CrewGrounds: Hoe vaak koop jij Season Passes?

Elke dag blijkt weer dat gamers het nooit allemaal met elkaar eens zijn. Wat de één een geweldig spel vindt, wordt verafschuwd door de ander en terwijl persoon A gek is op zijn Xbox One, zweert persoon B bij de PlayStation 4. Ook in de crew verschillen de meningen meer dan eens en daarom krijgen enkele redacteuren van GamersNET in het maandelijkse item CrewGrounds de kans om hun ongezouten mening over de huidige poll te geven. Deze maand vroegen we ze antwoord te geven op de volgende vraag:

Hoe vaak koop jij Season Passes?

Michiel Brunsveld
Zelden
Heel af en toe ga ik voor een Season Pass, maar dan moet het wel van een game zijn waar ik direct veel vertrouwen in heb en waarvan ik weet dat ik sowieso alle content wil verkennen. Vaak wil ik toch eerst zien wat er gemaakt is, voordat ik tot aankoop overga. Blind inschrijven op map packs is toch wel een risico, als je niet eens weet hoe leuk de nieuwe mappen worden. Als de game (en ontwikkelaar) echter zo goed is, dan weet je dat je zonder problemen alles gaat verslinden wat maar mogelijk is. Destiny is het meest recente voorbeeld. Daarvoor had ik volop vertrouwen in Titanfall en ontwikkelaar Respawn. Maar verder gebeurt het zelden dat ik meteen een Season Pass aanschaf.

Wel word ik moe van al het gehuil over betaalde content. Tuurlijk is gratis leuker en wordt je soms een poot uitgerukt voor relatief weinig content. Maar kopen staat iedereen vrij. Heb je geen zin om meer geld aan een game uit te geven, dan doe je dat toch niet? Ontwikkelaars zijn geen liefdadigheidsinstellingen, face it or leave it. DLC is een goede manier om na de launch nog te verdienen aan een game, dan ben je als bedrijf gek als je daar niets mee doet.

Tom Kauwenberg
Nooit
Tot dusver ben ik er in geslaagd om nooit te vallen voor een Season Pass. Vaak vind de kleine stukjes gameplay die aan een game toegevoegd (moeten) worden gewoon te insignificant om een extra zakje geld voor in te leggen. De hoge prijzen en de neiging van uitgevers om voorafgaand aan release al kleine hoeveelheden cash af te troggelen zijn daar debet aan. Season Passes voelen voor mij toch altijd als een nare streek, een poging van uitgevers om te kijken hoe ze zo veel mogelijk valuta uit het ongrijpbare idee van een hype te trekken. En wij dienen het als blinde schapen maar te kopen.

Op z’n tijd blijkt een Season Pass het waard te zijn geweest, maar veelal blijken het snel afgewerkte toevoegingen te zijn of elementen die eigenlijk al in de oorspronkelijke game hadden moeten zitten. Beter boycotten we dan Season Passes in het algemeen en stimuleren we de ontwikkeling van echte, volwaardige downloadable content.

Leon Stougie
Zelden
Tot op heden blijft mijn teller steken op vier. Enkel Premium voor Battlefield 3 (met flinke korting), de Season Pass van Trials Fusion (inbegrepen bij de fysieke versie) en seizoen één en twee van Telltale’s The Walking Dead (tijdens Steam Sales) heb ik tot nu toe aangeschaft. Ik ben over het algemeen dan ook weinig geïnteresseerd in Season Passes. Tegen de tijd dat al die nieuwe content verschijnt, ben ik vaak al overgestapt naar andere games. Daarnaast weet je vooraf meestal niet wat voor DLC je allemaal kunt verwachten met zo’n pass én zijn ze vaak behoorlijk prijzig.

 1.   
  Bram_M99's avatar

  Vaak, de toevoegingen op de game vind ik groot en daarom koop ik hem vaak maar de prijs vind ik bij (bijna) alle season passes te duur… de game op zich is vaak al erg duur

 2.   
  Neolite's avatar

  Het probleem met Season Passes is dat de uitgevers hier enorme voordelen aan koppelen waardoor je deze soms wel moet kopen om fatsoenlijk mee te kunnen doen.

  Dit vloeit natuurlijk enigszins voort uit het onvermogen van uitgevers om games een nog hoger prijskaartje te geven terwijl de ontwikkelkosten natuurlijk wel flink zijn gestegen de laatste jaren.

  Wat je dus ziet is dat de uitgevers deze ontwikkelkosten aan de ene kant al probeert in te dekken door middel van het geven van voordelen bij een pre-order. Daarnaast verschijnt er van elke grote titel wel een limited edition of een collectors edition. En natuurlijk mag DLC niet ontbreken tegen een bijna altijd te hoge prijs voor wat je er voor krijgt.

  Echter als men de prijs van de game had kunnen aanpassen in lijn met de stijgende ontwikkelkosten was de Season Pass en dergelijke helemaal geen issue geweest. Het punt is gewoon dat wij een steeds hogere kwaliteit verwachten en dit heeft een prijs. 😉

 3.   
  Ryan2000's avatar

  Ik eigenlijk ook nooit. Ik heb wel de havoc van cod gekocht en ik ga waarschijnlijk ook die volgende kopen maar daarna kap ik denk ik. Ga geen 50 euro betalen voor een season pass als ik cod dan toch niet meer speel.

 4.   
  Thijs.'s avatar

  Zelden.

  Als ik begin aan een nieuwe game koop ik nooit een season pass. Mocht ik verder komen in de game en de game super vet vinden dan besluit ik meestal of ik hem wel of niet neem. Enige game waar ik ooit een season pass voor heb gehaald is volgens mij sniper elite 3. 9/10x is de dlc die uitkomt voor de game het niet waard om de season pass te halen. Heb je bijvoorbeeld een season pass voor CoD of BF dan kan ik er in komen. Je weet altijd wat de dlc bevat en dat zijn 4 of 5 map packs. Ook zal ik sneller de season pass van een game als borderlands kopen. De content is altijd hoog voor borderlands dus dat is het zeker waard.

  Graag zou ik ook een season pass voor Little big planet zien. Er zijn veel skins en map packs die uitkomen. Ookal zou ik wel begrijpen als een map pack voor lbp meer dan 20 euro zou kosten.

 5.   
  nielsiebro's avatar

  eigenlijk nooit ik heb niet echt behoefte aan extra dlcs

 6.   
  Danielle.k's avatar

  Had de season pass van AC Unity gekocht wat me uiteindelijk een gratis game opleverde, maar goed heb lang gewacht met beginnen aan Unity en ben er op dit moment nu een weekje mee bezig omdat ik gewacht heb tot de game stabiel was en tussendoor andere games uit kwamen die ik wilde spelen.

  Een season pass koop ik alleen als ik denk dat ik er wat aan heb dus eigenlijk heel zelden, vond de season pass van Unity wel vet omdat er ook dat 2D spel bij zat waar je tot op heden niks meer over gehoord heb.

 7.   
  Alfa Warrior's avatar

  Als ik het spel goed genoeg vind en uiteraard als het dan ook alle DLC’s bevat en niet slechts van dat jaar of dat het hele DLC’s uitzondert.

 8.   
  DaanDeGamer's avatar

  Ik vrijwel altijd anders voelt het alsof ik de game toch niet helemaal heb

 9.   
  mitchel1988's avatar

  Bijna nooit, zo onzin alles bij betalen. Lever gewoon een complete game!

 10.   
  Jacco538's avatar

  Nooit. Punt 1 heb er geen behoefte aan. Punt 2 het is zonde van me geld. Geld klopperij vanuit de industrie

 11.   
  Neolite's avatar

  ”Jacco538″ schreef, "Nooit. Punt 1 heb er geen behoefte aan. Punt 2 het is zonde van me geld. Geld klopperij vanuit de industrie"

  ”mitchel1988″ schreef, "Bijna nooit, zo onzin alles bij betalen. Lever gewoon een complete game! "

  Is allemaal heel goed mogelijk, dan moet de basisprijs van de game omhoog of de distributie moet compleet anders. De lage prijzen die de industrie op dit moment hanteert zijn niet genoeg om voor het gros van de games de kosten te kunnen dekken. Dus zoekt met naar andere inkomstenbronnen. 😉

 12.   
  sebastiaanwwe/Misterwwe's avatar

  Ik koop het nooit, miss dat ik met de volgende WWE game wel ga doen, al die nieuws DLCS downloaden is ook niks, en miss ook nog wel goedkoper ook 😉