Fast Forward: Paranormal Activity: The Ghost Dimension


Het einde van het jaar nadert en daarmee dus ook het begin van een nieuw jaar, vol met nieuwe films. Hoog tijd voor ons dus om vooruit te blikken op de belangrijkste releases van het jaar 2015. Dit doen we met een reeks artikelen genaamd Fast Forwards waarin we kijken naar wat we al van de film weten en laten we de MoviesNET Thermometer bepalen of de film Hot or Not is.

Paranormal Activity-franchise
Paranormal Activity: The Ghost Dimension is alweer de zesde film in de Paranormal Activity-franchise. De vijfde film Paranormal Activity: The Marked Ones kwam uit als een spin-off en borduurde niet verder op het verhaal van de voorgaande delen. The Ghost Dimension wordt daarom beschouwd als het officiële vijfde deel van de film-reeks.

Paranormal Activity was voor het eerst in 2007 te zien, voornamelijk op kleine filmfestivals. De film werd vervolgens voor een bedrag van 350.000 dollar overgenomen door Paramount Pictures en in 2009 landelijk in Amerika uitgebracht. De studio paste de film hier en daar wat aan en gaf deze een ander einde. Paranormal Activity bracht wereldwijd uiteindelijk maar liefst 193 miljoen dollar op en werd zo de meest winstgevende film ooit. De Paranormal Activity-filmreeks begint met het verhaal van een jong stel, Katie en Micah, waarvan het huis bezeten wordt door een demonische entiteit. Nadat het stel merkt dat er iets raar afspeelt in het huis besluiten ze om alles op te nemen. Het verhaal wordt getoond in de stijl van “found footage”. Er wordt de indruk gewekt dat de film samengesteld is uit “echte” opnames gemaakt door camcorders, beveiligingscamera’s en andere opname-apparatuur.


Het verhaal
Het verhaal van Paranormal Activity: The Ghost Dimension gaat over bovennatuurlijke gebeurtenissen in de woning van een onlangs verhuisde familie. De familie bestaat uit Ryan en zijn vrouw Emily, hun zes jaar oude dochter Leila en Ryan’s jongere broer Mike. Een andere dochter van Ryan en Emily is een jaar eerder overleden. Ze zijn verhuisd van New York naar Pala Alto voor Ryans nieuwe baan als game-ontwikkelaar bij Rockstar. Het nieuwe huis blijkt niet de frisse start te bieden waar ze op gehoopt hadden. Ze realiseren zich al snel dat er iets niet in orde is en besluiten om alles op beeld te vast te gaan leggen. Doormiddel van deze opnames, die een tijdje later gevonden zijn, wordt dit horrorverhaal aan de kijker getoond. Wat is er precies gebeurd en heeft Katie hier iets mee te maken?

De verwachting
Paranormal Activity: The Ghost Dimension wordt geregisseerd door Gregory Plotki. Hoewel Plotki nog geen ervaring heeft als regisseur is hij wel de editor geweest van alle films uit de Paranormal Activity-franchise. Hij heeft een oneindige tijd met de geschoten beelden doorgebracht en kent de films daarom als geen ander. Of zijn ervaring als editor van deze filmreeks genoeg zal zijn om ook de regie succesvol af te kunnen ronden is nog maar de vraag. Het eerste deel van Paranormal Activity was een daverend succes, maar op dat moment was het iets nieuws. De film had het concept van “found footage” gepopulariseerd, maar heeft sindsdien hetzelfde trucje uitgehaald. De makers zijn niet vernieuwend geweest en de serie lijkt niet het eerste deel te kunnen evenaren. Ondanks de steeds slechtere beoordelingen zijn de films nog altijd een financieel succes. Door het lage investeringsbedrag zijn ze keer op keer winstgevend. De film zal niks nieuws brengen, maar als je van dit genre houdt is het wellicht het kijken waard.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren