Recap: Game of Thrones: Seizoen 5 – Aflevering 3

Na twee afleveringen vol politiek gebabbel, lijkt het er eindelijk op dat Game of Thrones begint te versnellen. In deze aflevering wordt nog steeds veel gepraat, maar gelukkig zijn er ook een hoop dingen omgeslagen. Laten we dus maar snel gaan beginnen aan de nieuwe recap. Nogmaals; spoilers volgen.

Game of Thrones gaat gelijk weer verder met het verhaal van Arya. Nadat ze vorige week eindelijk Jagen H’ghar had gevonden, dacht ze dat ze kon gaan beginnen met de training om een van de Faceless Men te worden. Helaas is dat nog niet zo; ze moet de grond vegen. Jagen wil dat ze eerst van haar verleden afkomt, dus moet ze van de spullen afkomen die haar Arya Stark maken.

Hetgeen wat dit verhaal zo interessant maakt is dat Maisie Williams net zo sterk is als Arya. De scene waarin ze afstand neemt van haar eigendommen is een klein beetje emotioneel en je begrijpt ook dat ze Needle niet weg kán gooien. Ze wil maar al te graag een Faceless Man worden, maar afstand doen van de spullen die haar doen denken aan haar familie is zwaar. Het zal zeker in de komende afleveringen een zware tocht voor Arya worden.

Daarnaast zijn we ook verder gegaan met het verhaal van Sansa. Ze kwam veel voor in de aflevering en moest een zware beslissing maken. Littlefinger wil dat ze met Ramsay Bolton trouwt, de zoon van Roose Bolton, die haar broer en moeder heeft vermoord. Na de uitleg van Littlefinger, dat ze sterk moet zijn om haar familie te wreken, besluit ze om met het plan door te gaan hoe zwaar het ook is. Daarbij is Ramsay Bolton nou ook geen pretje en zal hij vast voor wat problemen gaan zorgen. Dat konden we al merken aan Reek/Theon, hoe hij met hem omgaat. Nu Sansa daar ook is duurt het zeker niet lang voordat zij hem herkent.

Jon Snow was ook weer prominent aanwezig in de aflevering. Nadat hij vorige week werd gekozen als Lord Commander of the Night’s Watch, moest hij nu al veel tegenstand brengen tegen zowel Stannis Baratheon en de Night’s Watch zelf. De bastaard laat nu zien dat hij macht heeft en dat wil gebruiken om de Night’s Watch zo ver mogelijk te krijgen. Zijn machtsgebruik was al aardig te merken in het gesprek met Baratheon, maar zijn uiteindelijke besluit om alsnog het hoofd van de relschopper af te hakken, was bruut. Het was zeker geen verkeerde beslissing, aangezien Jon moet laten zien dat hij nu degene is die de leiding heeft en hij niet kan terugdeinzen. Zowel Baratheon als de Night’s Watch zelf vormen een gevaar voor Jon en hij moet laten zien dat hij alles onder controle heeft. Het is een goede ontwikkeling die ervoor zorgt dat Jon meer zijn eigen personage word in plaats van de hele tijd maar rond gecommandeerd te worden. Het is natuurlijk afwachten of hij de rol kan behouden.

Dan is er nog het huwelijk van Margaery en Tommen, tot ergernis van Cersei. In haar ogen pakt de nieuwe, jongere koningin haar familie én status af. Nadat je de twee verschillende dames apart met Tommen ziet praten (lees: manipuleren), komen de twee elkaar tegen. Cersei lijkt te proberen een betere band te krijgen met Margaery, uit angst Tommen te verliezen. Ondertussen deelt de lieftallige brunette aardig wat steken onder water uit. Cersei slikt het met moeite, maar ze doet het wel. De dames laten in ieder geval zien dat niet alle gevechten met zwaarden worden gevochten.

Cersei heeft ook nog een ander verhaallijn, in de vorm van de Sparrows. Hoewel de Sparrows pas in beeld zijn gekomen, hebben ze nu al wel een goede indruk gemaakt. Het lijkt er alsnog op dat ze alleen maar goed willen doen en het is te hopen dat ze indruk kunnen maken op Cersei.

Ook hebben we een indruk gekregen van de achtergrond van Brienne. De scene was echt enorm goed gespeeld door Gwendoline Christie en het verhaal dat ze vertelde was hartverscheurend. Het is natuurlijk ook leuk om te zien dat ze vanaf nu Podrik gaat helpen met vechten. Het is een interessante vriendschap die er ontstaat, waarbij beide respect voor elkaar tonen.

Als laatste hebben we dan nog het verhaal van Tyrion en Varys. In het begin leek het nergens naartoe te gaan, al was de woordenwisseling tussen de twee erg grappig. Dat Jorah Tyrion heeft ontvoerd om naar Daenerys te brengen (wat Tyrion al zelf van plan was) versnelt het verhaal wel gelijk. Tot nu toe zag het eruit alsof we nog wel ongeveer vijf afleveringen moesten gaan wachten totdat Tyrion en Daenerys elkaar zouden gaan ontmoeten, maar dat zal een stuk eerder zijn. Het enige wat jammer is, is dat we de enorm amusante gesprekken tussen Tyrion en Varis nu gaan missen.

De verhaallijnen begint meer vaart te krijgen. Er worden harde beslissingen genomen door de personages die grote consequenties hebben voor iedereen. Jon Snow heeft nog steeds de optie om Jon Stark te worden, maar dat zou betekenen dat hij zijn ‘familie’ bij The Wall moet verraden, waar de doostraf op staat. Daarnaast heeft Cersei misschien een nieuwe bondgenootschap en een vijand die haar erg in de weg staat. Arya kan haar verleden niet achterwege laten, wat haar zeker nog problemen zal opleveren. Rondom Brienne en Podrick is er niet veel gebeurd, behalve dat Pod vanaf nu getraind zal worden. En dan het moment waar iedereen waarschijnlijk naar uitkijkt; Tyrion staat op het punt om Daenerys te ontmoeten, wat zeker heel interessant beloofd te worden.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren