In de Spotlight: Angelina Jolie


In de spotlight is een wekelijks item waarbij we drie films van een bepaald acteur/actrice of regisseur/regisseuse centraal zetten. In het item laten we weten waarom jij die drie films moet kijken. Dit zal wekelijks op de dinsdag gebeuren. Heb jij nou een suggestie voor een acteur/actrice of regisseur/regisseuse laat die dan achter in de reacties.

Het is weer tijd voor een nieuwe editie van In de spotlight. Ditmaal met regisseuse en actrice Angelina Jolie. Zij is natuurlijk niet alleen de vrouw van Brad Pitt, maar ook een gerespecteerde actrice in Hollywood. Op 8 januari wordt de film Unbroken uitgebracht die is geregisseerd door Jolie en gaat over Louis Zamperini. Louis is een Olympische hardloper die in de Tweede Wereldoorlog met zijn vliegtuig neerstort en vervolgens gevangen wordt genomen door de Japanners. Aangezien Jolie maar twee films heeft geregisseerd dachten we dat het leuk zou zijn haar acteerwerk centraal te zetten met drie films van haar die jij gezien moet hebben.

Changeling
Laten we deze lijst beginnen met de film waarvoor Angelina Jolie in 2009 een Oscar-nominatie kreeg. Changeling gaat over een alleenstaande moeder, Christine Collins (Jolie), in Los Angeles in 1928. Wanneer ze thuis komt van haar werk merkt ze dat haar negen-jarige zoon verdwenen is. De politie van LA gaat direct op zoek naar de jongen. Enkele maanden na de vermissing zegt de politie Walter, Christine’s zoon, gevonden te hebben. Wanneer de twee worden herenigd ziet Christine dat de jongen die ze hebben gevonden niet haar zoon is. De jongen zelf zegt van wel en de politie ook. Langzaam begint Christine haar verstand te verliezen als de politie begint te suggereren dat ze niet geschikt zou zijn als moeder en dat ze mogelijk naar een psychiatrische inrichting moet.

De schrijver van het script van Changeling heeft veel van het verhaal verkregen uit gebeurtenissen die echt zijn gebeurd. De film laat prachtig zien hoe een vrouw omgaat met het verlies van haar zoon. Ondanks het jongetje dat zegt Walter te zijn. Daarnaast krijgt ze het extra moeilijk wanneer mensen om haar heen beginnen te suggereren dat ze, ze niet alle honderd op een rijtje heeft. Angelina Jolie is gekozen voor de film, omdat haar uiterlijk goed paste bij tijdperiode waarin het verhaal zich afspeelt. Dat is maar goed ook, want Jolie speelt een fantastische rol in deze film. Ze laat goed zien hoe hartverscheurend het is om zo’n situatie mee te maken en wat voor een trauma je hierdoor kan oplopen. De Oscar-nominatie is dan ook welverdiend. Clint Eastwood is zeker ook een geschikte man geweest voor de regie, desondanks de film eerst gemaakt zou worden door Ron Howard (A Beautiful Mind). Changeling is een film waar je even goed voor moet gaan zitten, maar de rit is het zeker waard.


Wanted
Angelina Jolie heeft in redelijk wat actie-films gespeeld. In Tomb Raider vertolkte ze de rol van het beroemde videogame personage Lara Croft en in Mr. & Mrs. Smith kreeg ze als huurmoordenaar de opdracht om haar eigen man uit de weg te ruimen. Maar als we dan toch een actiefilm van Angelina Jolie moeten uitkiezen dan wordt dat Wanted. Jolie speelt hier ook een soort huurmoordenaar, die van haar opdrachtgever, Morgan Freeman, mensen uit de weg moet ruimen om nare gebeurtenissen te voorkomen. De hoofdpersoon Wesley is de zoon van een van de beste huurmoordenaars die ooit heeft geleefd en Jolie’s personage, Fox, moet hem opleiden om net zo goed te worden als zijn vader. Verder wordt Wesley lid van een broederschap en na zijn training krijgt hij opdrachten van het ”Loom of Faith”. In de wereld van moord en actie is echter niet altijd alles wat het lijkt.

Jolie zet in deze film als Fox waarschijnlijk een van haar beste actierollen neer. In het algemeen is Wanted een spannende en harde film. De actie is spectaculair en maakt het onmogelijke mogelijk, zoals een kogel kunnen draaien. Dit levert dan natuurlijk ook veel fantastische actiescènes op met Jolie, maar ook met hoofdpersoon James McAvoy. Natuurlijk is Wanted puur popcornvermaak en als je een film met Jolie zoekt met meer diepgang, dan moet je deze overslaan. Ben je nou wel op zoek naar een goede actiefilm met deze actrice, dan ben je hier aan het juiste adres.


Girl, Interrupted
Alweer de laatste film op het lijstje en misschien wel de film met het beste acteerwerk van deze ambitieuze actrice. Het leverde haar dit keer namelijk niet alleen een Oscar-nominatie op, maar ze won hem ook. In het jaar 1999 kwam de film Girl, Interrupted uit, waarin Jolie een bijrol speelde met als tegenspeelster Winona Ryder. Het verhaal is een biografie over Susanna Kaysen (Winona Ryder) die een de periode in haar jonge leven beschrijft waarin ze met een borderline-persoonlijkheidsstoornis in een ziekenhuis belandde en daarvoor werd behandeld. Waar Jolie’s personage belangrijk wordt is wanneer Susanna bevriend raakt met andere patiënten op haar afdeling. Lisa (Jolie) stond namelijk, voordat ze was weggerend, in de schoenen van Susanna. Wat vervelend uitkomt voor Susanna is dat Lisa een sociopaat is die de mensen om haar heen manipuleert.

Toen Girl, Interrupted uitgebracht werd waren er gemixte reacties. Niet iedereen vond de film fantastisch, maar er was een ding waar de meeste mensen het wel over eens waren en dat was het acteerwerk van Angelina Jolie. Dit werd door critici hoog geprezen en dat is ook niet gek als je bedenkt dat dit misschien wel een van de beste acteerprestaties is die Jolie in haar carrière heeft geleverd. Het is dan ook terecht dat ze hier een Oscar voor heeft gekregen. Toch werd er ook kritiek geleverd op de film, dit vooral vanwege verschillende subplots in de film die waren toegevoegd maar niet in het boek stonden van schrijfster Susanna Kaysen. Als je op zoek bent naar een mooie drama film met Angelina Jolie dan is dit, samen met Changeling, de film die je moet kijken.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren