CrewGrounds: Er verschijnen te veel HD-remakes

Elke dag blijkt weer dat gamers het nooit allemaal met elkaar eens zijn. Wat de één een geweldig spel vindt, wordt verafschuwd door de ander en terwijl persoon A gek is op zijn Xbox One, zweert persoon B bij de PlayStation 4. Ook in de crew verschillen de meningen meer dan eens en daarom krijgen enkele redacteuren van GamersNET in het maandelijkse item CrewGrounds de kans om hun ongezouten mening over de huidige poll te geven. Deze maand vroegen we ze antwoord te geven op de volgende vraag:

Er verschijnen te veel HD-remakes

Tom Kauwenberg
Eens
Daniël en ik hebben dit al in GamersNET RADIO Aflevering 262 uitbundig besproken. Boos, nog wel. De industrie lijkt weer eens meegezogen te zijn in een soms wat overbodige trend. Vrijwel elke uitgever benut de kans om mee te liften op het succes wat sommige remakes genieten. Soms pakt dat leuk uit, maar vaker voelt het als een wat goedkope sneer richting de gamer. In plaats van op de proppen te komen met originele, nieuwe projecten, worden oude toppers even snel van een nieuw likje verf voorzien. Puur om even een tweede keer te kunnen cashen met een oude formule.

Ik snap dat het voor nieuwe en oudere gamers een mooie manier is om (opnieuw) te kunnen genieten van een oude topper, maar van het spelen van de ‘oude’ God of War III of Sleeping Dogs zullen je ogen heus niet spontaan gaan bloeden. Dan heb ik toch liever dat een ontwikkelaar aan de slag gaat met iets nieuws.

Leon Kempers
Oneens
Hoewel ik zelf nogal “remake-moe” ben en deze HD-bundels eigenlijk nooit koop, vind ik niet dat er sprake is van “te veel” remakes. Voor mij zijn deze pakketjes namelijk niet bedoeld. De HD-remakes zijn gemaakt voor mensen die nu een PlayStation 4 of Xbox One bezitten, maar nooit een last-gen console hebben gehad. Voor hen zijn dit soort remakes een prachtige kans om kennis te maken met de franchise en zichzelf alvast op te warmen voor toekomstige delen. Bovendien worden de HD-remakes vrijwel altijd uitbesteed aan een externe studio of los ontwikkelteam, dus de ontwikkeling van compleet nieuwe games heeft er niet onder te lijden. Hoef je ze niet, dan koop je ze niet. In de andere gevallen kun je op voordelige wijze kennismaken met al het moois dat je de afgelopen jaren hebt gemist. Wat is daar nou op tegen?

Daniël de Zwart
Eens
Vol woede en ergernis was ik inderdaad met Tom in een hete strijd beland tijdens GamersNET Radio. We konden het niet erger met elkaar eens worden. Ontwikkelaars denken even snel wat extra geld binnen te slepen met een HD-remake, die negen van de tien keer halfbakken wordt geleverd, of het zijn games die net een (paar) jaar oud zijn. Ja, er verschijnen te veel HD-remakes en hoewel het wellicht leuk is voor de gamers die bepaalde parels nog niet hebben gespeeld, word ik gewoonweg woest van elke aankondiging over zo’n remake. Ik wil geen oude titels opnieuw spelen, het is vaak vergane glorie en dat epische gevoel van toen komt toch niet meer terug, mijns inziens. Dus ontwikkelaars, kom met nieuwe games, nieuwe IP’s en blijf met je poten van die oude parels af. Dat is het verleden, kijk naar de toekomst en innoveer. De innovatie van games staat behoorlijk stil en ik word amper warm van de vele spellen die verschijnen.

Hielke Zijlstra
Eens
Hoe kan het ook anders. Toen ik de review copy van Resident Evil HD voor me kreeg dacht ik ‘lekker griezelen’, om er vervolgens achter te komen dat, toen het spel achthonderd jaar geleden origineel uitkwam, ‘horror’ inhield dat je gehijg hoorde voordat je een zombie tegenkwam om de hoek. Eén zombie. Om de hoek. Die je al hoorde. Dat moet je niet willen. Natuurlijk, qua nostalgie zal er voor sommige mensen meerwaarde zitten aan de ‘verbeterde’ versies, maar voor zover ik kan zien zit het zo; games die er ècht goed uitzien als HD-remake zijn vaak van de vorige generatie consoles en zijn dus niet al te oud, zodoende zagen die er al niet heel slecht uit. De echt oude games worden dan weer niet erg mooi gemaakt, omdat dat af zou doen aan de nostalgische waarde. Tenzij Blizzard een remake maakt natuurlijk, want Warcraft 1 t/m 3 zou ik meteen kopen/preorderen/backen als ze de graphics zouden updaten.

Leon Stougie
Oneens
Natuurlijk zijn HD-remakes voor veel uitgevers een makkelijke manier om geld binnen te slepen, maar gamers leiden hier nauwelijks onder. Immers, je kunt die talloze HD-remakes ook lekker links laten liggen en je zelf enkel focussen op alle nieuwe titels die verschijnen. De komst van die HD-remakes gaat vaak ook niet ten koste van het verschijnen van nieuwe games, aangezien de meeste remakes worden uitbesteed aan studio’s die gespecialiseerd zijn in het porten van games naar andere platformen. Daarnaast geeft het gamers de mogelijkheid om gemiste games toch nog op te pakken zonder dat je je oude console (als je die überhaupt hebt) onder het stof vandaan moet halen en dit resulteert vaak ook nog eens in een superieure ervaring. Niemand maakt mij namelijk wijs dat je The Last of Us of Grand Theft Auto 5 beter op je PlayStation 3 dan PlayStation 4 kunt spelen.

 1.   
  EpicSoftworks's avatar

  Heel subjectief, de een vind een remake voor een game “slecht” en had de orginele game maar een paar uur gespeeld terwijl de ander misschien wel honderden uren heeft kunnen doorbrengen met een bepaalde game.

  Sommige remakes brengen veel sentimentele waarde mee. Kijk bijv. een Knights and Merchants, een persoonlijke favo als het gaat om remakes/patchup van oude games. Er is misschien visueel niet veel gedaan aan de game maar dat is ook meteen de charme van de remake.

  Dit gaat natuurlijk niet op voor een Last of Us maar ik heb het gevoel dat deze te vroeg was uitgebracht, op de valreep van de nieuwe generatie consoles. Die games waren zoiezo al bestemd voor de PS4 voordat de consoles uit waren ( want de development was natuurlijk al lang en breed aan de gang ) en de remakes zijn hoe de games in de eerste plaats hadden moeten uitgebracht worden.

 2.   
  Tom's avatar

  Dat is natuurlijk ook wel weer zo. Sommige games hebben een zekere sentimentele waarde, maar ik heb het idee dat uitgevers te snel die sentimentele waarde uit willen putten. Een Knights and Merchants is dan een goed voorbeeld, maar om nu weer proberen te cashen op een Gears of War, lijkt me een beetje te vroeg.

 3.   
  Danielle.k's avatar

  Aparte opmerking bij Hielke Zijlstra, hij is het eens met het feit dat er *te veel HD-remakes* komen maar stelt aan einde van het verhaal dat hij wel ineens zonder na te denk een remake van Warcraft 1 tot e met 3 zou kopen.
  Komt meer over dat je met de remakes geen problemen hebt alleen dat er tot op heden voor jou niks interessants bij zit maar dan nog hoort je antwoord *oneens* te zijn.

  Zelf geen problemen met remakes/remasters zolang ze interessant zijn, games als The Last of Us, GTA V en Tomb Raider en aankomend hopelijk Gears of Wars en wie weet trilogie Uncharted zou ik zo zonder problemen kopen.
  Soms komt er een remake/remaster uit waarvan je denkt eeeeh wat is hieraan verandert maar dan nog kan ik niet zeggen dat er teveel komen want misschien is die ene game voor een ander weer wel interessant.

 4.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Ik kan me wel vinden in wat Daniël zegt, ik heb liever dat ze wat meer tijd steken in het maken van nieuwe titels ipv dat ze dingen die een heleboel mensen al eerder gespeeld hebben opnieuw proberen te verkopen. De ps4 en xbox one hebben toch al niet heel veel interessants te bieden dus een paar nieuwe games zouden opzich geen kwaad kunnen

 5.   
  toqeer's avatar

  Beetje overdreven hoor . Wees blij met wat je krijgt eerst lopen zeiken over, ubisoft nu dit alsof ze daar zoveel tiijd voor hebben ,

 6.   
  mmx's avatar

  Het is heel simpel sommige games verdienen het om als remake uit te komen en of je ze nu wel of niet wil het blijft leuk .

 7.   
  Hielke's avatar

  Danielle.k schreef, "Aparte opmerking bij Hielke Zijlstra … dan nog hoort je antwoord *oneens* te zijn.
  "

  Dat klopt natuurlijk niet helemaal, al was het maar omdat ik mijn eigen antwoord mag bepalen, welke in dit geval eens is. Dat ik niet tegen remakes ben maakt namelijk niet dat ik niet kan vinden dat er nu te veel zijn. De Warcraft-serie zou ik zo weer kopen, maar ik weet dat die niet opnieuw gemaakt gaan worden met hedendaagse graphics. Games als GTA V noem ik overigens geen remake daar er niet echt genoeg tijd tussen zit om het spel opnieuw te maken. Naar mijn idee meer een port met vertraging.

  Dus Danielle, ik heb inderdaad geen enkel probleem met remakes. Maar zijn er te veel? Ik vind van wel.