Eerste indruk op: Wayward Pines


Er komen tegenwoordig regelmatig nieuwe series uit, maar een serie als Wayward Pines is eentje die opvalt. Niet alleen omdat onze eigen Nederlandse Common Linnets voor de soundtrack zorgen, maar ook omdat de serie vol zit met goede acteurs. M. Night Shyamalan is de bedenker van de serie, wat ons na zijn redelijk teleurstellende films een beetje sceptisch maakt. We keken de eerste aflevering, die afgelopen donderdag in premiere ging op Fox.

De eerste aflevering van Wayward Pines begint vrij rommelig. Matt Dillon’s personage Ethan Burke wordt wakker in het bos na een zwaar ongeluk (een klein beetje gejat van de eerste aflevering van Lost). De auto waar Ethan in zat is compleet verbrand gevonden en niemand schijnt te weten waar hij is. Ethan is ondertussen op onderzoek uitgegaan in het dorpje Wayward Pines. Hier zouden twee van zijn collega’s zijn verdwenen. Ethan probeert contact op te nemen met de buitenwereld, maar niemand wil hem helpen en iedereen in het plaatsje doet erg mysterieus.

Ik wil liever geen spoilers geven over de eerste aflevering, daarom houd ik de samenvatting zo kort mogelijk. Zeker aangezien de eerste aflevering meteen al zo’n vijf grote onthullingen heeft. Vooral de cliffhanger van de aflevering is vrij schokkend en het is erg jammer dat er al meteen zoveel wordt vrijgegeven, maar de schokkende cliffhangers zijn natuurlijk ook wel een beetje een kenmerk van M. Night Shyamalan (kijk maar naar films als the Sixth Sense en The Village).


Matt Dillon is een prima hoofdpersoon, maar het zijn in het verhaal de bijpersonen in het dorp Wayward Pines, die de sterkste indruk maken in deze eerste aflevering. Deze worden allemaal gespeeld door redelijk goede acteurs, die je het gevoel geven alsof je vast zit in een enorm spookhuis. Melissa Leo, die een gestoorde zuster speelt, weet veel indruk te wekken, maar de acteur die het meest schittert is Terrance Howard. Hij is de scherrif van dit ‘Stepford wives-achtige’ dorpje. Hij zal waarschijnlijk nog een flinke rol gaan spelen in het verhaal.

Ik vind het erg moeilijk om nu na de eerste aflevering al een conclusie te trekken over deze serie. Ik denk dat je minimaal drie afleveringen moet kijken om te kunnen concluderen of je je verder laat meeslepen in het zorgeloze wereldje van Wayward Pines. Ik zelf ben nog een beetje sceptisch, maar wie weet wat de aflevering van vandaag zal gaan brengen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren