That Sugar Film is de gesuikerde versie van Supersize Me

In zijn meest recente film onderwerpt de acteur Damon Gameau zichzelf aan een sugar-challenge: 60 dagen lang test hij het effect van suiker op zijn lichaam. That Sugar Film is Gameau’s debut als filmmaker. Hiervoor was hij onder andere te zien in Balibo. Het idee voor de film heeft te maken met Gameau’s besluit om 3 jaar lang suiker uit zijn leven te bannen. Dit betekent dat hij met een schone start kon beginnen met zoveel mogelijk suiker naar binnen te werken – een beetje een aparte man is het wel.

Wat blijkt: suiker levert hem stemmingwisselingen, vet rondom zijn middel en tekens van wat in de toekomst hartproblemen zouden kunnen worden op. Vrolijke boel dus, suiker. Dat is tenminste de boodschap die de film mee wil geven. In plaats van zich vol te proppen met cheeseburgers en friet stopt Gameau alleen zogenaamde ‘gezonde’ producten in zijn mandje, zoals mueslirepen, smoothies en magere yoghurt. Hiermee wil hij aantonen hoe consumenten constant in de maling worden genomen. Volgens Gameau is het effect van suiker het ergst op zijn humeur en zijn vermogen om zich te concentreren. De meeste mensen grijpen naar suiker om zich beter te voelen, maar Gameau vertelt over vooral negatieve effecten op zijn stemming.

De film zit vol geanimeerde stukjes waarin Gameau in zijn eigen lever en hersenen klimt (aan een touw door zijn neusgat) en dokters praten soms vanuit melkpakken of pakken ontbijtgranen. Het thema suiker zorgt er verder voor dat de film visueel iets Willy Wonka-achtigs heeft. Gameau laat zien dat dit in feite dezelfde truucjes zijn die producenten gebruiken om suikerproducten aantrekkelijk te maken. That Sugar Film sluit zich aan bij een reeks bestaande films die een verschil proberen te maken, zoals Food, Inc, The Cove, Gasland en Changing Ice.

De film is in Australie inmiddels verschenen. De film is in Nederland vertoont op de IDFA in november van afgelopen jaar, maar het is nog niet duidelijk of deze film nog een officiële releasedatum krijgt in ons land.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren