MN Achtergrond: Wordt Batman v Superman vet?

Al sinds de aankondiging hebben Leon en Peter discussies over Batman v Superman. Peter ziet deze film absoluut niet zitten en is ervan overtuigd dat dit nieuwe project van Zack Snyder gaat falen, Leon is een stuk milder en geeft de film een kans. Waarom verschillen de heren zo van mening? In vijf stellingen leggen ze het uit.

Check eerst de nieuwe trailer!

1) Geen Batman-film heeft nog kans van slagen sinds The Dark Knight!
Peter
Niets is minder waar! Hoewel de eerste twee films uit de jaren 90 best goed waren, was het altijd de comic-vibe die overheerste. The Dark Knight (en ook de Marvel-films) bewijst dat realistische versies van superhelden veel beter werken op het witte doek. De The Dark Knight-trilogie bewijst dat je met een stripboekheld een geweldig epos kunt maken, zonder dat het cheap wordt.

Warner Bros. heeft met Batman v Superman maar één ding voor ogen: het nadoen van het succes van The Avengers. Het bedrijf vergeet daarbij voor het gemak dat het Avengers-project tientallen jaren heeft gekost! Hoe Marvel en Disney de filmrechten van alle Avengers gebruiken om tot één superheldenexplosie te komen, is indrukwekkend en dat doe je niet even na.

Leon
Stellen dat Warner Bros. met Batman v Superman poogt om The Avengers na te doen, is net zoiets als beweren dat George Lucas in 1980 met The Empire Strikes Back probeerde om Star Trek te imiteren. The Avengers en Batman v Superman zijn twee totaal verschillende films (niet in de laatste plaats omdat Batman v Superman slechts twee helden combineert) en dus absoluut niet met elkaar te vergelijken. The Avengers is typisch Disney: bedoeld voor de hele familie, lekker grappig en vooral niet te diepgaand. Wat onmiddellijk duidelijk wordt in de eerste teaser van Batman v Superman, is dat deze film juist ontzettend donker en serieus wordt.

Dat is precies wat deze film potentie geeft. De The Dark Knight-trilogie was heerlijk donker en Snyder lijkt Batman v Superman enkel grimmiger te gaan maken. Wordt Batman v Superman net zo goed als The Dark Knight? Waarschijnlijk niet. Heeft de film alle potentie om desalniettemin ontzettend tof te worden voor comic-fans? Jazeker!

2) Superman is awesome!
Peter
Neen. Superman is een loser. Hij kan alles en dat is lame. Helden zijn juist leuk omdat ze zwaktes hebben. De enige zwakte van Superman is Kryptonite en dat is stom. Superman is nooit leuk geweest en gaat dat nooit worden.

Leon
Het is jammer dat mensen Superman nog steeds afrekenen op basis van de films met Christopher Reeve en die van Bryan Singer, want als zij iets verder zouden kijken dan hun neus lang is, zouden ze zien dat Superman ontzettend veel potentie heeft. Het is een vreemdeling die uit zijn natuurlijke habitat wordt verstoten en moet leren om te gaan met het complexe leven op aarde. Hij voelt zich niet welkom, is een outcast en worstelt hij met zijn emoties. Superman heeft ontzettend veel potentie en hoewel die in eerdere films nog niet volledig verkend is (ook niet in Man of Steel), kan er veel mee gedaan worden. Superman is een ontzettend veelzijdig personage en het is kortzichtig om op basis van eerdere films simpelweg te stellen dat hij “nooit leuk zal worden”.


3) The Justice League is net zo goed als The Avengers
Peter
Marvel heeft wat opgebouwd met The Avengers: individuele films voor de verschillende karakters die context geven aan hun achtergrond en Shield dat alles met elkaar verbindt. Dankzij deze strategie zijn zelfs minder sexy superhelden als Thor (en voor sommigen ook Captain America) perfect geïntroduceerd in The Avengers. Ze hebben een geschiedenis en mensen snappen hun rol binnen het geheel.

Dat sommige karakters uit Justice League ook niet zo sexy zijn, geeft niet, mits ze goed geïntroduceerd worden. Dat gaat niet gebeuren. Er gaat straks een blik opengetrokken worden met The Flash, Green Lantern, Wonder Woman en wellicht nog meer, zonder dat het publiek daar ook maar iets mee heeft.

Leon
Op dit punt moet ik Peter gelijk geven. Hoewel ik zelf niet zo’n fan ben van The Avengers, heeft Disney het verhaal van die serie wel zeer zorgvuldig opgebouwd met individuele films. Door ze allemaal in één keer te introduceren is de kans inderdaad erg groot dat alle personages zeer oppervlakkig blijven en dat is jammer, want een superheld (of -schurk) is niet zozeer vet vanwege zijn krachten, maar vanwege zijn achtergrondverhaal. Voor The Justice League houd ik dus mijn hart vast.

4) De nieuwe Batman ziet er vet uit!
Peter
De grootste meevaller uit de eerste Batman v Superman-trailer was hoe Affleck eruitziet als Batman. Zelfs als Bruce Wayne vind ik hem zeer geloofwaardig, hij kan best nog wel een tof personage worden! Jammer dat die felgekleurde superprutser iedere keer door het beeld vliegt.

Leon
Yup! Toegegeven: de tepels op het pak zijn een beetje lame, maar voor de rest is dit een Batman-kostuum dat perfect past bij de donkerdere stijl van de film. Ook de Batmobile is ontzettend wreed! Hij doet erg denken aan de comics en ik kan nu al niet wachten om straks verrast te worden door alle snufjes waar het voertuig over blijkt te beschikken.


5) Ik heb zin in Batman v Superman!
Peter
Ik heb geen zin om de film te bekijken, al heb ik wel zin in de discussies achteraf met Leon! Hij noemt mij een fanboy, maar eigenlijk is hij nog erger dan ik! Batman v Superman gaat faalhazen, dat lijkt me duidelijk.

Leon
Jazeker! Zoals ik hierboven al aangaf, heeft Batman v Superman vooral vanwege zijn donkere stijl ontzettend veel potentie. Waar de Marvel-films vaak een hoog familiegehalte hebben en vooral zo toegankelijk mogelijk moeten zijn, lijkt Snyder met Batman v Superman een gritty film te gaan maken voor de echte comic-fans. Mijn lichaam is er klaar voor!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren