Game of Thrones: In memoriam

Het nieuwe seizoen is begonnen, maar wie zijn er intussen al dood, en waarom ook alweer? Aangezien er nogal wat afgemoord wordt, zullen we niet iedereen noemen, alleen de personages waarvan je de naam misschien nog weet. Pas op, spoilers van seizoen een t/m seizoen vier!

House Arryn


Alles wat tot nu toe is gebeurd, stroomt voort uit de dood van Jon Arryn, de man van Catelyn Stark’s zus. Tot zijn dood stond hij ook bekend als de Hand of the King, maar hij was te nieuwsgierig. Hij kwam erachter dat Joffrey en de andere koninklijke kinderen niet van Robert Baratheon kwamen, maar van Jaime Lannister. De Lannisters wilden natuurlijk niet dat dit nieuws naar buiten zou komen, dus hebben zij Jon Arryn omgelegd. Later gaat ook Lysa, Catelyn’s zus, ten onder. Littlefinger gaf haar een zet en ze viel door haar eigen moondoor.

House Stark


Uiteindelijk heeft Ned Stark hetzelfde pad bewandeld, met bijna hetzelfde einde als Jon Arryn. Hij kwam achter ook het Lannister-geheim. Dat zijn vrouw Tyrion gevangen nam heeft hem waarschijnlijk alleen maar sneller het graf ingeschoven. Met zijn dood werd iedereen die voor Stark werkte opgespoord en ook ter dood gebracht. Arya wist te ontsnappen dankzij haar ‘dansleraar’ Syrio Forel. Sansa blijft ook leven, maar wordt aan alle kanten gemanipuleerd door de Lannisters. Gelukkig wordt ze zelf, gedurende de seizoenen, steeds beter in manipuleren.

Helaas, pindakaas, het ergste lot van de familie moest nog komen. We hebben waarschijnlijk allemaal nog de Red Wedding in onze ogen gebrand staan. Onder bevel van Tywin Lannister verraden House Frey en House Bolton de Starks en vermoorden de halve familie (Robb Stark, Catelyn Stark en Robb’s vrouw) en hun leger.

House Lannister


De verliezen van deze familie bleven vrij schaars, tot seizoen vier. Een moment wat voor meesten fans een favoriet zal zijn, is de vergiftiging van Joffrey tijdens de zogeheten Purple Wedding. Een paar afleveringen later wordt Tywin, terwijl hij rustig op de WC dacht te zitten, met een kruisboog neergeschoten door zijn eigen zoon Tyrion. Crappy way to die, huh? Voordat de Imp dit doet, komt hij echter langs zijn vader’s kamer, waar zijn geliefde Shae ligt. Zij grijpt naar een mes, maar Tyrion wurgt haar voordat ze iets kan doen.

House Baratheon


Een kleine familie. Van de drie bekende Baratheons, Robert, Stannis en Renly, leeft alleen Stannis nog. Robert overleed tijdens de jacht op een groot zwijn. Hij was dronken gevoerd door Lancel Lannister, zodat een ongeluk in een minder klein hoekje zou zitten. Renly (kennen we die nog? Getrouwd met Margaery, maar hij sliep met haar broer.) wordt vermoord door het schaduwwezen wat Melisandre en Stannis voortbrengen.

House Targaryen


Al sinds ze klein is heeft Viserys de macht over de kleine Daenerys. Hij verkoopt zijn zusje aan Khal Drogo in ruil voor een leger om de Iron Throne terug te pakken. Niet zo slim, want dankzij haar aanzien na het huwelijk met de Khal krijgt ze steeds meer zelfvertrouwen. Uiteindelijk wordt Viserys’ respectloze gedrag hem fataal. Hij lapt Dothraki-regels aan zijn laars, wat Drogo pissig maakt. De gespierde leider pakt zijn gouden accessoires bij elkaar, stopt het bij elkaar in een pot tot het gesmolten is en giet het hete, vloeibare goud over het hoofd van Viserys, die schreeuwend ten onder gaat.

Jammer genoeg blijft het geluk niet aan Daenerys’ zijde staan. Drogo raakt licht gewond tijdens een gevecht, maar de wond raakt geïnfecteerd. Daenerys vraagt hulp aan maegi Mirri Maz Duur, maar zij blijkt niet te vertrouwen. De Kahl raakt in een soort coma en Dany besluit hem uit zijn lijden te verlossen door hem te laten verstikken. Een compleet slechte afloop heeft dit niet, want bij het verbranden van zijn lichaam loopt Daenerys het vuur in terwijl ze haar drakeneieren bij zich heeft. Ze overleeft de vlammen en haar eieren komen uit, zo ontstaat de moeder der draken.

The Night’s Watch


Niet echt een house, maar ze noemen elkaar wel broers en familie. De eerste om hier te noemen is Benjen Stark. Hij is de reden dat Jon graag het zwart wil aannemen en zo snel mogelijk op ranger-missies wil. Benjen verdwijnt en is nooit meer teruggevonden, alleen twee van zijn metgezellen op de reis, ten noorden van The Wall. Zeker is het niet, maar waarschijnlijk is hij dood.

Daarna, rond de tijd dat Jon Snow bij de wildlings wil aansluiten, raakt Qhorin Halfhand in gevecht met Ned Stark’s bastard. Dit doet hij om te zorgen dat wildlings geloven dat Jon zijn eed van de Night’s Watch breekt.

Bij Craster’s Keep laat Jeor Mormont het leven, toenmalige Lord Commander. De heren van de Night’s Watch zijn er niet blij mee dat hij niet wil ingrijpen bij Craster, dus steekt Rast een mes in zijn rug.

Als laatste noemen we Grenn en Pyp, die rond dezelfde tijd bij de Watch kwamen als Jon. Gren en Pyp leggen beide het lootje in de negende aflevering van het vierde seizoen. Gren gaat ten onder samen met een paar andere broeders die de tunnel moesten bewaken. Daar komen ze tegenover een reus te staan, die ze succesvol vermoorden. Dit moet iedereen echter met hun leven bekopen. Pyp krijgt echter een pijl door zijn keel ban het liefje van Jon, Ygritte (die een wildling is). Zij overleeft deze beruchte aflevering overigens ook niet. Een kind schiet haar succesvol neer.

En dan nog seizoen vijf.
Let op, heb je nog niets gezien van het nieuwste seizoen, sla de eerstvolgende alinea dan even over.
In seizoen vijf zijn intussen ook al een paar belangrijke personen dood gegaan. Daarvan is Mance Rayder misschien het opvallendst; in de boeken sterft hij niet. In ieder geval niet op dit punt van het verhaal, niet op deze manier.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mensen dood gegaan, maar als iedereen genoemd moet worden, is een klein boekwerk schrijven waarschijnlijk een beter idee. De Washington Post heeft wel een handige infographic met alle 456 doden van seizoen 1 t/m 4. Zijn er nog personages die er niet tussen staan of weet jij nog een brute sterfscene? Laat het in de reacties weten!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren