielen, vooral die van Dorne, waren er toch weer een hoop momenten die het verhaal in de goede richting brengen. En dat is wel nodig ook nu het einde in zicht is.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren