Nvidia wacht flinke rechtszaak over misleiding GTX 970

Het worden mogelijk zware tijden voor ontwikkelaar Nvidia. Een groep consumenten heeft namelijk collectief een rechtszaak aangespannen tegen Nvidia vanwege misleidende reclame voor de GTX 970-videokaart.

Nvidia beweert dat de GTX 970 games kan bedienen met razendsnel 4GB GDDR5-VRAM. Hoewel de 4GB op papier klopt, blijkt in de praktijk dat games maar 3,5GB kunnen gebruiken. Dit komt doordat het geheugen van de videokaart is opgedeeld in een stuk van 3,5GB en een stuk van 512MB. Doordat het gedeelte met 512MB over een aanzienlijk lagere bandbreedte beschikt dan het deel met 3,5GB, is het resultaat dat games effectief maximaal 3,5GB kunnen gebruiken. Als games meer dan 3,5GB VRAM proberen aan te spreken, kan dat voor haperingen en andere problemen zorgen. Naar verluidt speelt dit vooral bij resoluties boven de 1440p.

De rechtszaak ligt momenteel bij de rechter in Californië. Dit moet beslissen of deze zaak voor mag komen als een class action lawsuit, waarbij consumenten gezamenlijk Nvidia kunnen aanklagen.

 1.   
  Thijs.'s avatar

  nooit verwacht dat nvidia zoiets zou doen. erg jammer

 2.   
  Sa.'s avatar

  Stom van ze, het grootste deel van hun doelgroep (PC-gamers) komt hier echt wel achter…

 3.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Ik heb ook 970gtx en ik ben zeer tevreden wel jammer van die 512mb die niet effectief wordt gebruikt maar bij games merk ik weinig verschil. Ik speel nu heavy modded skyrim en heb geen last van haperingen. constant tussen 40 en 60 fps zonder merkbare frame drops met vsync aan.

 4.   
  Dark_Phoenix's avatar

  sdfl schreef, "Stom van ze, het grootste deel van hun doelgroep (PC-gamers) komt hier echt wel achter…"

  Meeste mensen die deze kaart hebben wisten het al. Er zijn nog steeds veel mensen die de kaart nog steeds kopen ondanks ze het weten. Het blijft nog steeds zeer goede kaart. Plus 980gtx is nog te prijzig voor de meeste mensen.

 5.   
  VkraM16's avatar

  Wat Nvidia gedaan heeft is misschien niet netjes maar deze rechtzaak gaan ze natuurlijk wel winnen. Ze hebben namelijk nergens over gelogen want er zit gewoon 4 gb in, daarnaast draait de kaart gewoon op een snelheid dat is belooft.

  Het feit dat ze niks hebben verteld over dat laatste halve gb wilt nog niet zeggen dat de specificaties niet overeenkomen.
  Het enigste wat niet bleek te kloppen was het aantal ROPS dat de kaart heeft, maar deze informatie is alleen voor reviewers beschikbaar en niet voor de consumenten, dus dat kunnen ze ook niet als argument gebruiken.

  Kortom wat de consumenten willen bereiken is natuurlijk kansloos, want Nvidia zal juridisch gezien sterk in hun schoenen staan.

 6.   
  VkraM16's avatar

  Nog even een toevoeging. Als wij hier ons druk om gaan maken dan kan je je wel om 90% van alle producten je druk gaan maken.

  Oftewel dit gaat nergens over en als je niet tevreden over het product bent dan ruil je het om voor een ander. Zo simpel is dat. Maar ga geen rechtszaak aanspannen, want dit kent alleen maar verliezers.

 7.   
  lassieman's avatar

  Het lijkt me toch niet de bedoeling dat producenten op zulk soort manieren hun klanten ‘oplichten’. Nvidia had gewoon vanaf het begin moeten vertellen hoe het PRECIES zat. Dat is zeker niet vreemd met een videokaart, aangezien daar normaal gesproken elke spec van beschreven staat. Zeggen dat een kaart 4GB RAM heeft, maar dan niet vertellen dat 0.5GB daarvan praktisch onbruikbaar is, is niet netjes. Ze hebben trouwens niet alleen gelogen over de ROP’s, maar ook over de L2 cache.

  Om er dan bij te halen dat andere bedrijven evengoed liegen slaat natuurlijk nergens op, zij moeten dat ook niet doen. En alhoewel ik zelf ook een GTX 970 heb en daar tevreden over ben, ben ik dat zeker niet over Nvidia en hoop dan ook dat ze voor deze actie gestraft worden.