Recap: Game of Thrones: Seizoen 5 – Aflevering 5

We zijn al halverwege het vijfde seizoen van Game of Thrones en dat is te merken ook. De acties die mensen maken krijgen grotere consequenties en nieuwe verhaallijnen worden ingezet bij de grootste personages dus laten we snel beginnen met de nieuwe recap. Nogmaals spoilers volgen.

“Kill the boy” is de aflevering van Daenarys en Jon. Hoewel de andere verhaallijnen net zo veel aandacht kregen en er een geweldige eindscene was, waren de grootste veranderingen in hun verhaallijnen. Ook slaat de titel van de aflevering het meeste op hun, want hoewel er geen jongen is vermoord, moesten deze twee personages wel hun oude zelf overkomen om nieuwe beslissingen te kunnen maken.

Daenarys kan eindelijk weer haar draken gebruiken en wat was het gaaf om ze weer eens in actie te zien. Ze neemt de rijken van Mereen gevangen en begint ze één voor één aan haar draken te voeren. Dit kwam allemaal doordat we nou weten wie er vorige week uiteindelijk dood is gegaan, namelijk Ser Barristan. Grey Worm heeft het overleefd en kon eindelijk zijn liefde verklaren voor Missandei.

Daenarys ging niet door met haar besluit en nam een hele andere weg. Na haar gesprek met Missandei, waarin ze haar verteld dat Daenarys helemaal geen advies nodig heeft, doet Daenarys wat zij denkt dat goed is. Ze laat de rijken gaan, ze opent de “fighting pits” voor de vrije mensen en ze heeft besloten met Hizdahr zo Loraq te trouwen. Hoewel er nog geen echte uitleg is waarom ze deze keuze heeft gemaakt, verwacht ik wel dat er zeker meer achter zit. Ze zal niet zomaar met iemand gaan trouwen en ik verwacht zeker dat er nog een addertje onder het gras zit.

Jon heeft ook veel actie ondernomen. Samen met Tormund gaat hij de wildlings terugbrengen, zodat als de Walkers aanvallen, ze genoeg mannen hebben om zichzelf te verdedigen. Het is een goed besluit, maar zeker niet iedereen is er mee eens. De Wildlings hebben vrienden en ouders vermoord van zowat iedereen in de Night’s Watch en er is dus veel tegenstand. Maar Jon laat zien dat hij als Lord Commander niet terugdeinst en zal zijn plan uitvoeren met de hulp van Stannis.

Stannis zelf had ook nog een goede scene met Sam, waarin hij vertelde over de strijd tussen zijn broer en Sam’s vader. De show is zeker bezig met het verbeteren van Stannis zijn personage en liet hier dus zien dat Stannis ook een hart heeft. Daarom is het toch ook wel weer een vreemd dat Stannis vertrekt. Het leek erop dat hij achter Jon zijn besluit stond, en dat is ook zo, maar het is niet duidelijk waarom hij nou weg gaat. Het geeft eigenlijk meer een onheilspellend gevoel, alsof er iets groots aan het komen is wat gevaarlijk gaat worden (Hoewel, zoals normaal Winter is Coming. Dus).

Sansa had ook een sterke aflevering waarin ze hulp kreeg van de mensen van het Noorden. Ook is ze eindelijk Theon/Reek tegengekomen. Het is fijn dat dit eindelijk uit de weg is want het maakt het een stuk interessanter dat ze nu weet dat Theon er nog is. Daarnaast was het ook nog fijn om haar kort te zien lachen toen Roose bekend maakte dat hij een nieuwe zoon krijgt.

Dit allemaal zorgt ervoor dat Ramsay waarschijnlijk geen macht meer heeft/krijgt. De scene tussen hem en zijn vader was bijna bruut te noemen, terwijl er niet in werd gevochten. Hoe Roose vertelde hoe hij Ramsay’s moeder had verkracht (en haar geliefde had opgehangen) was al erg genoeg. Maar dan ook nog zeggen dat hij Ramsay als baby bijna had vermoord was een soort kers op de bloederige taart. Het is niet dat je medelijden krijgt met Ramsay. Hij is nog zacht gezegd een klootzak, dus het is allemaal verdient wat hij krijgt te horen, maar het is nog maar afwachten hoe dit allemaal gaat aflopen voor Sansa.

De aflevering eindigde op een hoge noot. Tyrion en Jorah waren aangekomen in Valyria, wat er prachtig uitzag. En dat moest allemaal nog even mooier worden door Drogon (de rode draak) voorbij te laten vliegen. Tyrion’s verbaasde gezicht was ook fantastisch. Het was een enorm prachtig moment in de show, dat een behoorlijk gevaarlijke wending nam. Jorah en Tyrion werden aangevallen door de Stone Men en een spannend gevecht leek nog even een dodelijk einde te krijgen wanneer Tyrion in het water sprong en werd meegetrokken door een Stone Men.

Gelukkig wist Jorah onze kleine vriend te redden. Dit had gewoon een normaal einde kunnen betekenen voor de aflevering, maar dat was het niet. Jorah is aangeraakt door een Stone Men, waardoor hij nu dus zelf een Stone Men word. Dat is nog eens een einde.

Game of Thrones was weer eens exceptioneel goed deze week met de terugkeer van de draken, gevaarlijke nieuwe personages en nieuwe richtingen in de verhaallijnen. Nu we op de helft van het seizoen zitten was dit ook wel nodig. Het is nu weer afwachten tot volgende week hoe sommige besluiten zullen vergaan.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren