Nieuwe Column: De Bechdel wát?

De Bechdel Test. Misschien komt het je vaag bekend voor, heb je juist geen idee wat dit is of je weet exact wat het inhoudt. Voor de mensen die nog in het duister tasten; De Bechdel Test wordt gebruikt om films te testen op seksisme. Een simpele, informele test waar een film voor kan slagen wanneer er minstens twee vrouwelijke personages in voorkomen met een naam, die met elkaar praten over wat dan ook. Alleen niet over mannen.

Het zal je verbazen hoeveel films hier niet doorheen komen. Veel films die voorbijkwamen tijdens de Oscars van dit jaar halen de test dan ook niet, of met de hakken over de sloot. Het lijkt een makkelijke test, vrouwen praten in het dagelijks leven zo vaak met elkaar en dan niet over mannen, maar in Hollywood ligt het blijkbaar toch moeilijker. Er zitten echter ook haken en ogen aan deze test.

Tuurlijk, het is jammer als een toffe film niet voldoet aan deze test, maar dat wil niet meteen zeggen dat de film slecht is, of dat de dames in de film geen sterke personages zijn. Daarbij kan een film scoren op alle drie de punten van de Bechdel Test, maar toch zwakke, simpele vrouwen zonder diepgang laten zien. Een voorbeeld hiervan is Birdman, de grote winnaar van de Acadamy Awards. Hij haalt de test, maar dan ook maar nét. Velen zijn het er überhaupt niet mee eens dat deze film een vinkje krijgt op Bechdeltest. Ondanks dat er een aantal dames in de film voorkomt, praten ze bijna alleen maar mét een man, of hebben het met een tegenspeelster óver een man. Er is slechts een kort moment waar Lesley en Laura het even niet over een man hebben, maar veel mensen vinden dit te weinig om Birdman voor de test te laten slagen.

Andersom werkt het natuurlijk ook. Ik ben zelf een grote fan van Firefly, een tv-serie uit 2002. Deze serie komt met geen enkele aflevering door de Bechdel Test heen, maar de vrouwen uit deze serie hebben stuk voor stuk een bijzonder achtergrondverhaal en zijn allemaal bad-asses.

De Bechdel Test is een interessant dingetje, maar het is zeker niet alleszeggend. Aan de ene kant is het jammer dat er nog zoveel films zijn die hier niet doorheen komen, want zo veel wordt er niet gevraagd. Aan de andere kant wil het niet halen van de test nog niet zeggen dat het een slechte film is met slechte vrouwelijke personages. Then again, niks in de wereld is zo zwart-wit als het soms lijkt.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren