Microsoft overwoog Xbox gratis weg te geven

Oddworld: Munch’s Oddysee was één van de games die in 2001 gelijktijdig met de originele Xbox verscheen. Ontwikkelaar Oddworld Inhabitants heeft tijdens het ontwikkelproces van de console dus vaak contact gehad met Microsoft en veel meegekregen over de interne worstelingen binnen het bedrijf. In een nieuw interview doet Lorne Lanning, de mede-oprichter van Oddworld Inhabitants, een boekje open over Microsofts initiële plannen voor de Xbox.

Lanning laat weten dat Microsoft op een bepaald moment overwoog om de Xbox aan iedereen gratis weg te geven. Dit idee sprak Lanning destijds erg aan:

At the time, Xbox thought that the core market was going to be casual. They were going to be the casual gamers’ machine. Now, that’s why they approached us because they said “we think you’ve got something that competes in that Mario space and we think Mario’s the thing to kill. We see that space. We want that audience. We love Oddworld so why don’t you get on this bandwagon? And we might give the box away.” So now we’re like, “look, if you’re going to give the box away, you’re going to win. If you’re going to win, we want to be on board.”
Seamus Blackley, één van de makers van de originele Xbox, laat weten dat interne gesprekken alle kanten opgingen. Sommigen wilden de console gratis maken, anderen wilden dat de Xbox te zijner tijd op Windows ging draaien. Dit laatste leek Lanning niet zo’n goed idee, gezien het negatieve sentiment dat in de industrie rond Windows bestond:
You got the brand that everyone resents having to buy, how’s that going to work in the entertainment industry? See, we don’t need your OS in the entertainment industry. We don’t need shit from you in the entertainment industry. In fact, if anything you do runs like fucking Windows, we don’t want anything to do with it, right?
Duidelijke woorden van Lanning, die bovendien illustreren dat Microsoft destijds nog weinig voorstelde in de game-industrie (welke kleine ontwikkelaar zou anno 2015 nog zo tegen de grootmacht uit Redmond druven praten?). Toch laat Lanning weten dat hij en zijn team de Xbox vanaf het begin hebben verdedigd:
There was a lot of resistance; it was, ‘Microsoft Game Studios? Fuck Microsoft!’ And we went around the world defending them. We said, “Look, this is about building better environments for developers so that you can get better games at cheaper prices and developers can stay in business longer.”
Het vervolg van dit verhaal is bekend: uiteindelijk besloot Microsoft de Xbox niet gratis te lanceren. Ook het idee om Windows uit te brengen voor het apparaat werd in de prullenbak gegooid, al waren er tot de komst van de Xbox One nog voorstanders van dit plan.

Het is bijna onvoorstelbaar om te bedenken hoe de consolemarkt er nu uit had gezien wanneer Microsoft de Xbox in 2001 gratis had weggegeven. Zou PlayStation volledig weggeconcurreerd zijn? Of zou de strategie financieel irrealistisch blijken en uiteindelijk het faillissement van Microsoft betekenen? We zullen het nooit weten.

  1.   
    Thijs.'s avatar

    Ik denk dat microsoft er failliet aan zou zijn gegaan. De aanvraag zou zo bizar hoog zijn. Iedereen zou een xbox willen. Er zullen mensen zijn die er zoveel mogelijk zouden aanvragen zodat ze gebruik kunnen maken van eventuele hardware die er in zit. Misschien zit er wel bepaalde metalen in die veel geld op kunnen leveren in hogere aantalen.

    Ookal klinkt het concept heel mooi. Ik denk dat dit een slechte zet zou geweest zijn voor een bedrijf

  2.   
    Danielle.k's avatar

    Thijs. schreef, "Ik denk dat microsoft er failliet aan zou zijn gegaan."

    Microsoft en failliet gaan naaah denk niet dat ze met dit idee dat gegaan zouden zijn, ze zullen ongetwijfeld een concept erbij bedacht hebben dat ze nog steeds zouden opbrengen.

    Onderstaand zijn de omzet cijfers van MS boekjaar 2001-2002

    Met de cijfers van het vierde kwartaal zijn de resultaten van het hele boekjaar bekend. In het boekjaar 2001-2002 noteerde Microsoft een omzet van 28,6 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 7,83 miljard dollar.

  3.   
    Carl Johnson's avatar

    Wat zou MS eraan hebben om het gratis weg te geven?

  4.   
    Leukste's avatar

    Carl Johnson schreef, "Wat zou MS eraan hebben om het gratis weg te geven?"

    Een onwijs grote positieve publiciteitsstunt. Maar het zou financieel niet lang stand houden.

    Achteraf kan er altijd ontzettend makkelijk op dingen worden teruggekeken. Terwijl de keuzes op dat moment vast uiterst moeilijk waren.

  5.   
    Hitman047's avatar

    Zo letterlijk moet je het ‘gratis’ nu ook weer niet nemen. 😉

    Er zou waarschijnlijk wel een soort abonnements-model aan vast gezeten hebben. Denk aan iets soortgelijks wat veel telecomproviders ook doen.

    Ik geloof dat Microsoft er met in de Xbox 360 wel eens mee geëxperimenteerd heeft: 2 jaar lang Xbox Live + een ‘gratis’ Xbox 360 voor een bepaald bedrag per maand.

    Dat is overigens nooit een succes geworden…

  6.   
    Flapjack's avatar

    in een parralel universum… of waren er toch snode plannen om een bomchip erin te doen?? niks is gratis xD

  7.   
    Sa.'s avatar

    ”Hitman047″ schreef, "Zo letterlijk moet je het ‘gratis’ nu ook weer niet nemen. 😉
    Er zou waarschijnlijk wel een soort abonnements-model aan vast gezeten hebben. Denk aan iets soortgelijks wat veel telecomproviders ook doen.
    Ik geloof dat Microsoft er met in de Xbox 360 wel eens mee geëxperimenteerd heeft: 2 jaar lang Xbox Live + een ‘gratis’ Xbox 360 voor een bepaald bedrag per maand.
    Dat is overigens nooit een succes geworden…"

    Begrijpelijk, dat komt vooral omdat je niet goed weet wanneer de volgende console uitkomt. Kijk, bij telefoons is een abbonement waarin je de telefoon als het ware terugbetaald vaak 2 jaar, want je weet, dan wil de consument een nieuwe. Bij consoles is dit vaak 5 jaar en de vorige generatie zelfs 10 jaar. Ik denk niet dat heel veel mensen het fijn vinden om minstens 5 jaar vast te zitten aan een abbonement voor een game console…

  8.   
    sebastiaanwwe/Misterwwe's avatar

    Als dat gebeurde dan was Playstation weg