Marvel Madness: Hoe het begon

!BEVAT SPOILERS!

In 2005 werd er bekend gemaakt dat Marvel Studios zijn eigen films zou gaan produceren en de eerste film in het nieuwe Marvel Cinematic Universe die werd aangekondigd was Iron Man. In april van 2006 werd duidelijk dat de studio Jon Favreau had aangenomen om de film te gaan regisseren en niemand had toen nog kunnen vermoeden hoe groot het succes van Iron Man zou gaan worden. Dit was de allereerste actiefilm voor Favreau, maar dat was voor Marvel Studios geen enkel probleem.

Robert Downey Jr.
De keuze voor Robert Downey Jr. was een gouden zet, ook al zag de studio deze acteur in eerste instantie helemaal niet zitten. De acteur had namelijk al een tijdje geen grote films meer gemaakt en voor Marvel leek het risico om hem in te huren voor de hoofdrol dan ook te groot. De studio had daarom een aantal andere acteurs, waaronder Tom Cruise, in gedachte voor de rol van Tony Stark. Favreau, die al eerder had gewerkt met Downey Jr., wilde daar een stokje voor steken. Omdat het wat moeite kostte om de film in eerste instantie van de grond te krijgen besloot Cruise zich te richten op een ander project en ging hij voor een hoofdrol in Steven Spielberg’s War of the Worlds. De weg was nu vrij voor Downey Jr. en Favreau om de samenwerking voort te zetten en te beginnen aan Iron Man.


Favreau heeft vanaf het begin veel gebruik willen maken van improvisatie om de film authentieker te maken en dat is gelukt. Downey Jr. was namelijk zeer enthousiast over de richting die de regisseur op wilde gaan. Sommige scenes zijn daarom met twee camera’s geschoten om alle improvisatie ter plekke vast te kunnen leggen. Downey Jr. wilde namelijk elke keer iets anders doen en het was dan ook zijn idee om Stark een nieuwsconferentie te geven op de vloer en schreef hij zelf de speech die Stark gaf tijdens de demonstratie van het Jericho wapen. De eerste Iron Man verscheen vervolgens in 2008 op het witte doek.

Leuk om te weten is dat Favreau ook zelf in klein rolletje in de film speelde en dat in de post-credits scene Samuel L. Jackson als Nick Fury werd geïntroduceerd. Een belangrijk karakter binnen het universum dat we ook weer terug gaan zien in Avengers: Age of Ultron.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren