Fifty Shades of Grey zorgt nu al voor opwinding

Een campagne tegen huishoudelijk geweld heeft Fifty Shades of Grey onder vuur genomen. De film zou volgens hen mishandeling en verkrachting verheerlijken. Met de hashtag #50dollarsnot50shades willen ze hier aandacht voor vragen. Het zou volgens de campagnevoerders beter zijn om je geld niet uit te geven aan het zien van de erotische film, maar om datzelfde geld te doneren aan opvangcentra voor mishandelde vrouwen.

Een post op Tumblr laat een aantal uitspraken zien die in de boeken voorkomen en nogal gevaarlijk klinken. Deze post is door meer dan 300.000 mensen gedeeld en/of geliked, wat laat zien dat toch een grote hoeveelheid mensen het hiermee eens is.

Een tegenargument zou kunnen zijn dat dit hoort bij BDSM, maar veel mensen die in deze scene zitten zijn het hier niet mee eens. Mensen die zich met dit soort dingen bezig houden, benadrukken dat het ten allereerste gaat om veiligheid en de zekerheid dat beide partijen fijn vinden wat er gebeurd (vandaar codewoordjes). In het boek is hier geen sprake van, Christian Grey heeft Anastasia’s comfort niet bepaald hoog op zijn prioriteitenlijstje staan. Ook van veiligheid en wederzijdse afspraken is geen sprake.

Dit is nog een reden dat de BDSM community bang is dat deze film een voorbeeld zal zijn voor beginnende BDSM’ers. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn, en voor serieuze ongelukken zorgen. Ook kan het mensen het idee geven dat dit is wat alle vrouwen willen, terwijl het eerder lijkt te neigen naar misbruik.

De makers van de film lieten eerder al weten het aantal vrouwonvriendelijke scènes in de film te beperken, evenals de hoeveelheid daadwerkelijke seksscènes. Maar voorlopig is het wel duidelijk dat de verfilming van Fifty Shades of Grey voor een hoop opwinding zal gaan zorgen, en dan bedoelen we niet alleen onder de vrouwen in de bioscoopzaal.

De boeken zijn internationale bestsellers en de voorverkoop van tickets loopt als een trein. Het is nu al de best verkochte “R-rated” film in Amerika. Ook de ladies nights van Pathè lijken bijna overal uitverkocht. Met Jamie Dornan en Dakota Johnson in de hoofdrol, zal Fifty Shades of Grey vanaf 12 februari op het witte doek te zien zijn.


Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren