MN achtergrond: Mijn fascinatie voor behind the scenes foto’s


Ik heb geen idee wanneer en waarmee het is begonnen, maar ik ben in de loop der jaren gefascineerd geraakt door behind the scenes foto’s van zowel films als series. Mijn liefde wordt inmiddels alleen maar meer gevoed door alle behind the scenes beelden die tegenwoordig op nieuwe Blu-rays verschijnen. Toch blijft mijn voorkeur uitgaan naar de stilstaande beelden, omdat ik daarmee de kans krijg het gevoel wat er in zo’n beeld zit even bij me te houden en ervan te genieten.

Films zijn iets bijzonders en er gaat veel werk inzitten. In onze snelle samenleving zijn we niet altijd bewust meer van het feit dat er veel tijd gaat zitten in het maken van de films en series waar we van houden of hielden. Het blijft mensenwerk en hoewel de glamoureuze wereld van Hollywood tot de verbeelding spreekt en iedereen perfect lijkt te zijn, zorgen de behind the scenes beelden voor een broodnodige realitycheck. We hebben te maken met gewone mensen met gevoelens en emoties die hun werk proberen te doen. In behind the scenes foto’s lijken vijanden vrienden, worden tegenstellingen overeenkomsten en wordt illusie werkelijkheid. De contrasten in sommige foto’s zijn werkelijk prachtig.

Sommige mensen vinden het ontdekken van deze ‘waarheid’ totaal overbodig, maar ik krijg door het zien van dit soort plaatjes juist meer respect voor de makers, de acteurs en het uiteindelijke totaalplaatje. Mijn favorieten bestaan uit foto’s die een stukje laten zien van een iconische scene, maar dan vanuit een andere hoek, maar ook van acteurs die tussen de takes door even wat anders aan het doen zijn. Daarnaast heb ik een zwak voor oude films en beelden uit echte klassiekers, waaronder de films van Hitchcock. Ik denk dat het komt doordat er toen nog weinig special effects mogelijk waren en de makers het moesten hebben van hun creativiteit.

Hieronder een aantal van mijn favorieten die ik graag met jullie wil delen:

The Birds: Een favoriet omdat ik gek ben op Hitchcock en zwart-wit films.

The Shining: De twee kleine meisjes die veel mensen de stuipen op het lijf joegen lijken op deze foto toch een stuk vriendelijker.

Godzilla (1954)

Back To The Future: Een favoriet omdat ik voor het zien van deze foto nooit had verwacht dat het op deze manier zou zijn gemaakt.

Jurassic Park

Jurassic Park III

Harry Potter: Op het eerste oog lijkt deze foto niet heel bijzonder en lijkt actrice Maggie Smith lol te hebben met een fake krantje uit de film. Wat je misschien niet wist is dat de actrice tussen de takes door moest uitrusten, omdat ze in de periode dat de films werden opgenomen chemotherapie onderging.

Star Wars: The Empire Strikes Back: Het filmen van de opening credits.

Star Wars: R2D2 die een broodje eet.

Star Wars: Return of the Jedi: Deze foto van Carrie Fisher en Warick Davis, die de Ewok Wicket speelde, is gewoon prachtig.

The Dark Knight: De legendarische Joker van Heath Ledger die met zijn skateboard over Christan Bale heen springt.

Iron Man: Een werkbespreking tussen regisseur en acteur onder het genot van donuts.

Batman foto’s uit verschillende films
Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren