MN Achtergrond: The Force Awakens wordt geweldig!

Te makkelijk! Teveel clichés! Het zijn slechts een paar typeringen die ik te horen kreeg na het verschijnen van de laatste trailer van Star Wars: The Force Awakens. Zelden heb ik zo’n grote onzin gehoord van mensen die er helemaal niets van begrijpen! Er is genoeg aan te merken op regisseur J.J. Abrams, maar in het geval van Star Wars lijkt hij gewoon te doen wat hij moet doen. Geen gewauwel, geen gedoe, gewoon Star Wars zoals het moet zijn! Trek dat blik oude bekenden maar open! Gebruik maar quotes uit de originele trilogie! Hou het Star Wars!

Nostalgie voor iedereen!
Wat is er fijner dan nostalgie? Of het nu gaat om films, games of boeken, als er een nieuw deel verschijnt in een langlopende reeks, dan willen we het gevoel van vroeger terug. Niet voor niets hebben mensen bijna altijd zin in een terugkeer van geliefde franchises. Of je nu 24 bent en terug verlangt naar de oude Pokémon, of dat je 30 bent en blij bent met een nieuwe X-files-serie of dat je 40 bent en prachtige herinneringen hebt aan de originele Star Wars-trilogie. Nostalgie is leuk voor iedereen!

Daarom ben ik zo blij met de laatste Star Wars-trailer. Laten we eerlijk zijn, de prequel-trilogie was niet wat we gehoopt hadden. Episode 3 vond ik nog wel vet (lekker duister en evil!), maar George Lucas heeft kansen gemist. De prequel-trilogie was leuk, omdat het verhaal verteld moest worden, maar het had zoveel beter gekund. Toen Disney en J.J. Abrams aan de slag gingen met The Force Awakens, was de angst groot dat er te weinig van het oorspronkelijke Star Wars zou overblijven. Na het zien van de nieuwe trailer kunnen we toch wel zeggen dat die angst onterecht is.

Te makkelijk?
Sceptici zullen zeggen dat er te gemakkelijk wordt gekozen voor de bekende weg. Dit is natuurlijk ook zo! De acteurs van vroeger komen terug, quotes uit de originele trilogie worden gebruikt en ook het masker van Darth Vader maakt zijn rentree. Gemakkelijk scoren, dat is zeker waar, maar gemakkelijk scoren is iets wat Star Wars-fans hebben verdiend. Te lang hebben we teleurstellingen te verwerken gehad! Te vaak hebben we op nostalgisch gevoel gehoopt, zonder dat we het kregen.

J.J. Abrams begrijpt dat en gaat ons geven wat we willen. Een goedmakertje voor alle teleurstellingen. We krijgen gewoon Star Wars! Soms is dat pulp, soms is dat vreselijk cliché, soms is dat zelfs baggerslecht, maar het is wel van ons! De beste regisseurs weten dat je soms iets moet laten zijn wat het is.

Mijn vertrouwen is dan ook groter dan ooit. Laat Luke, Leia, Chewie en Han maar lekker afscheid nemen nu ze er nog zijn. Laat de Millenium Falcon maar ronken! Laat “I’ve got a bad feeling about this” maar klinken! Laat zelfs de Ewoks maar weer terug komen!

De Force is met ons Star Wars-fans! The Force Awakens komt er aan en het wordt fantastisch!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren